Thursday, 27 December 2012

Cengkererama


Rutin kehidupanku yang gilang gemilang terbilang meniti hari2 berboskan monster adalah perit kadangkala. (Motif bercerpen pilu???)

My day started once monster wake up, haaa ikut suka hati dia la nak bangun pukul berapa pun kan dan kebiasannya awal pagi mentari pun tak terbit dia dah bum bam bum bam melompat keriangan. So, as a good mother I am... lepas tukar pampers prepare breakfast dia segala, I will have a cup of coffee while reading news online (read as blogs, fb etc) while monster enjoying her Fruschtuck. I always let make a mess in the morning sebelum I start kemas umah, just let her be. 




Tengah I duk godek2 tenet, sekali I ushar la monster buat apa sbb dia diam jer,  ralit semacam. Sibuk mengutip serdak roti yang berteraburan di lantai rupanya, dia mmg selalu pun kutip balik apa yg dia tumpahkan, but this time laju tangan dia buh dalam cawan kopi I. My kopi baru seteguk dua I hirup huhuhu. Nak jerit pun tak guna sebab dia tak buat "salah"... separa automatik I terus bagi live update kat komen Mama Pa'e tadi huhuhu. 

Pastu kan.... I lari ke dapur refill kopi, balik2 tengok satu umah penuh roti, dari pintu dia sandar tu ke atas meja, atas sofa, sampai atas tingkap. Menjerit melolong la beta kali ni, dah la sofa ni payah nak cuci. Eleehhh vakum jer la kalut sangat pasai apa? Oh well, hari ni masih cuti so penggunaan peralatan pertukangan atau permesinan yang melibatkan pembunyian tidak lah digalakkan. Quiet time, katanya tok laki beta. 


Err... menjerit membebel tak termaktub dalam akta kuasa bising kan, so boleh la kot. 


18 comments:

  1. wakakakaka..adoii...mau tergolek2 gelak i di tgh malam buta ni Nas baca entry ni...ahaha...JJ ..JJ.. tu lah syg...tgk mama tu tak berenti dah membebel..haha...live update oohhh...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer la... satu umah I kena punggah nak sapu serdak roti tu. selalu dia makan takat tabur atas lantai jer, hari ni special, extra effort lagi.

      Delete
    2. hihihii..sabaqq na...selamat mengemas..
      gud night! (eh, sana dah morning erk??)...

      Delete
    3. sini baru nak malam, kami 7 jam lewat hihi. goodnite uols ;)

      Delete
  2. good job Jelita!..hahaha..lepas tu buat muka tak bersalah..cute JJ!..kalau dok dgn aunty kompen ilang lelemak aunty ni agaknya..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan takat lelemak ilang, jejantung pun boleh tercabut. muka sentiasa innocent.

      Delete
  3. haha..dia suh mama dia exercise skit kali ni. sebab tu dia tabur seluruh tempat..nanti buat lagi tau JJ
    kurus lg la mama awak ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kurus apa lagi Nik, dah tinggal rangka dah ni pun. Dia sajer nak minta kena grounded tu (kecik2 dah kena denda ha)

      Delete
  4. Replies
    1. salam dear.. thank u and harap u enjoy it here.

      Delete
  5. ha...ha.... tu baru sorang MJ pompuan lak tu.... cer cer tambah lagi laki2 plk! he..he,...okje dah lupa tu semua!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper la Okje, buat masa ni nak fokus tenaga jerit kat satu ni dulu, nnt tambah. kalau laki2 tak tau la kawe lagu mana haaa.

      Delete
  6. hihihih....aktiviti anak2 agak sama kan..mia dl pun gitulah..oppsst sampai sekarang,..pantang lepa....hihihi...suara sebelum ada anak dgn lepas ada anak mmg berbaza,...volume makin tinggi...bukan apa..sekali tgk keletah anak,..terjerit terkejut..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sampai skang ker. mmg vokal mantap giler pas ada anak ni, high pitch kemain sampai malaysia blh dengar suara menjerit.

      Delete
  7. bagus jelita. amalkan cara yang sama seperti Aleesya. Menambahkan kerja ibu yang sedia berlambak lambak ni.

    ooo... saya sokong memang tak termaktub.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sokongan wantie membuat saya terasa ingin menjerit keriangan dan sambung bebel. hehehe ala bebel manja jer pun kannn.

      Delete
  8. Boleh bayangkan suasana tu :) I dah biasa dah umpama JJ kali tiga dekat rumah i ni. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayyyyyy... shall we grab a seat and cheers, sambil menonton bebudak ni memunggah berkubang. tapi bagus apa buat u kekal slim melim yang.

      Delete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...