Friday, 7 December 2012

Bun Bilis

Saya suka sambal bilis... sambal wajib untuk nasi lemak, boleh makan dgn roti atau apa sahaja, dan tahan lama pulak tu. Senang kan sambal ni, boleh buat banyak2 sekali harung dan simpan.  




That day we made bun bilis. Sebab sambal bilis agak pedas, I kena prepare some extra no-sambal for mosnter la. Dia kan suka makan apa yg mak pak dia makan, mana blh ketinggalan ini orang. Nampak tak roti yg ala memanjang sebijik dua tu, hahahaha konon2 I nak buat ala croissant la kan. gulung2 nampak elok jer, dah ada la rupa croissant nyer, sekali dah masak... hampeh. So now nak kena gugel tengok camner orang buat croissant, bukan ikut imaginasi semata.

Simple doh my way:
3 cwn tepung
2 ts yis
2ts baking powder
2s butter
1 egg
1cup warm water
1s sugar
salt

Make a soft dough, rest kejap sampai doh naik ke tingkat atas. Then pandai2 la buh sambal bilis and rest again sebelum burn. Bake 180 degress plus minus 30mins.

13 comments:

  1. hehe..sama
    nik suka buat sambal bilis jugak.
    makan nasi ngan sambal bilis pun dah ok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... kalau emergency ambik jer roti gedenya tu gulung2 jer ngap.

      Delete
    2. selalunya buat mcm tu la..gulung2 terus ngap. tak da nak bakar2 nya.. hihi

      Delete
  2. Sedap nya Bun itu Mama Jelita...
    nampak gebu2 je...hehe... sesedap isi nya tak?? haha..
    conform sodap hingga Jelita menjilat jari kan... hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. this time jadik, tu pasal catit resipi kat sini hehehe. jelita biasa la, kalau ada sikit tu la yg dia duk nak, time buat banyak2 tak heran lak dia.

      Delete
  3. bestnya sis pndai masak...hihi... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye Emma, tak pandai pun dear, pandai-pandai sahaja. hehe

      Delete
  4. gebunyaaaaa..tak penah pon buat bun dan seangkatannya.. =(..dear Jelita..i miss you =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya fail lagi donut ni, cuba la buat bun, macam2 boleh letak. Jelita miss u too katanya hihi.

      Delete
  5. Mama J.... tgk ni, teringin plk nk buat bun ikan bilis... mmg my fav tu sambal ikan bilis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.... ikan bilis kat sini mahal tau, tapi sanggup I beli. especially untuk buat nasi goreng kampung fav mat salleh tekak budu ni. buat sambal pun jimat2 hahaha

      Delete
  6. ha..ha... dah tukar kepala nampak!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan Hainom, nak tukar ekor payah :p

      Delete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...