Thursday, 25 April 2013

Taman Permainan JJ

Renteten gambar basikal tua, ya... renteten. (",) 
Sang suria memancar nicely seminggu dua ni, kami ambil peluang dengan melepak kat playground sebelah rumah, almost everyday. 

Kuntuman bunga yang mula berkuntum. Errr... tolong betulkan ayat I please.. 

JJ yang sempoi lepak atas slide, elok la tu. Penat dah mama angkat naik sana, dia best la slide jer turunnya (ada skali makan tanah). Hehe

Fikir masa depan, sambil tunggu papa ku pulang dali kelja... papa ku belikan keleta... lalallaaa 

Punggah pasir secubit-secubit ke batu. Risau gak kang habis pasir kat situ budak2 lain takleh nak main dah. Time ni tak ramai lagi kids, tapi lepas jam 4pm dorang habis sekolah. Takder chance la yang beginners macam JJ nak main panjat2 sana bila ramai. 

Finalle, papa is here. Mari lah pulang... mari lah pulang, bersama2. Mama push stroller kosong sebab budak tu gedik nak naik beskal ngan papa. Memang I cuba sedaya nya nak snap muka dia tapi khusyuk sangat la nak lock helmet tu. Bagus la, safety first. 

Best kot duk lam bakul. Helmet tu ringan jer, stairofom. Kat sini ketat undang2 jalan raya even berbasikal, lampu tak nyala pun boleh kena saman, tapi helmet takder la tahap wajib-pakai, atas inisiatif sendiri. Harga basikal kat sini pun boleh tahan jugak tapi yg papa JJ punya ni murah jer.

With baby wagon. (Image Googled)
Nextime I cerita more about cycling here. 


*JJ ada new friend from playground, siap nangis bila budak tu leave. 

77 comments:

  1. Bestkan cuaca skrg alhamdulillah suka. Cantik agt all the pics and the playground there. Aritu dtg Berlin 2-2 hari hujan..huhu mendung je gmbr..but still we had fun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la Alhamdulillah, dah boleh keluar jalan2 tanpa menggigil.

      Delete
  2. ololoo...JJ ni buat apa pun nampak comell..
    geramm betul tgk dia...
    amboii...jmpa pakwe lah tu, sampai nangis2 dibuatnya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha boys here are too blond to be a boyfriend ;)

      Delete
  3. dear..jarang dah mengedet blog..rindu la kt JJ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhee tu la.. dah laju dah ni saya kayuh nak ngedet.

      Delete
  4. eh basikal yg ada baby wagon tu comel lah.. kot2 mak nya terover mengayuh, tak perasan pun wagon dah kemana.. hehe. best lah JJ boleh main kat taman tengahari.. kalau kat Msia, gelap ler kamu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...masa pestime tengok I pun terpikir gak kang ada yg terbabas tinggal kat belakang. tapi so far safe jer benda ni. Bapak nyer suka jemur dia bawah panas, nak suh tan macam mama.

      Delete
  5. oh! begitu cerita nya...JJ naik beskal tua ya...
    wah! udah teman baru ya kmu JJ, jgn smpai lupa abg Pa'e tau..hahha:p
    Selalu juga dgr Nas, kat sana ramai yg suka naik basikal kan?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkan dilupa abang Pa'e nya itu ;)
      Kat sini mmg lifestyle dorang berbasikal. Pakai kot lengkap tie sumer pun kayuh basikal. perempuan pakai dress lawa2 pun berbasikal.

      Delete
  6. ha.. jumpa sape tu, sampai nangis nangis tak nak berpisah. sabo je la ko JJ.

    walaupun kat sini basikal tak de la mahal mana pun. Tapi aku tak jugak mengayuh basikal meronda ronda pepetang . alahai... sebab tu la mu badan membelon jer. ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu girl dengan dua kakak yg layan dia main, suka betul dia sampai tak nak berpisah, budak tu pun peluk dia tak nak lepas macam kenal bertahun hahaha.

      Malaysia tak sesuai kot berbasikal, bahaya dengan kereta nya, dengan mat rempitnya. Sini infrastruktur untuk basikal disediakan cantik (wahh ayat). ada lane khas untuk basikal semua. Pastu bentuk muka bumi sini pun mendatar jer, takder la turun naik bukit sangat.

      Delete
  7. meh..saya betulkan..
    seharusnya begini -> bunga-bunga sudah mula berkuntum..(entah betul ke tidak..ahaha)
    abaikan itu..

    btw JJ menangis? hehe..ingat dia happy go lucky.. nanti snap he/she picca.mahu tengok juga..hehe.. :)
    kat sana mahu cycling okay la kan..hehe..tak macam sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yer yer jer, but sounds better tho.

      JJ kan primadona. Was supposed to go same place again today same time, tapi kami was away somewhere, so tak jumpa la kawan JJ tu.

      Delete
  8. Siapalah kawan baru JJ tu yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha nnt kalau jumpa budak tu lagi, dapat snap gambar saya cerita more.

      Delete
  9. mungkin "Kuntuman bunga yang mula berputik.."

    gittuu tau, ayat puitis abis.. hahaha
    JJ mesti excited giler nak naik basikal tu, xpa..sementara masih muat duk dalam bakul tu, duduk lah JJ..nanti da membesar..xda chance da nak masuk :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kat spring, ayat pun harus la berbunga-bungaan.

      Dah besar kang nak duk lam tu buang tebiat namanya.

      Delete
  10. mommy Jelita tak bawak jelita dalam baby wagon tu ke...syioknyaaa kene tarik..i masuk muat tak..hehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. I nak bawak baby wagon tu? Nak bawak basikal sorang diri pun terbabas jer manjang. hahahaha

      Muat jer yang, kita 2 orang pun muat lagi.

      Delete
  11. Salam Mama Jelita..
    wuhuu..x lama lg mesti cantik gilos pokok yg sedang berkuntum tu...
    hihi..kemain JJ happy kt pground..
    sape kwn baru JJ tu?
    mama JJ pernah bwk JJ ngan Wagon ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik la nnt, blom pernah bawak la baby wagon tu, tak berani.

      Delete
  12. mmg betul2 kusyuk lah JJ nak pakai helmet tu...
    heheheeh....

    ehh..gelongsor tu di buat dari batu ke aluminium...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan batu, aluminiium ker? tak pasti. yang pasti ianya utuh dan menyilaukan mata.

      Delete
    2. hai Jj,hai Mama Jj..hai papa Jj..opssss :)

      basikal tua mcm kat kg lah.heheehe
      comei je Si JJ nek dok dlm tu,penut buntut dia.hahahaha

      Delete
  13. horray, dah boleh main kat park.. tapi kat sini dah hujan jer memanjang dan suhu pun mula drop below 10... masih lagi sejuk nak bersantai kat luar?
    psst, siapa gerangan kawan JJ tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sini pun nampak forecast katanya nextweek drop jugak, adehhh tak syiok betul kan.

      Delete
  14. comelnya anak! salam kenal dari jaa dari kelantan m'sia...hehehehee,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Jaa dari Kelantan M'sia, salam kenal dari Berlin, Jerman.
      Hahhahaa makey doh?

      Delete
    2. kehkehkeh
      adoii kecek kelate nmpk?hehehe

      Delete
  15. macam best je playground kat situ. sebab berlantaikan pasir kot. kat sini kan semuanya simen..

    sape kawan baru JJ tu? excited nak tau ni.. hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIni mmg dorang akan lambak pasir selagi boleh, safer kata mereka. Tapi yg tak best bila ada kaca2 atas pasir tu, ada la jugak budak2 nakal sengaja pecahkan botol kat situ.

      Ha kawan baru dia tu, patut tadi jumpa lagi semalam dorang dah janji, tapi kami pulak tak sempat nak ke tempat tu... nnt kalau dapat snap gambar dorang nextime (kalau ada jodoh mereka lagi) nnt saya cerita more ok.

      Delete
    2. kalo lmbak pasir kucing x membuang ke.ngeeee :)

      eh sesekali nmpk mcm si Jj ni pemain ragbi plak.hehehe

      Delete
    3. kucing takdop sini yang, anjing banyak la. tapi depa membuang atas rumput. hahahaa

      Delete
  16. wah teringin nk tgk budaya org sana mengayuh basikal.. yg gambar mak tgh mengayuh basikal ade pula baby wagon kt belakang, tak tercampak ke? hehehe.. syok mengayuh lupa ada baby wagon kt belakang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far tak der lagi kes baby tercampak dari wagon, so kira selamat la kot. Plus Jerman ni sumer depa make sure safety semua tu. Insya Allah nnt I cerita more on basikals here.

      Delete
  17. Nanmpak topi tuh yg obvious kan sbb tuh muka JJ tak jelas heheh..best jgk kalau leh naik beskal ngan selamat.leh exercise...loose weight kan nas..btw u bwk tak beskal kat sana..BMX ade tak..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha dah topi lagi besar dari kepala. Basikal papa JJ I takleh bawak, tak sampai kaki hahaha jangan gelak :p

      Papa JJ dah banyak kali tanya nak belikan I satu (for my size), gaya macam basikal kanak2 jer layak for me kan hahhaha. Tapi tu la, I yg tak yakin nak bawak JJ dengan basikal, sendiri pun terhuyang-hayang, plus I fobia sikit dengan jalanraya lepas eksiden kat kampung dulu. Nanti2 la kot.

      Delete
  18. budak-budak memang suka pi taman .. KL tiap-taip petang hujan lebat , taman basah ... aktiviti tarik selimut la yg paling sesuai :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu aktiviti tarik selimut sepanjang masa sesuai, selagi ada masa hehee.

      Delete
  19. Kuntuman bunga yang mula mekar....cehh....ngam bah kan...

    Lucu helmet JJ...sukalah tu dapat bonceng beskal papanya....
    tetiba teringin nak tunggang beskal, nda tau masih pandai ka tidak...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bah.. ngam la tu. hahahah

      Ala, bonceng sepanjang 5meter tu jer, I masa sekolah dulu hebat bawak beskal, tapi sejak eksiden dah fobia tengok tayar. haha

      Delete
  20. Kalau kakak pun pilih naik basikal. Naik stroller dari belum pandai apa-apa sampai dah boleh bekerjar tu yg dia boring. Tukar selera.

    Khusyuk JJ nak pasang helmet:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... sepanjang masa dalam stroller, upgrade sikit naik beskal tua hehe.

      Delete
  21. Cute jj. Hihi.
    Cm tu eh org sana bawak anak tarik ngn sikal jea. Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada some macam ni, kalau wagon ni boleh buh dua orang, ngan barang2 skali, mostly dorang pakai baby seat jer letak kat belakang.

      Delete
  22. meh kawan gan new friend boy...
    nama dia Qaiser ilman...nak x nak tak jj...dia suka tarik rambut org sekarang...heheh jj nak x kena tarik rambut gan Qaiser hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. of course la JJ nak, takut Qaiser jer tak nak. hahahaha tarik rambut pun tak kisah. Amboi QI, canner nak ngorat kalau duk tarik rambut jer.

      Delete
  23. kikikiki... cmel jer anak awak main...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D:D:D yer la tengah main kan, happy.

      Delete
  24. mama JJ kemain lagi bernyanyi2 riang,
    JJ pun nampaknya semakin aktif, hehe
    kat sana bukan musim bunga ke sekarang?
    asal pokok dia togel2 gitu,
    akak tak berapa nak arif lah..
    sebab tempat kawan kat turkey musim bunga tulips..
    hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama dia pun hati berbunga-bunga kak. Skang baru masuk musim bunga, baru start panas seminggu dua, itu la pokok pun baru bertunas, baru nak keluar balik dedaunan dia. Bunga tulips mungkin awal kot, sini kalau pokok besar2 ni ambik masa sikit nak berbunga berdaun.

      Delete
  25. comelnya..kat mana tu?
    salam kenal dr m3h
    done follower yg ke 173
    http://mama3heroo.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye m3h, salam kenal. kat taman sebelah umah jer (^,^)

      Delete
  26. hi JJ..auntie datang..lama tak singgah sini..cantiklah taman JJ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye auntie... busy ngan PRU ker? taman astakona JJ haha

      Delete
  27. Bukannya ada orang...MJ tak tumpang syok sekali ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tumpang duk atas palang tu tak syiok la okje :p sakit montot jer, memuda dulu boleh la kot.

      Delete
  28. wa..... mama jj tolak stroller kosong aje la.......he3...
    comel jj atas raga basikal tu..... muat2 jer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, penat jer, kalau boleh duk lam stroller tu then papa dia heret ngan basikal, best jugak.

      Delete
    2. he3...... takpe tunggu jj besar sikit...dia jln sendiri atau kayuh basikal sendiri......

      Delete
  29. Awww22, lame tak singgah sini...
    Btw safety tu xumei..
    Leh jadi iklan nih..
    Nak nek beskal pun ade saman,
    Wooohhhooo mau aku jalan kaki je pegi taman..
    Eheheehe

    ReplyDelete
  30. Xumei tu cumeiii tauuuuu
    Gile kate anak u xcumeiii
    Selalu typo..ekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha typo selalu kuar pelik2 kan.

      Delete
  31. alolo cian jelita temakan tanah ka..
    Nas ko nda ambil video dia..kasi rakam bah..nak tengok..:)

    ReplyDelete
  32. cuaca tengah cantik layan la jalan2 ditaman kan. menikmati udara luar rumah. JJ misti suka la...dah nama budak2 dorang lagi suka lepas bebas kat luar rumah. termakan tanah tu biasalah tu...hihi. okeh JJ nanti naik gelongsor pinjam helmet papanya. safety first kekdahnya. haha.

    ReplyDelete
  33. brrrr mane pegi daun kat pokok tu? togel je seme ..hehehe bagus laaa pas main kt playground, berbasikal lak, badan sihat keluar peluh, jelita lg tgk jelita naik beskal tua ...berusehe sungguh pakai helmet tu ...

    ReplyDelete
  34. yeay..datang sini nak jenguk papa jj.eh..hahahaha
    rindu lama dah tak tgk gelegat si kecik comel ni.

    menarik la basikal yg paling bawah tu. siap blh bawak jj jln2 lagi tu.hehe
    kan best kalau kat mesia blh berbasikal gini. tak perlu risau sal minyak naik ker apa.hehe

    ReplyDelete
  35. cuaca dh cantik seronok bawak jj p playground..mama jj kena buat kawan utk jj,kesian dia nangis bila kawan leave.dh ada adk nti takde la nak nangis lg,bukan takat taman,kt rumah pun ada geng.hakhak..

    ReplyDelete
  36. jj nangis.. sabaq je la..
    kalau la kat kl ni sume nek beskal kan syiok.xda la jem bagai...huuhu

    ReplyDelete
  37. Papa JJ gi keleja naik beskal ehhh.
    dekat ehh tempat keleja nye tu ??

    ahahhahha soalan akak, mcm semua menda nak amim tau.
    akak ni memang teruja kalau naik beskal ni. maklumlah kat melesia ni kan semua naik motor, keleta & komuter je.
    pokcin gan mokcik je naik beskal kat kampunh nun..

    ReplyDelete
  38. seronok kot kalu dapat berbasikal...siaht pun sihat,kalu akak nak berkayuh basikal ke tempat keje ntah pukul bape nak sampai,dgn baju kurung lak tu.. iyah..iyahhhh...kayuh beskal turun bukit naik bukit...hihihi

    ReplyDelete
  39. cantiknye view kat sana..seronok nmpk JJ beriadah kat sana...

    ReplyDelete
  40. kakkkkkkkkkkkkkkkkkk,takut plak tgk gambar yang dicekau dari google tu...hik....next time mohon share pasal berbasikal di sana ye...heee... papa JJ p keje naik basikal eh?

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum... alolooooo comelnya bak po JJ tok kasi mok amik gambor. nok tengok sikit bohh. hehehhee. papa JJ nak basikal pergi kerja ek? style!

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...