Thursday, 4 April 2013

Another Day in Postdam, Jet Lag

Woke up early yesterday, get ready and off we went to Postdam. Not that far, one hour train ride.

Jet lag, bukan pasal travelling there, just these few days tukar balik daylight time saving to sejam lebih awal, make me confuse a bit since my body clock not adjusted to it yet. Kalau la saya jaga solat especially Subuh, this wont be an issue. Opsss. Islam itu indah bukan, huhuhu.

Sekarang kita 6 jam berbeza, kami menyusul slowly.

Ok, maybe "jet lag" is not the right term to be used in this context, it is more to fatigue actually. Oh hecks.. am saying what I feel. I even got jet lag flying to Sabah for the first time... bangun tidur tengok jam "eh, pukul 6am dah cerah?". Same with masa kecik travel KB - Narathiwat, langkah sungai jer dah 1 jam different. Dah la raya pun hari lain-lain hihihi. Rasa nak raya awal, cross jer border. 

Its not only the time change, being in Postdam itself plays a major role in causing my fatigue-ness, mentally.


Smart girl, we love u dear. 

Yet, we are looking forward for another day in Postdam again.... tomorrow.

76 comments:

  1. why my comment didnt appear...
    try again....

    JJ cutey dok berjalan sakan eh? how she in the train?
    take care mama papa JJ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. why oh why.. I pun tka tau kenapa dear.

      JJ behaves sangat otw pergi, tapi time balik faham2 la after whole day tak rest, I myself rasa nak cakar orang sekeliling, ini kan dia ;)

      Delete
  2. boleh pulak ye ak raya awal cross border.. hihi

    love u too JJ ;)

    *tenkiu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer kalau ke Golok. hahaha

      Delete
  3. Ingatkan saya jer yang rasa macam tu.. memang minggu ni pun rasa tak berapa stabil lagi... masih confius dengan jam sendiri.. huhuhu
    Kalu Uk kami beza, 7 jam... sebelum pusing jam kami ketinggalan lapan jam dari M'sia..
    Have a great holiday :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. kami dah pusing jam tapi still mention timing before. Yer la tetiba melompat sejam kehadapan, terkejut perut huhu.

      At least my day flexible, tak payah nak bangun ikut time office ker apa, u guys lagi la penat kan. Energy lag.

      Delete
  4. mmm sorry to ask..siapa tu next to si cilik yg rasa nak colek pinjam kejap tu ??...make my heart suddenly melt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. A very special girl, relative. Once in a while visit dia kat hospital, tak boleh berjalan tapi sangat bijak.

      Delete
  5. tak pernah lg experience jet lag, maklum la tak pernah travel jejauh. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun bukan jet lag, tapi rasa macam. Boleh nak experience jet lag, try tak tidur satu malam. ;);)

      Delete
  6. nas banyak pengalaman pasal perubahan waktu, boleh la ajar georafi, tentu murid seronok belajar sambil dgr pengalaman cikgu...

    pergi jenguk siapa tu jj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha saya nak ajar geog, saya sendiri fail. Subjek temberang boleh la saya ajar hehhee. Eh U ajar apa yer kat school?

      JJ jenguk besties dia.. relative :D

      Delete
    2. saya ajr BM dan Moral... haha, also temberang... jangan risau, every teachers do the same... nas pun boleh ajar tau....

      geog penah ajar kejan, masa tak ckup cikgu... berpeluh juga nak explain pasal Garisan Meridian ke apa nama dia, anyy pengalaman tiga tahun lepas tu seronok juga bila dikenang semua...

      ok... lega bukan saya yang komen merepek.... hush... babai jj... aunty sakit mata ni, jangkit dgn nazif but still jenguk blog mama jj dengan mata sebelah bengkak ni...

      Delete
  7. Selalu juga experience kalau pegi KL sebab jam 6 ptg sana masih terang benderang kalau kat sabah dah gelap nak masuk malam.....pernah tinggal sebulan kat KL masa posa, punyalah lama nak tunggu buka posa, jam 7.30 malam baru boleh makan, orang kat sabah jam 6.30 dah melahap hidangan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tu la masa I kat KK, time buka puasa eksen call my family cakap tengah makan, sebab dorang still menunggu waktu hihihi.

      Delete
  8. Nur tak pernah keluar Malaysia lagi...
    jadi kurang pengetahuan..hihih...

    JJ dgn siapa tu...
    comel betullah JJ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh...lupa lah nak cakap..
      qendu lah kat Jelita.lama x tgk aksi Jelita,lama x dgr audio jelita,owwshiii :)

      erkk..Jj qendu x kat Tetka Ai?
      kehkehkeh

      Delete
    2. Takpa CikNur, tak penting pun. Saya yang alami sendiri pun payah nak explain canner. heeee

      Tetka Ai, eh? opkos la qendu, mana pi?

      Delete
    3. P cari ketenangan.kehkehkeh

      Delete
  9. Nas mudah kena jet lag yer...so far wpun travel jauh sampai berhari n transit bagai alhamdulillah taklah sangat jet lag tuh...meaning kena banyk rest tu sebaik shj sampai.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errr... saya rasa macam jet lag. walhal perubahan masa jer, bukan travel pun. hihi

      Delete
  10. JJ sentiasa comel..dalam apa jua keadaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Aunt Kam.. mama JJ pun comel gak hehe

      Delete
  11. your baby girl sangat tembam and cute la...

    Jetlag memang satu penyiksaan. Been there done that...nanti slowly okayla tu...insyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah.. in my case now, it is actually energy lag, not as bad as jet lag, should be fine :D

      Delete
  12. sy terlepas citer sebelum ni eh.. adesss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah habis slow dah I terbitkan entry ni. hihihi

      Delete
  13. Tapi kakak alhamdulillah walau beza waktu antara mekah dan M'sia 5 jam tapi balik baru ini masih ok lagi... anak-anak aje yg siang mengantuk malam mata mencerlang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kalau macam tu kak. Selalu anak2 yang cepat adapt dengan situasi, akak mmg tabah :D

      Delete
  14. tak tahu rasa jet lag tu acane. dulu seberang sungai masuk golok pun sekejapan je....tengok2 balik semula. hehehe. belum terbang jauh g nak rasa. belum ada rezeki....huhu.

    ReplyDelete
  15. paling jauh travel ke Phuket, nak jetlag pebenda sejam je beza.. huhuu. tapi still rasa kekok sebab call fmly awal2 sbb takut diorang dah masuk tdo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi itu la, ke-kekok-an jer sebenarnya. (belit2 jari taip)

      Delete
  16. hehehe tunggu kopi dari JJ pagi ni x sampai2, rupa2 JJ nak train jalan2 yer... yup KA pun ada relative di tanah thai sana ( belah en hubby) so kalau balik raya kelantan kg en hubby, ambik kesempatan juga melepasi sempadan sana hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. JJ cakap sorry aunty, kopi tumpah2 separuh jalan dah kosong cup.hehhee

      Memang jarang sangat la kalau kelantan takdok sedara kat thai, kan.

      Delete
  17. Sama gak..huu. Gi Sabah terus jet lag..!
    Amik masa gak nak sesuaikan diri dengan Subuh yg terlalu awal :p

    ReplyDelete
  18. penah jd mcm tu masa g bandung hari tu je...hehe

    ReplyDelete
  19. belum pernah travel jauh2 bah Mama JJ..tu yg tak pernah lagi rasa perbezaan jam...eh! tapi masa duk Semenanjung dulu, pukul 6am masih gelap..klu di Sabah sdh terang benderang..terkejut juga mula2...hehe.
    Oh JJ cyg..moga jadi anak yg baik & berbakti ya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kejutan yang saya dapat masa first time ke KK :D:D

      Delete
  20. kalu kat malaysia skagn sian...jadinya di sana malam kah???

    JJ raya di mana tahun ni???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa u guys bangun pagi, kami baru masuk tidur..gitu hehehe.
      JJ harap dapat balik raya kat malaysia, harap jer la. huhuhu

      Delete
  21. salam Mama JJ..
    JET LAG? xtahu mende ape tu..
    travel nek k.terbang pun x penah..
    huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. jet yang ada kaki yang :p:p hihi

      Delete
  22. hahaha.... ada hati kamu nak raya awal.siap nak seberang sungai golok tu. Tapi kan, masa kecik kecik dulu hari last puasa tu la yang memang terasa sangat azabnya. Ye la time tu dari pagi sampai ke malam mak duk prepare juadah raya je kan.. leleh leleh terliur.

    ups.. kita pun kekadang terbabas gak subuh. kalau la bapak kita tau ni, pukul 7.30 ke pukul 8.00 ke dia suruh sembahyang subuh jugakkkkkkkkkk.. qada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi dulu macam musykil jugak sebab nenek kami kat siam, so kalau nak raya kat kampung belah sana, keliru sebab puasa cam tak cukup. tapi takkan orang beraya kita nak puasa lagi, haram hukumnya... kan. hahahaha

      Owh subuh tu kami panggil Subuh Gajah. matahari dah tegak baru nak solat. hahaha

      Delete
  23. JJ dgn sape pulak tu ??? siyes.. deqla x penah ke obesi.. ke sungai besi je penah.. kohkohkoh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. JJ dengan bestie dia :D:D
      Sungai besi tu lagi ganah yang. bukan jet lag jer, besi lag nnt.

      Delete
  24. kalau nak raye awal, seberang je sg golok ..kalau nak merasa puasa 21 jam sehari, leh ler ke Rusia ...hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. huishhh kami hari tu 18jam pun dah gigil merangkap sejuk satu badan walau musim panas, canner dorang bertahan ek? Kamu sanggup tak 21 jam? hahahaha

      Delete
  25. tak ada pengalaman jet leg lagi.so tak tahu mcm mana rasanya.
    dulu kecik2 selalu fikir kan best sahur masa mcm kat semananjung pastu bukak puasa lak masa mcm kat sabah sarawak.tak ada la lama sgt nak puasa.huhu

    tersenyum happy Jelita nya :)
    sebelah jj tu yang dalam gambar dulu ker.yg gambar jj pegang tangan dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti time tengok waktu2 berbuka kat tv ni, samo la ambo hahahaha. Tengok la apa I dapat hari tu, 18jam tahuk? dari 3pagi sampai 9mlm.

      Ya benar, itu la gadisnya dalam gambar itu hari :D:D

      Delete
  26. Alaaaa JJ pi mana tu? lama x dtg tgk JJ! hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. JJ jenguk besties dia kat hospital Kak Nida.. tu la windu windu u tau.

      Delete
  27. masa turun Dubai hari tu pun rasa confuse sungguh dengan perubahan waktu..
    btw have a nice day in Postdam, mommy JJ :)~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak :D:D
      Yer la kalau fly gitu mmg tetiba sampai macam eh, apakah? hehehe kami ni alih masa jer, tak beralih tempat pun.

      Delete
  28. kat malaysia pon ade la yang raya awal dora..selalunya ade satu ajaran yang kat belah perlis nun..tiap2 tahun kontrovesi nak raya awal..ekeke..qadiani ke apa tah..tapi memang memang jabatan agama islam dah fatwakn depa sesat la..

    aku kalau bleh time puasa nak pegi yang hari siang sekejap..malam biar lama..kat alaska rasanya malam lama kan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau jagna pulak duk ikut depa Bundle. Tapi belah Siam tu lain mukim lain rayanya. aku pun pelik, macam kat umah nenek aku hari ni, gi umah makcik aku kampung sebelah, esoknyer baru raya. tak sinonim langsung. bwahaha

      Apa kata kau puasa kat Iceland, rasa aku sana 3 bln malam, 3 bulan siang. hahaha tak tak.. tak sure, tapi yg pasti 10pagi masih gelap gelita. Alaska pun sama la kot, kau nak jumpa gang twilight la ni.

      Delete
    2. ooo...

      aku pernah dengar apa yang bundle cakap ni...

      kat kl pun ada, segelintir masyarakat yang ikut...

      ilmu usuluddin...

      nak terang lebih2 tak tau... hihi.

      Delete
    3. bundle..ooo bundle..
      kat Perlis tu kat mn eh?x tau pun..
      asal org perlis xtau nih..adoiii

      Delete
    4. ada la aini..banyk tahun dah diorang buat camtu..aku pon tak ingat dah perlis belah mana..hahaha

      Delete
  29. jetlag?hehehe
    ke Jerman n Korea dulu!
    perghhh dah la sakit punggung2 dok tekeras dlm belon tu xleh ke mana..smp sana plak nk kena serasi dgn suasana sana lak..

    eh,caya x ai g Korea aritu pukul 530am dh bgun bersiap..kul 6am kitaorg dh gerak pergi ronda2,jalan2,cerahnya sama cam kul 8 kat msia.hahaha kul 7am tu x pyh kira la kan brapa keping dah gambo yg di snap.kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa Cik Ai tak buat kuak lentang gaya bebas dalam belon tu? I dulu selamba bersila atas lantai kalau lenguh sangat.

      Summer time sini 4.30pagi dah cerah jugak Cik Ai, tu pasal subuh jam 2.30pagi masa puasa hohohoho. Korea pun ada timing panjang pendek waktu siang dia kan. ker??

      Delete
    2. hahaha segan la plak kang pramugari2 tu nk lalu wat aksi cemana lak..x celuih woo..hahaha

      a'ah ..ada timing panjang pendek dia tu..

      Delete
  30. sy macam ohh macam blur2 sikit baca entry ni.almaklum goegrafi dpt c.hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usahkan PK, saya sendiri pun blurr baca hahaha masa tulis entry ni konon fatigue hahaha takper, takder isi yang penting pun, just karangan blur.

      Delete
  31. ohhh budak yang u pernah letak gambau sebelum nikan.....
    cer cite kenapa sebenarnya budak ni MJ? sakit apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yayyy Cik Okje pun ingat gambar tu eh.. so nice of u, (tajam pengamatan okje ;)
      Dia dari kecik tak dapat berjalan, ada masalah tulang. nnt I citer more about her.

      Delete
    2. See..... i datang balik tunggu reply u ni tau MJ...hehe
      TQ sebab bercerita MJ

      Tang reply ni I kurang takuttt sebab nampak ceria!

      Delete
  32. teringin jugak kalau boleh cross the border tu..... dpt raya awal......
    jet lag perubahan masa ye mama jj..... kalau yg dah biasa.... oklah...tapi kalau yg belumpernah mengalaminya... mau berpinar otak nak betulkan timing......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka yang biasa pun pening2 jugak Remy, yer la kalau selalu bangun koi 7am, tetiba next day onwards kena bangun kul 6am. Kalau orang yg dah biasa kerja shift tu mungkin takder hal hahaha.

      Delete
  33. xnah ku dgr jet lag ni apo
    apo kobondonyo
    yg teman tahu hang nak raya awal hahahaha
    pas2 nak g postdam..
    kdg2 mmg blur kejap bc n3 ang ni..
    tp bila dah tgk komen2 tu baru skit2 catch up haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah betul la tu, abaikan jer jet lag tu sebab bukan watak utama dalam entry ni. Komen2 atas ni pun bukan semua merungkai kekonfusan saya jugak. hahhaha seee confuse again.

      Delete
  34. JJ kamu sgt comel..acik rasa nak pinjam kamu sekejaplah

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...