Saturday, 6 April 2013

Perlu ker Komen?

Ek elehhh, poyo giler minah ni. Sentap manjang, orang komen salah, tak komen pun salah. Tutup jer la blog kalau tak nak orang baca.

Ada tak yang fikir I macam tu? Hahaha memang betul pun I macam tu.

I sendiri pun selalu komen tak betul kat blog orang, bukan bagus sangat I ni, macam bagus ada la. When I visit someone's blog, I baca. Betul... I baca (even sometimes ada la I ter-miss se entry dua, hecks am not a fulltime blog reader pung), and sometimes when I hit komen box tu, otak blank. Tak tau nak tulis apa. Ini situasi yang buat I serba salah untuk komen:

Ulang kata
Takkan nak ulas balik that particular entry to prove that I read (even sometimes I feel like doing so).

On Trending articles 
Like isu semasa yang sedang hangat diperkatakan dsb, I already gave "a penny" on someone's post, takkan I nak komen yang sama lagi kat blog berikutnya.

Baru berkenalan. 
See I rajin balas-ziarah, I like to say hye, get to know them, and honestly I dont know how to komen first time. Nak cakap "salam kenal, balas jejak". heishh macam tak best sebab I bukan sekadar balas jejak. I try to read more than one post to get to know the tuan rumah, but its not enough. (unless blog yg I jumpa tu mmg I cari entry berkenaan or tertarik dengan entry yg ditulis, tapi tak der respond pulak dari kementerian berkenaan huhuh, hey I do  check for respon to my comments k).

When I am not in a good shape
I still want to know whats going on, read some posts here an there. But keberatan to leave a comment like I usually do sebab emosi I tak stable, I know it will affect my understanding of the post and directly will effect what am gonna say, so I better dont say a word.

Tak faham situasi
I rasa macam ada yg tak kena bila I terkomen, pardon monsiuer, I put a thougth, not just semberono jer, of course salah faham tetap akan ada no matter how careful u are or how understanding u wannabe.


*Berdasarkan perkara-perkara di atas, saya faham bila orang tak faham (boleh gitu) dan komen tak ikut piawaian. I tak sentap pun, cuma mungkin bila I buat "entry balas" membuatkan I nampak macam marah.Tak..tak. I appreciate komen2 tu, thats why I cuba jelaskan duduk perkara yang sebenar sebaik mungkin. I try. I mungkin kerek, tapi bukan berhati kering guys. 

**I tak kisah pun orang tak faham apa I tulis. Heh, I myself tak faham apa I tulis, nama pun blogging merapu, menulis sambil memahami diri sendiri. Better macam Puan Kutu, tak faham cakap tak faham. Senang. 

*** I feel like giving up bw sebab bila I visit a blog, I komen to show support, and u guys being u guys yg always nice, feel obliged to balas jejak even tak interested to read, or too busy mengejar bw. I feel like wasting your time jer. Or maybe I wont leave a comment anymore, hmmm thats the best I think. 

All the comments dalam entry before buat I tersengih persis kerang berbulu di pagi hari. Itu yang saya nak hahhahaa. Makin comel I hari ni (>,^) Honestly, u guys are very nice poeple, I am honored to be around uols. Please dont take me wrong, I am not complaining ok. Hanya menjelaskan. 

46 comments:

  1. comment comment comment..ini dikira komen tak.hihi..i pom selalu temenung dkt comment box tak tahu nak comment apa...bhahaha..i do read each entri in this blog even sumtime tak komen.. ;) chill

    ReplyDelete
  2. emmmmmmm......tetiba nda tahu mo komen apa.....hahaha

    Aku pun sama , kalau aku paham cerita orang tu, aku komen tapi kalau dia cerita yang amat mendalam isinya sampai dia sorang saja yang paham...itu aku nda tau mo komen apa....huhu

    ReplyDelete
  3. Same goes to me. Baca sampai gelak3. Dan terima knowledge. Tp xtaw nk komen apa. Acaner. Hihi

    ReplyDelete
  4. hahahaha..xtau ler nak komen camana bg tuan yg baca sengih manjang...akak komen ikhlas dr hati suci nan murni...hihih....

    ReplyDelete
  5. Tu lah pasal...kalau boleh 'Like' macam facebook tu mesti ramai like post ni. Hehe...

    Memang ada orang yg cuma baca tapi tak komen..ckLah tak kisah. Yang buat hangin tu...orang yang suka baca, tak komen di kotak komen tapi di luar blog. Aduhai... ckLah pernah kena. Tapi...sekarang ni, tulis entri pun ckLah dah makin jarang...apa nak dibaca dan dikomenkan? ^-^

    ReplyDelete
  6. nik cuba baca berkali-kali kalau tak faham.takut jugak kalau tersalah komen kan.

    sebab tu nik kalau nak terjah blog org biar masa btol2 sesuai. baru best baca dari mula sampai last.tapi mmg tak blh nak elak la.kdg2 nik pun komen merapu jugak...muehaha

    ReplyDelete
  7. betul tu kak dioooooooo... :)

    ReplyDelete
  8. alamak mama JJ, i jarang reply comment dekat blog i sendiri.. normally pergi blk blog orang tu then balas-membalas.. ha gitu :p

    ReplyDelete
  9. masuk mengomen sebagai penghargaan atas lawatan ke blog 'kami in the house' .kadang-kadang ada idea , kadang2 tak tau nak tulis apa. sama la kita

    ReplyDelete
  10. mujur selama ni aku xpernah komen "salam kenal, balas jejak" kat blog siapa2..hahaha..even kalau blog yg aku baru 1st time dtg pun, aku komen macam biasa jer la..as if aku dah kenal lama..:D

    tapi honestly, sebab aku pun bukan blogger fulltime, so aku pun tak dapat nak baca and komen semua entry..just cuba catch up bila ada masa jer la..

    satu lagi, sama macam kau, aku pun check respond utk komen2 aku..sebab personally aku rasa org yg melayan komen2 ni adalah org yg agak peramah..better berbanding langsung x balas komen sape2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amaran keras : Mohon ko jgn spam komen kat blog aku lagi..nak komen biar yang berkaitan atau kalau malas, tak payah komen langsung..sebab aku nak reply pon tak tau nak tulis apa..orang lain takpe nk spam..ko je takleh..kehkehkeh..

      Delete
    2. hoi..diskriminasi ni..kahkahkah

      Delete
  11. errr kadang2 apa yg kita tulis tak sama dengan fahaman org yg membaca kan. lain dgn kalo bercakap depan2. okla mama JJ rajin explain, kalau cikna mmg wat dekkk jelah. hikhik..

    ReplyDelete
  12. askum, takutnya nak tulis komen ni..hihi

    rasanya sebab manusia ni akan buat sesuatu mengikut apa yang hatinya suka, itulah yang menyebabkan perkara ni berlaku....

    ReplyDelete
  13. Belasah aje le nak komen apa pun....sentap ke tidak belakang kira haha....
    Okje ....ok jerrr....cuma sejak dah glemer ni mak perasan....mama ni dah tak sempat nak reply komen...huhu...rindu zaman dulu dulu masa orang tu tak ramai follower....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah dah ler tu okje, please dont push me too far, please.

      penat saya nak jelaskan lagi dan lagi, maybe la 3 or 4 entry saya tak respon, ala bukan okje cek pun reply saya kat komen2 sebelum ni, or else u takkan bangkitkan persoalan macam ni and takkan tanya saya benda yg sama ulang kali walau berulang kali saya jelaskan.

      errr... saya tak glemer pun, masih macam dulu2 jugak. maybe lately saya terlampau penat, angin lain macam sikit.

      Delete
    2. hehe ye ke dah explain dalam komen sebelum ni...hehe terlepas pandang tu namanya...
      tapi bila time rajin i jenguk balik reply u tau MJ....

      psst.... nampak serious reply u tu ...takut mak!!!

      Delete
  14. setakat ni nampaknya ko pengomen yang betul2 memahami dan baca entri aku dora..komen base apa aku tulis..serius aku suka dapat kwn2 yang iklas baca dan komen cam ko ni..bab komen nak kritik,kutuk, puji, bg cadangan, pendapat tentang apa yang aku tulis aku tak kisah..tp kalau komen takde kaitan tu boring sikit la kan..apa pon aku hargai je setiap komen...teruskan mengomen..hahaha

    ReplyDelete
  15. Kadang tuh bila bc sst entri ade yg kita tak berapa paham ataupun tak berminat..kalau bercakap dpn2 bolehlah kita kata.."oooo...oooo...hmmmm...hmmmm..gitu yer..." tp kalau dlm blog perlukan lebih sikit ayat utk menjg hati kwn blogger kita yg sentiasa support kita kan...:)

    ReplyDelete
  16. Itu lah kadang2 kita ni baca post tapi tak tinggal jejak. Nak tinggal jejak pun kena fikir betul2, sedangkan bercakap pun kena fikir dulu kan kan kan.

    ReplyDelete
  17. kadang2 akak tulis salam singgah sini kalau tak reti komen apa..
    ehe

    ReplyDelete
  18. pakngah biasanya tak baca dan tak komen kalau entri seseorang itu tentang resepi, masakan atau jahitan sebab tak tahu nak komen apa ..

    pakngah suka komen awak kat blog pakngah selama ini ..

    pakngah tak kisah dengan komen menghentam entri pakngah selagi ia berkaitan dan tak mencarut.

    contohnya dalam entri ini ..

    http://al-lavendari.blogspot.com/2012/01/jawapan-kepada-komen-dari-2a5d6fac-3d91.html

    ReplyDelete
  19. Ok sy komen ni.by pong lg.ini dkira dak???lalala

    ReplyDelete
  20. Kadang-kadang nak meninggalkan komen dekat blog ni pun kena fikir banyak kali apa yang nak ditulis.. Kadang-kadang tak tahu nak komen apa, tapi cuba tinggalkan komen jugak. Tu yang jadi komen tah apa-apa. Janji tinggalkan komen. hehe

    ReplyDelete
  21. hehe.yeah..same situation kadang2 speechless..tapi kadang tu pi mana2 blog kita jd silentreader ja..huhu..sbb nak komen pun mcm entah tak ada benda nak komen sbb entri tu pasal isu semasa.. blogger lain maybe dah ada yg publish same entry..malas nak komen ..baik copy paste komen kita tempek kat semua blogger yg post entry sama..senang kan? uhuhu

    ReplyDelete
  22. kalau nak menjadi pengikut yang setia, rasanya perlu kot komen-komen tu...sebab bila komen-komen tu ada...pemblog akan suka...sebab setiap kali pemblog bersiaran, pemblog mesti ternanti-nanti kunjungan pengikutnya dan komen-komen tentang isu yang disiarkan...betul tak...(lama tak komen-komen n3 MJ sejak MJ dah buang carta pengomen tu)

    ReplyDelete
  23. hai mama Jj..
    salam hari senin :)
    agak2 kalo ai komen camtu maknanya x bc entry or xtau nk komen apa even dh bc entry? (lbh tepat x phm la kan).rsnya so far xde lg kot ai ngomen camtu kan sbb rsnya phm kot apa yg cuba dismpkan oleh tuan tanah kat sini.hehehe

    psst ! peluk cium kat si Jj jap.ngeeeee

    ReplyDelete
  24. selalu pun saya pening nak komen apa, end up bw je.. tak komen pun. harap2 tuan2 rumah tahu saya ada jejak dorang :)

    ReplyDelete
  25. haa macam sekarg ni..kakak comel pun tak tahu nak komen apa ni haha *dah jadi satu komen hihi

    *boleh ke macam ni?

    ReplyDelete
  26. salam kenal tu pernah la buat.sekadar membalas salam pada yg dtg komen kononnya baru berkenalan.hiks...tp klu balas jejak perlu ke metion dlm komen?sy tak pernah buat..:)

    sy mmg berterus terang kan?klu tak faham mmg ckp tak faham la.sbb sy pun tak suka org komen kt entry sy lari tajuk. kadang2 sentap gak. klu nak komen pun jgn la terlalu nmpk kejanggalan..

    to be sincere.semua dlm entry ni sy faham sepenuhnya.hakhak..

    ReplyDelete
  27. eh....bakpo jadi serius sgt ni. xbest la gini gak....btw JJ apo kabar, lamo xtgk muka JJ. ok dok komen gini? cheer up sis. kita dok jauh dr adik beradik & kawan2 ni kena gembirakan hati sendiri with our beloved family, apo pekdah dok tanyo ore faham ke dok, nanti mood kita dgn our beloved family plok terjejas. no fun meh ;)

    ReplyDelete
  28. baca mesti baca, komen pendek panjang ikut mood dan aje hehehe

    ReplyDelete
  29. rindunyer ngan Jelita :D Hye Mama JJ, rindu U jgak! :) ehehe..

    sory lah komen x berkaitan.. hohoho

    ReplyDelete
  30. Tak kisah pun...nak komen ke tak komen ke..janji ukhuwah Kita berkekalan

    ReplyDelete
  31. pernah rasa macam tu jugak.. rasa nk komen, tapi tak tau nk komen apa, tapi tetap rasa nk komen. last2 melengung tengok kotak komen, sambil fikir nk komen apa.. hahahaha

    ReplyDelete
  32. payah betul kan nak komen2 pun. haiyaaa

    ReplyDelete
  33. tak kisah pun komen ke tak. mcm mana pun still boleh track yang orang datang blog kita. tu dah syukur.. at least tak de la membebel sengsorang. hehehehe..

    ReplyDelete
  34. apa akak nak komen nih ye..hehehe kdg2 akak pun taktau nak tulis komen apa,tp tulis jugak la seayat dua..
    dekat blog2 yg selalu akak lawat,mmg akak komen punya pastu baca mana yg tak sempat akak baca..

    ReplyDelete
  35. Kalau boleh nak reply semua komen. tapi masa tak mengizinkan.

    Selalunya saya akan terjah blog yg komen kat blog saya. Komunikasi 2 hala katakan ☺☺

    ReplyDelete
  36. komen biar ikhlas... yg pasti kunjungan in shaa Allah berbls... ;)

    ReplyDelete
  37. salam Mamam JJ..
    huhu..
    cma xkesah kot..
    tp yg pasti setiap kali cma komen kat mana2 entri. cma akan tgk balik kut2 ade respon.. klu komen kat entri cma.. err.. mmg takkan berbalas komen tu.. cma baca je...

    sentiasa suka dtg cni.. :)

    ReplyDelete
  38. Tak kisah lah mama jj dtg komen atau tak kt blog remy..... tapi remy setia kt sini nk tgk jj yg comel.....

    ReplyDelete
  39. saya pulak kdg² dah bw dan dah baca.. blurr nak komen.. takut bg pandangan salah.. tp kdg tu komenlah jugak .... tq yer.. awak follower ke 400 di blog saya ...

    ReplyDelete
  40. kdg2 tak tau nak komen apa..blurrr terus..dah mula menaip tapi padam balik hehe

    ReplyDelete
  41. kadang-kadang kita tak tahu nak komen ape bila kita dah baca apa yang owner blog tu tulis dan merapu..hehehe. Tulis je apa yg kita mahu, apa yg ingin kita kongsikan, sebab pengalaman hidup seseorang tidak ada pada orang lain.. org lain tidak berpeluang pun untuk merasa pengalaman yang kita rasa.. soal, komen ke tak komen apa ada hal..hehe..

    jika kita rasa berkongsi cerita dan menulis di blog adalah satu kepuasan untuk diri sendiri, kenapa perlu fikir nak ade org komen ke tidak..^__^

    yang penting happy..

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...