Saturday, 27 April 2013

Aduhhh.... Cantiknya Bahasa

Sebenarnya nak tunggu masa sesuai untuk rekod video JJ sebut "aduh", baru nak publish entry ni, tapi tu la... bukan senang nak capture the moments when she is in action. Sorry Mama Rey, stok video lama2 jer ada ni.

So, about aduhhh... ini bukan favourite word dia even she sebut once in a while. Where she heard this from? Of course la dari mama nya bila mengeluh. Hahahha harus jujur di sini. Other than that, the Germans pun suka sebut "aduh", bila mengeluh. See.. sama kan bahasa.

Versi Jerman sebenarnya Ach du scheisse (dibaca: ahh du shaize) yang bermaksud "oh najis" dalam bahasa kita atau lebih tepat "oh shit".

I cuba untuk tidak menggunakan perkataan kurang baik depan JJ. Hmmm wont be that easy lagi2 kat sini yang sangat open penggunaan bahasa diorang.

There is another word yang dalam bahasa Melayu sangat baik maksudnya, tapi word yang sama dalam bahasa Bosnia akan jadi kelakar. Errr agak sensitif kot that word so I better keep it to myself. But here I am presenting 2 contoh ayat yang hampir sama sebutan dan maksud dengan slang Kelate.


Aku taey kae (Kelate) = taey kae (Bosnisch) = pukul kang
Yak bok tae (Kelate) = ye bo tae (Bosnisch) = tengok tu perangai (diucap bila budak menakal etc)

*Sapo2 tok pehe aku taey. hahaha
**I jarang sebut "aduh", tu pasal I pelik bila JJ tetiba sebut "aduhhh", pengaruh Jerman la ni.

71 comments:

  1. kalau sebut "aduhaii" plak camne??
    hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kalau sebut aduhai... mesti JJ tambah "ayanggggg". hehehe

      Delete
  2. ahhaha..JJ..oh JJ...mesti vocabulary dia nti pelbagai coz ada 4 bahasa yg akan sllu dia dengar..English, Malay, Bosnia & Jerman..uish! klu lah JJ dpt menguasai bahasa2 ni..perh! kagum auntie...hehe..
    Aduhhh...aduhh JJ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah lagi satu, bahasa Kelate. Hehehee
      asal jangan confuse macam mama nya dah, papa dia pun kadang2 bla bla bla bercakap, I pandang blurrrr, baru dia perasan silap bahasa. Hahaha
      Other than that, I pun nak slow2 ajar dia jawi, nak jugak dia reti baca Quran nnt, and papa dia nak ajar dia russia jugak, just too much for now. huhuhu

      Delete
  3. Alahai sweetnye bile die sebut aduhh

    ReplyDelete
  4. Alahai comelnye die bile sebut aduhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin sebab mama dia sebut pun comel kot :p

      Delete
    2. hehehe..semestinya mengikut mamanya..;)

      ditunggu dengan setia video barunya..mau tengo jelita sebut aduhh..

      Delete
  5. saya tahu bahasa selangor ja..ahaha..
    walau parents perak tapi kitaorang langsung tak tahu menahu loghat Perak macam mana..akan jd mcm 'rusa masuk kampung' juga la bila jmpa relative semua..
    sya sellau berangan2 nak kawan dgn ore kelate..hehe..sbb bahasa dia best..
    untung JJ dapat belajar english,malay,kelate,rusia,bosnia,jawi/arab,jerman..apa lag ea? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAhahha bahasa Selangor:p
      My dad pun dari Perak, tapi family dia cakap Malbari (salah satu bahasa tamil) tapi kitorang tak diajar, hahhaa belah my mom pulak dari Thailand, but we settle with Kelate jer la senang.

      Kalau nak tambah untuk JJ, French mungkin if dia nak commnicate dengan cousin dia. Kesiannya bebudak ni.

      Delete
  6. time kecik ni la kita nak masukkan pelbagai input.. input2 yg positif..sebab mereka mudah menerima, ingat dan lekat..bila dh besar nanti input itu akan berulang2.. dedahkan kan pd Al-Quran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la, I pun selalu jugak buka2 zikir and bacaan al Quran bagi dia biasakan dengan bahasa tu... mudah-mudahan.

      Delete
  7. Kemahiran berbahasa mmg penting, syoknya jadi JJ ni. jj aunty ni, tgh mgajar kalau kalut dan otak tak bpe betul, pernah tersasul sebut ayat kelate.. Pening bebudak ni dengar, haha, nasibla diorang ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha beghakkk. Tapi best kan kalau marah2 dalam kelate, comey jer dengar.

      Delete
  8. hehehe seronok kalau tau pelbagai bahasa ni !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok, kalau mmg tau, tapi miscommunication tu mmg sentiasa berlaku. Ala... sesama Melayu pun selalu salah faham, ini kan berlainan bahasa kan. hehe

      Delete
  9. Bestnya jj. Besar nanti mesti buleh kecek pelbagai bahasa.. wuuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, tapi kalau dia boleh master 3 languages pun dah syukur jugak dah, sekang ni risau dia macam confuse.

      Delete
    2. Salam..insyallah. Bila masuk 4, 5 tahun..dia tak confuse..dia tahu bahasa apa n nak guna bila becakap dengan sapa..

      Delete
  10. oh..aku syak asal susur galur ore kelate ni mybe dari sana la..hahaha..tak heran la JJ pon bleh aduh2 kan..supo yo..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AKu rasa ini kerana ottoman. Bosnia dan Kelantan kan banyak pengaruh Turki (yer ker). Aduh aduh ni bahaso jermeng la, ach du. haha

      Delete
    2. tetiba aku teringat balik orang german ni nyanyi lagu melayu..terbaik..hahaha
      https://www.youtube.com/watch?v=VUa3VsEnm24

      Delete
  11. sapo tok pehey, keno tey dih..kihkih
    demo banyak kecek baso gapo ngey JJ?
    (akak pun tak berapa pass cakap kelatey ni..maghi tey akak)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaa kawe kae gedebe. sikit2 nok tae oghe. hahaha

      Kami pilih inggeris buat masa supaya ramai2 senang faham. hahaha

      Delete
  12. hehe cutenya..;D best kan bila anak dah start pandai cakap..:)

    Nway, aah dekat2 sama la bhs kelate dgn Bosnich tu..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best tapi pandai2 pulak depa ni.

      Kelate ngan bosnich banyak yg sama.

      Delete
  13. serius ke mcm tu? kalau gitu senang la nak belajar bahasa german. kihkihkih.. loghat dah dekat2 tu. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belajar jerman mmg senang kalau kita pelat kelate hahaha.

      Delete
  14. as-salam.
    mama JJ n JJ sihat.. maap la ye lama tak singgah..
    sangat sibuk..

    mcm senang je nak blajar bhasa jerman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... sihat. Takper, kami tau Cik Su busy :D:D

      Mari lah belajar Jerman.

      Delete
  15. chopp..choopp..!!

    Kawe dok pahe "Aku taey kae" tu ape..
    jenuh kawe duk nybut sore2 dalam bilik ni..
    tapi kawe doh dapet tgkap ape bunyinye..

    aduhh..ke leidah kawe yg liat nak nyebut bahaso kelate ni..
    gawat nih..gawat...

    bonjour <-- ini bahasa jerman ke mama dora?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pukul kang. haaaa tu maksud dia. hahahaha

      Bonjour tu Itali kalu tak silap. Bonjourno Bella Nur ;) (suka ati jer)

      Delete
    2. Bella tu ape pulak..?
      hehehe

      Delete
  16. aku tey kae.. hehe
    haah.. mcm italy bonjour/boungiorno = Turin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errr.... "Turin" tu gedio? saya ketinggalan ke apa ni? tolong jange tey sayo.

      Delete
  17. betullah kata orang, orang Jerman tiru orang Kelantan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sahih la skang ni Pakngah. .haha

      Delete
  18. Betullah tu.....bahasa ni kadang2 sama bunyi tapi lain makna....
    Lebih2 lagi bila perkataan tu selalu kita gunakan dan bawa maksud baik tapi kat tempat lain, boleh kena tempeleng kalau kita cakap.....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. That remind me masa kat sabah, hahahaa berhimpit dalam bas U, then dengar sorang budak ni cakap besar bah "p" kau. I was like.. what??? hahahaha lepas tu baru tau yang "p" = buntut.

      Delete
    2. Baru aku nak bagi contoh tu.....dulu masa belajar ramai kawan dari semenanjung heran bila kami sebut "p" tu secara terbuka dan sewenang-wenangnya....hahaha

      Delete
  19. tak sgka ye bahasa klate dengan bosnia lebih kurang sama.word aduhhh tu pun tak sgka lebih kurang macam jerman punya language..

    menunggu video aduhh dr jj juga..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuma versi Jerman agak kasar hahaha. and walaupun "aduh" kita bunyi sangat sopan, tapi bermaksud kasar juga kadang2.

      Video ntah bila dapat record.

      Delete
  20. untung jj dapat belajar byk bahasa....... aduss.......blk malaysia blajar bahasa lain pulak......

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik malaysia belajar bahasa Spanish ;)

      Delete
    2. hu3...sekali jumpa uncle nanti jj speaking spanish!!! adusss lagi ler uncle remy nie....

      Delete
  21. kito pehe... jange taey ambo...
    ha ah, tak sangka ada similarity.... ore kelate ikut bosnia ke atau bosnia ikut kelate ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha mujur pehey, ingat nok bui doh satni. hehe
      Kena kaji sejarah dulu la tengok sapo ikut sapo. Yak bok tae.

      Delete
  22. Bunyi yg sama.maksud yg berlainan kan nas.kalau bhs bosnia tuh ade dkt sama tak ngan bhs german...

    Untung JJ boleh cakap byk bhs sbb mama & papanya rajin nak mengajor kan...cam aidan 1 bhs jer lah dl..takperlah kita harus percaya akan kebolehan anak2 utk menguasai bhs lebih cepat dr kita kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahasa Bosnia and German ada la satu dua yg sama, actually jerman sama jer ngan english, cuma ejaan dan tatabahasa dia terbalik sikit, and perkataaan digabung2 jadi panjang.

      Bukan rajin nak mengajar dia banyak2 bahasa, tapi terpaksa. Kids takper, senang pick up.

      Delete
  23. macam2 bahasa la jj boleh blaja nanti. boleh pulak sama dengan bahasa bosnia.lagi senang jj nak blaja nanti..hehe

    share video bila dapat rakam nnt yea. lama dah tak tgk jj dalm video ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dapat bahasa Bosnia sangat bagus sebab ia antara bahasa yang paling susah. hehhee ok nnt bila dapat rekod..kamii share.

      Delete
  24. depan budak2 kecik mmg kena ckp blapik
    otak diorg mcm scan bteknologi tggi,
    cepat dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tak sepatutnya tu yg depa first tangkap. hahahaha

      Delete
  25. Betoi tu, bebudak ni alert sangat dengan percakapan kita..jd kita kena berhati-hati bila keluarkan kata2 tu..

    ReplyDelete
  26. yak bok tae tu ape?? sumpah blur

    ReplyDelete
  27. Laaa....ingatkan boleh tengok dak JJ sebut perkataan aduh tu,....

    ReplyDelete
  28. berbelit lah lidah JJ banyak bahasa kena belajar.. takpe, pelan2 ye..

    ReplyDelete
  29. hahaha!!!!!lawok la mung. bahayo ni kecek kelate denu, kekgi kito ingat lain demo ingat lain. mapuh keno tea ko set2 dio

    ReplyDelete
  30. akak suke dengo oghang kelate cakap kelate.
    tapi bile akak ikut balik, lidah akak keras.
    tak sedap langsung bunyinya.

    dulu akak studi, duk satu room gan budak kelate. memalam dorang sembang. gamat dgn bahasanya. hahahsesekali akak ketawa jugak. bile akak ajuk, dorang pulak ketawakan akak.. sungguh la dak molek.

    ReplyDelete
  31. nasib baik akak paham...hahaha (paham la sgt kan ) bole la sikit2 nak paham kecek kelate ni,sbb saing2 pun ramai dr kelate

    ReplyDelete
  32. wo..wo..wo.. sangat dekat bunyinya tu. tapi maksud in german tu memang tak sesuai tu JJ. pas ni ubah aduh ke pada Adeih.. kikikikik...


    Yak bok tae - nate ge dia ni? serious baru hari ni dengar/baca. nak sebut pun tak pandai. dengan penuh berimaginasi pun tak leh nak pronounce betul betul. hehehehe... jange dok taey kawe ..

    ReplyDelete
  33. bagus JJ sbb dia bley belajar byk bahasa kan? nanti klu sekolah mesti cerdik...

    ReplyDelete
  34. tu diaaa dah kuar loghat kelate dia...hihi..owhh ada maksud jugak eh aduh kat sana.. kalo cam tu tukar la adoiii... sama tapi beza bunyik kan...hihihi... JJ pndai x kecek kelate??? ;p

    ReplyDelete
  35. salam Mama JJ..
    ooo..sebutan klate ngan jermen ni lbh kurang sama je bunyinye hihih..

    belaja bahasa baru ini hari.. :p

    ReplyDelete
  36. Ah saya fail dengan slang Kelatey... walhal kwn2 sekeliling ramai Kelatey haha...

    ReplyDelete
  37. yak boktammmmmmmmmmmmmmmmmm,hikkkk.. :P

    ReplyDelete
  38. mama JJ ore Kelate eyh? hehe.. excited! Hana pun ore Kelate :D

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum.. wowww. bahasa sana sangat open.. sila berhati2 ye.. takut JJ sangat terpengaruh...

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...