Saturday, 16 November 2013

Resepi Hamunan

Apa menu kalian today? I masih berkira2, tapi semalam somi ku dah keluarkan daging dan kepak ayam dari esbok, so masakan I hari ni harus la berkisar pada dua bahan berkenaan. 

Ada satu minggu tu yang I pulun ayam habisan tu kan, actually till now I tak berapa boleh pandang ayam, muak giler ko sejak hari tu hahaha, saper suruh makan tak berpada. Then..last week jugak I dah pulun masak udang ketam jugak, dah memang kontang idea dah ni. 


Dari ini....

menjadi ini. yum yum tak? 

Sajer tayang gambar udang petai last week nak bagi u guys terliur ;) Actually ada lagi sikit belen udang tu I duk berkira2 nak buat cucur udang sebenarnya. Harap-harap menjadi seperti keinginan anak tekak sebab I bab cucur-cicit ni, sekali jadi sekali badi. Tu yang terbantut hasrat nak bercucuran kadang-kadang. 

Ni pun I dah research lagi beberapa resepi dan petua untuk mencucur, haaa ni I nak royak sikit.. some bloggers ni kan, kalau u tak letak resepi dalam entry, tak payah kot nak tag RESEPI besar-besar, buang masa aku jer click page kau tau. Kan dah kena hamunan, kambing betul. Berkat la duit kau dapat hasil kitorang tertipu klik2 ke sana? Bukan satu entry jer, malah setiap entry kau tag RESEPI kan, walhal food review. Tolong la sivik sikit. 

Another, yang memang website handrek perceng resipi tapi jenis tangkap muat, nama web kau pun karangtettttt dok kong emang femes, tapi asal la resepi kau letak tu macam berak tak lepas, kentut tak mau? Sakit jer hati aku nengok. 

Faham tak perasaan seorang ibu muda hot giler perasan sangat yang beriya belajar masak untuk keluarga tercinta, tetapi masanya terbuang, sia-sia disebabkan some parties yang kebulur pageview ni. 

Alemak... dah berpanjangan pulak bebelan ni, buruk benor kalau I start marah2 tau. K lah, easy easy tigga tak elok marah2. Elok la I bawak diri bertendang ke dapur. Bye guys, have a nice weekend ahead ;) 

34 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Komen semulalah.. yg tadi cam tak sesuai.. i prefer write something yang tak buat orang kecik hati.. kononnya tegur dlm sopan...

    Rajinnya Mama JJ ni sekarang.. eh ke memang rajin sejak lama dulu lagi? Bagus2....warna udang tu menarik betul.. mesti sedap..

    Kalau ke blog masakan saya suka jenis yang tak kedekut ilmu.. step2 yg ditulis boleh buat kita faham cara masak.. kalau jenis yang sekali sekala masuk kan resepi tu tak heranlah tak explain banyak.. jenis sekali sekala je dapur berasap tu.. haa..

    Selamat buat cucur je... opss.. kenapa la ujan ni.. buat perut terasa lapar pulak.. nak sikit cucur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hohooo opsss. habis sudah cucurnya. Takder la sedap mana tapi boleh la lepas anak tekak. Eh I mmg dah lama rajin ngeee.

      Tu la banyak jer blog masakan yang betul2 bagi manfaat, saya pun banyak terhutang budi dengan depa.

      Delete
  3. I duk ulang ulang baca entry u ni. supaya leh faham apa yg U nak sampaikan. tapi mcm tak berapa nak sampai ke otak I je pun. muahahaha...

    tapi kan, kalau kat shoutbox blog I tu, selalu la ada link resipi . tapi kalau klik bukannya resipi pun. like one of alifiat ke alfiat apa kebenda ntah. dorang ni di bayar utk iklan blog blog yang ada. so, ni adalah salah satu taktik kotor dorang utk kita terjah semula.

    http://gg.gg/TNEXED. ha contohnya mcm url yg kasi ni. berlambak kat shoutbox I. nyamfah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAhaha tak perlu faham, just bebel tak bermotip pun. Haaa mujur kat my shoutbox belum banyak benda ni, ada jer se dua.

      Delete
  4. Ini mmg betul marah ni..huhu.blog sya ok x?sya x brapa reti nk bg step by step ni..nk mngarang blog pun kurang pndai ni..tu byk tempek gambar tu..ngeh..ngeh..itu long long green green sya suka..mintak sikit :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh tak... ini belum I betul2 marah tau. Ini bebel manja jer baru :D:D
      U tak tag "resepi itu ini" kat entry u tanam bunga kan, so takper... U tepek gambar makanan banyak2 tu lagi bagus, boleh kami cuci mata basah tekak telan liur :p

      Delete
  5. well kalau u nak tau, cucur udang adalah makanan kegemaran my hubby. tapi dia tu kalau wat cucur udang mesti ada kuah kacang. kalau cicah ngan sos je, mesti muka jadi hijo mcm hulk. hahahaha... tak caya? silalah percaya ok.

    tu la dia. semua nak completed!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah biasa bercucur udang berkuah kacang, harus la kena lengkap. I dari dulu dah biasa bersos jer pun, kadang kalau satay pun tak sentuh kuah kacang hehehe. JJ pulak mmg hantu sos tomato, so letak apa2 bersos tomato baru dia hadap.

      Delete
  6. udanggg.. ^___^ lama x makann. cool down mama jj. jgn marah2! x baek tuk baby. hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang kat sabah lagi best kot, fresh giler murah pulak tu kan. I dah easy tigga easy dah ni hehehe.

      Delete
  7. Replies
    1. Jarang orang tak suka udang petai kan.

      Delete
  8. wahhh..terliur tgk sambal udang petai tu..
    hari ni kitorang masak ayam masak kicap jaaa..hahahaha...
    pastu terlena, sedar2...ujan turun dengan lebatnyaaa di putrajaya..

    selamat mencucur udang..dap dap nyerrr..lagi2 kalo ada kuah kacang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam masak kicap pun menarik, antara comfort food jugak tu. Owh hujan2 makan cucur udang sedap ok.

      Delete
  9. blog yg jenis cmtu mmg bikin hamunan la.mama jj skng rajin up entry memasak,i guess macam jj nk dpt adik gurl ja.haha..ke mmg dr dulu rajin skang ni je baru rajin up entry..

    sedap tu udang ngan petai.cucur udang lagi best..aiman paling suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa u faham kenapa I nak hamunan, hehehee. Eh I dari dulu pun mmg rajin, kalau tak rajin apa kami nak makan, sini bukan macam Mesia kuar setiap 5kaki ada kedai makan halal huhuhu. Tu la kan, lately ni rajin bercakap pasal makan, terapi... sebab CUBA tak nak cakap pasal orang, eh. hehehe

      Delete
  10. Marah benar ibu mengandung ni ye.....jangan ko marah2 bah, menurun sama budak tu nanti, hehe....
    Serius udang sambal petai nampak mengoda, terliur aku tengok.

    #Nasib baik aku tak tag resepi banyak2 kat post aku, sia2 kena hamunan ibu mengandung....hihihi

    ReplyDelete
  11. Haha. ....jgn marah2 bah...rileks. .hihi..menu siang td Maggie kari pedas plus telur sbb balik dr opis dh lapar tahan gaban..tak sempat masak. .haha..nasib baik blog I jarang tayang pic or resepi sbb mmg mengaku tak reti masak. .so. I bkn yg termasuk dlm list kena marah tu..haha...Uwaaa udah lama tak makam sambal udang patai mau pn cucuq udang tu..

    ReplyDelete
  12. yg tumbuk sampai lumat tu apa? bawang ya..? huiyoo..lumatnya.. sy pemalas sikit nak kasi lumat camtu..hihi..

    ReplyDelete
  13. Tadi dah gi latest entry....tp bila baca entry tu terus lompat entri ni dulu.....nak tau cite sebenar......
    yelah....mmg kelihatannya awak sedang marah....hehe...

    ReplyDelete
  14. Jaranglah okje buat cucur udang MJ.... pagi soklah....udang dah keluar esbok tu hehe...

    ReplyDelete
  15. fuiyoo..! sambal udang tu buat nur menelan air liur dengan rakusnya..!
    adehhh..sedapnya....!

    ReplyDelete
  16. hahahaha
    itulah guna lagi bahasa hebakkk camtu..kan org dah ingt marah2..
    tp kita dah besa kot kan bahasa mcm tu..rs lebih santai..kalo ikut bahasa dewan pustaka tu lg boring kot baca..setuju x mama JJ?ngeeee

    btw..mmg terliur lah nengok udang petai tu..aiyokkkkk kena cari nti :)

    ReplyDelete
  17. salah satu resepi nak mencucur yang saya pernah baca kena guna air panas utk bancuh biar cucur jadi gebu… saya pernah cuba, mmg menjadi… anak2 pun suka :)
    mmg selalu juga terkena…. rasa sgt buang masa… skrang ni, saya suka buka myresepi bila nak cari resepi and mostly very helpful dan menjadi….

    ReplyDelete
  18. Hmm..nilah entry tgh marah yer..kalau nas marah i takut benar jd orang yg makan cili tuh..almaklumlah suka letak citer psl food, namun kalau resepinya tuh tak bergaya, takder pun link, except my own homemade jer..
    teguran membina nas..i yg dok sll rs resepi nie pun realised kdg hanya ade 1 resepi jer kat internet nie tuk buat sst, namun hampir semua blog masakan femes ker amatur ker guna resepi yg sama..heheh..copy n paste..cheer up babe..:)

    ReplyDelete
  19. as-salam
    wah, udang petai.my peberet ti :-)

    blog ciksu ok ke.huhu

    ReplyDelete
  20. Salam Mama Jelita..
    oh my..sambal udang petai..saya mengaku hantu PETAI! muahahaha..merah menyala sambal tu.. menarik hati!


    ohoh..pasal ni ker...? mmg dah selalu terkena... huk2huk2.. giler pageviews..sabar jerlah dgn mereka yg gila traffic ni..

    ReplyDelete
  21. terliur tgk sambal udang petai tu..dah lama x buat... nak buatlah nanti..hikhik.. ooo entri ni yer yg org kata dok marah2 tu... x psl2 dpt gelaran kambing.. hikhik...

    ReplyDelete
  22. mujurlah i baca entry yg 'sejujurnya saya tak marah" tu dulu baru baca hok ini. Jadi, i dapat baca perenggan pesanan kepada blogger kebulur pageview tu dgn intonasi yang lebih lembut. Heheh. Banyak udang. Senang ke dpt udang2 cm tu kat sana?

    ReplyDelete
  23. fuhhhh menarik betul sambal tumis udang petai tu
    kat berlin pun ada petai ke..ni yg iols nak tahu kat market2 situ ada jual ape..share2lah mama JJ woiiii hahahaha

    aah mmg ada yg wat link mcm tu..el pun nak terkena..tp blog el pun ada gak kut dok tag2 mcm tu..ekekekeke

    ReplyDelete
  24. ibu muda yg hot xleh bebel weh (doh kato dok maroh kea, bebel jah deh)……..biasola terrrr ore nak glam, gitu la gimik. pepepun tobat terliur tgk udang petai besar2 gedabok tu. nanti dkt2 adik JJ nak tubik jgn make deh, takut doc jerman pengsanggggg bau ubat sedatif petai tu. hahahaha

    ReplyDelete
  25. owh.. entri yg ni rupanya yg dimaksudkan.. hehehe

    ReplyDelete
  26. terliur tengok.dah la tgk lapar ni mama jj oooii..nik tak suka sangat petai.tapi kalau mkn udang masak petai mmg mmg berselera jea

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...