Untuk doh roti canai, I tak sukat betul-betul, ni agak2 jer yer, tapi yang penting doh tu nanti tekstur dia sama macam cuping telinga, yg tempat tindik tu. Haaa itu keanjalan yang kita nak. Tips ni I dapat dari my MiL yang menebar roti depa sebesar meja makan.
I tengah peknenkan JJ masa ni, tolong my MiL buat pita, sama macam murtabak kita tapi lain bentuk (sempat lagi lari topik)
So, bahan-bahan nyer, u agak2 la yer untuk portion sendiri, ini pun I letak lebih kurang:
Setengah kilo tepung gandum
Satu cawan air (lebih kurang 300ml)
Secubit garam
Secawan minyak masak
Siap, boleh tebar atau tarik2 jer. Jangan lupa renjis minyak.
Harap membantu and selamat mencanai.
Actually semalam I buat sekeping jer roti canai, selebihnya murtabak. Hehehe tu yang semangat JJ makan.
wahhh...nak cuba jugak lah...mana berhasil...hehe...boleh makan roti canai buatan sndiri...
ReplyDeleteSelamat ke class Nas....:)
**mana tau berhasil...:):)
DeleteCubalah, kan orang kata, belum cuba belum tahu. Tapi kalau ada kedai mamak kat sebelah, elok pi beli jer, tak kecah dapur setakat u nak makan dua beranak hihihi. Eh tapi boleh jer cuba buat ngan abang Pa'e, tengok la kot2 dia ada bakat ;)
DeleteSungguh kakak tak sangka org Jermany pun pandai tebar macam kita ye. Lagi lebar dan besaaaarr!! Itu kalau makan satu family kenyang tu Nas:)
ReplyDeleteActually my MiL Bosnien kak, haaa besar satu meja ni dapat sedulang mmg untuk satu family la, tapi dorang bakar, tak goreng cam kita.
Deletemaceh byk2 uuu...
ReplyDeletenti lau jd nak wat roti telurrr..n nak wat kuah parpu hahaha..dah mcm2 dah lam palahotak ni acara wiken nak tebar roti canai..ok ok iols makesure yg doh tu mcm cuping telinga yg bertindik tu..annnnnjalllll hehehe..thx again..xoxo
Kuah parpu tu kuah dhal ek. Hehehe semoga menjadi la, ala kalau u dah biasa kat dapur, kacang jer ni. Yang penting, cek keanjalannya ;);) hehehe
DeleteHa ha ha. Budak ni ... dah la baca citer harian dia buat kita terbahak-bahak. Kali ni keanjalan bancuhan roti canai disamakan pulak dengan cuping telinga tempat letak anting-anting. Memang nakal betul mama si JJ ni.
ReplyDeleteApapun mak cik memang tehibur baca blog anda.
Makcik
Hehehe terima kasih Makcik, sudi baca rapuan saya.. Besar hati saya dapat buat kalian terhibur. Dorang yang cakap doh tu kena macam tu, bukan saya pandai2, saya ni yang menurut kata sahaja hehe.
Deletewahhh..nak cuba jugak lahhh...first taim dengar petua keanjalan macma cuping telinga tu..
ReplyDeletegood info lah...TQ Nas sharing2...
sama-sama, tau sikit saya share sikit, berat sama dipikul, roti sama dicanai ;)
Deletemak yati rajin gak buat roti canai sendiri, tp tak penah pun nak belajar dr mak hihihi
ReplyDeleteAla kalau anytime boleh mak buatkan, saya sendiri pun tak hingin nak belajar hehehe.
Deletetip sama ngan mak i. peh.. lama xmakan roti canai mak. t nak suruh buat. hahaha
ReplyDeleteHaa sneang gitu, nak makan jer, minta mak buat. Bertuah :p
Deletethanks..thanks.. ni kira sambil uli sambil picit picit cuping telinga la ni. ate nak bagi teksturnya sama kan..kan...simple je bahan bahannya. moga bahan bahan yg simple ni tak menjadi bahana la nanti kan...
ReplyDeleterasanya bahan bahan tu semua ada kat dapur. esok I nak try. tak de tempat luas nak tebar tebar. ok. set tudung poyok besau ada. kalau menjadi, I buat entry k.
walawei.. menguli ni kang boleh tercabut bulu roma eden nih...
Haaa gitu la kekdahnya hehhehe. Jangan kang satu tangan duk uli telinga, satu lagi picit2 tepung dah. Bahan2 basic jer guna, takder extravaganza bagai.
Deleteyeahh... share resepi menarik..thanks... oowhh itu la wajah ur mil..nmpk muda lagi eh... mama JJ masa tu pun lain jer.. comei... =)
ReplyDeleteYer..inilah my MiL, dia cergas ligat orangnya, taklah muda mana pun tapi jenis tak reti duk diam. Mama JJ memang sentiasa muda ;) comey sokmo muahhaa.
Deletewah dorang lagi canggih caranya nas..boleh cuba, cuma i thin byk sgt minyak kalau compare ngan yg kita buat ikut style bubuh gula serta susu yg biasa tuhlah kan..tp tak tahulah ..itu pandangan kasar jer..jgn sentap yer nas..:)
ReplyDeleteU dah pernah tengok yg mamak buat? Itu lagi la berenang dalam minyak, ate...nama pun roti canai kan. Hehehe Tapi minyak tu pun tak pakai semua, just reserve untuk renjis merenjis dipilis ;) Tapi kalau u rajin menguli, letak sikit jer minyak tu pun dah ok, tapi kena uli lama la.
DeleteUih jadi je kan .. Eka kalau bab uli2 doh2 ni memang fail. Hahaha.
ReplyDeletekalu buat benda lain, boleh jadi. klu ni, asyik bantut je heh
I dulu lagi la, usahkan menguli, nak goreng nugget yg dah siap bersalut tepung tu semua pun jadi hangit diluar, mentah didalam :D sokmo.
Deletemak aihh. besarnya dorg tebar roti. sebesar meja makan. btw nape dorg gulung tepinya tu? alamak blurr le
ReplyDeleteOwh cara dorang, bubuh inti kat tepi, then gulung, pastu potong buh dalam dulang. Gulung sampai habis then bakar. Rasa lebih kurang murtabak jer cuma hak depa ni jadi berlapis2 la roti tu, nipis jer.
DeleteSedapnyaaaaaaaaaaaa
ReplyDeleteAla.. u kat sana makan lagi sedap sedap :p
ReplyDeleteAda resipi roti canai..boleh tebar2 roti nanti ni..hehe..letak sdin tentu lg sedap ni..kalah roti canai mamak..nak roti canai bleh? hehe :D
ReplyDeleteI tak suka sardin , tapi roti canai sardin I suka, boleh? Hahaha sila sila tebar, kalau dah jadi nnt sila tayang please, nak jugak curi ilham pelbagaikan roti ni.
Deletebila baca cuping telinga tu, cepat2 nur pegang telinga..kekeke
ReplyDeletesenang je bahan2nye yea..nanti nur nak try la..
bukan buat roti canai, tapi nak buat murtabak..heheheh
Sebenarnya kan... from my experience... buat murtabak lagi senang dari buat roti canai kosong. Serious. Selamat mencanai yer Cik Nur, jangna lupa cuping telinga, itu penting ;)
Deletehaha... saya baca entry ni dan terus buat,,, gembiranya hati dapat tgk doh yg diuli sdiri... esok baru nak buat murtabak atau roti canai.... agaknya sedap ke tak ni...
ReplyDeleteOpkos la sedap Cik Aisy, sila sila buat, memang puas hati tau, kalau terkurng sikit dari yg kedai pun, still yg buat sendiri jauh memuaskan hati :D
Deletesuka roti canai garing garing pastu cicah kuah dal + sambal ikan bilis.
ReplyDeletetak pernah mencanai.cuti skolah ni bolehla mencanai.hihi
Sambal ikan bilis bisa dibikin, senang aja, tapi... kuah dal tu. Leceh kot, ker senang jer CikSu? sebab saya tak pernah buat sendiri lagi kuah dal, tapi saya suka. Makan ngan nasi beriani pun fuhhh sedap.
Deletecuping telinga? cm tu eh? hahahaa. so nanti buat kna pegang cuping ar tuk mndapatkan hasil yang memberangsangkan?!!
ReplyDeleteMcm senang je.. tp kalau nak buat kena google the best dhal recipe. Hehe
ReplyDeletesambil baca entry ni, sambil pegang cuping telinga nak anggarkan kekenyalan tu… bagus juga petua ni, baru tahu…
ReplyDeletekalau teringin makan murtabak, saya guna kulit popia jer… belum sampai seru nak menguli doh sendiri...
Tqsm utk resep ni. Lama x mencanai sebenarnye. Plg malas nk berminyak2 ni. Betul skang ni.klu sbt nk roti canai lari beli je. Neway slm utk. Jj dari ka n adik yer
ReplyDeletePergh..... rajinnya menantu mami....hehe...Ni bukan hantu ni, ni mmg betul betul manusia....haha.... selagi kat sini ada jual roti canai segera MJ, nampaknya belum teringin lagi OKje nak menebar...apatah lagi besar meja tu hehe
ReplyDeletememang tak reti buat doh roti canai...tgk yg nie cam senang jer..
ReplyDeletepic tu tu dia tebar roti penuh semeja,,mmg terbaik la menantu misali..
ReplyDeleteroti canai ni klu pandai tebar mmg sedap arr..sy punya resepi tak guna minyak,konon roti canai sihat la sgt padahal tak reti nk tebar.muahaha..
salam Mama Jelita..
ReplyDeleteecece..mcm masuk kelas memasak plak.. curlasss..
time rajin nk try menebar. nk try.faiz suka nau mkn roti canai..
*rasa cuping telinga kemudian berkata ooooo...
ReplyDeletebagusnya.semua buat sendiri kan.ptt la jj makin bam bam.mama dia msak sedap2
ReplyDeletetolak tolak ke dalam...ok i paham....hihi
ReplyDelete