Sunday, 3 November 2013

Nasi Ayam Mandi Tak Basah

Tengok tajuk tu :p Ini bukan kes I pakai ayam tengah angau, bukan juga ayam kena tungau. Selalu nya orang masak ayam Mandhi kan nama dia.. I tak pernah rasa. Pastu ada jugak Ayam Khabsa kan.. pun I tak pernah makan. Tapi duk tengok belek-belek gambar macam terliur giler kot. Since I tak berapa boleh imagine perasaan makan masakan tersebut, so I buat la mana yang mampu, untuk selera sendiri sahaja, untuk anak tekak sendiri sahaja. Sedap ok... tapi tak boleh la I claim I masak sekian-sekian, yang ala-ala la long jer la hence namanya nasi ayam mandi tak basah.


I buat ni hari Jumaat, sebelah ayam jer seperiuk kecik untuk 3 beranak sekali hadap. I buat simple jer ketuk2 campak, ayam tu pun goreng then campak sekali. Errr bawang terhangit sikit, takper la kasi smoked taste sikit hehehe. 


Budak kelaparan baru pulang dari skul, dia mmg suka nasi berperisa. Kalau nasi putih tu kurang nak jamah. 


Konon I nak gu kan dengan pajeri terung. Hmmphh takder rupa pajeri langsung, rasa jauh sekali. Nak kata terung bersambal pun tak... telan la jugak sebab tak nak bazir. 


Then Sabtu semalam pagi2 lagi masak belen ayam yang separuh tu buat ala kuzi, pun my style la.. ringkas punya. Just goreng bawang banyak-banyak sampai almost garing, then masukkan halia and garlic yang ditumbuk Miss JJ. Buh rempah bancuhan sendiri lastly tuang susu masukkan ayam goreng, siap. Raisin pun takder, tapi layanss yang ni. 


Ada hati nak menjala muahaha sila gelak. I mmg tak snap gambar final sebab hancur. Takdak acuan pun, just cuba nasib tuang lagu tu :p In fact so far in my life, walau beracuan semua tu pun, mmg tak pernah menjadi lagi la jala nya. 


So I stick to what am good at.. crepes aka lempeng. Sedap jugak cicah gulai ayam tu, sama jer rasa cuma feel jer sedikit lari. 


Ini pulak tadi pagi. Pepagi buta mencencang tetek ayam, eh chicken breast buat burger. Pun simple just cincang daging ayam sampai putus, buh serbuk garlic, serbuk lada sulah, mayo and olive oil sikit... tepuk2 goreng. 


Siap. Jam 9pagi dah sarapan burger ayam. Kat mekdi pun tak serve burger lagi time ni tahuk :p


Ha tu dia, nak tunjuk pasal ayam mandi tak basah tu jer, tapi meleret tayang setiap menu yang jadi tak jadi semua taruk. Hehe datang angin rajin nak snap gambar masak-masak, tapi malas nak buat entry banyak2, so sekali harung jer la.

Video JJ menumbuk halia. Tak berkenan untuk jadikan menantu ker? 


I dari tadi sebenarnya duk cari channel nak tengok streaming game Kelate gomo tok gajoh ni, heishhh pelan sangat la tenet nyer.

GOMO KELATE GOMO!


56 comments:

  1. Wah tayang semua menu sedap.. banyak ayam jadi korban kasih ni.. pandainya mama jj masak nasi mandy... kagum betul saya... eh kagum juga nas pandai masak kuzi di perantauan.. saya kalau balik kg selalu beli rempah kuzi.. last masak kuzi sekali dia je.. balik lagi beli lagi sebab rasa yg lama dah hilang bau sedapnya..

    Mesti sedap nasi mandy tu ....sebab tu JJ suka sangat makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nas..cuba jelaskan lagi sikit cam mana buat nasi ni? Apa yg dicampak dan ketuk2 tu? Saya ad ajuga terfikir nk buat tapi tgk resepi nasi mandy tu macam ada guna benda yg xda kat rumah, terus malas nak buatnya...tak dapat nasi mandi, dapat buat nasi ayam mandi tak basah macam ni pun ok juga.. nak buat selasa ni kalau boleh.. nas bgtau ye

      Delete
    2. Alemakkk..segan la nak reveal recipe nyer. I selalu masak mix up sikit and pakai apa yg ada which is mmg tak banyak, plus papa JJ tak berapa suka rasa rempah yg kuat. so... here we go.

      First I rebus ayam dengan garlic and ginger ketuk2.

      Untuk nasi.. I tumis hirisan bawang dengan kulit kayu manis and 3 bunga cengkih jer, add serbuk kunyit sikit, ketumbar ngan jintan together with air rebusan ayam, agak2 banyak mana beras nyer. I tak sukat, main taruk jer hehehe. Then masak la nasi macam biasa.

      Then ayam rebus tadi, I lumur sikit garam kunyit and goreng, campak jer atas nasi yg hampir masak. Salt and pepper tu pandai2 la kan. Harap membantu hihi.

      Tu yang campak2. Tak banyak pun bahan I pakai. Kalau ada daun ketumbar lagi sedap ni.

      Delete
    3. Btw bila tengok balik cara I buat, ini memang ayam tak Mandhi langsung ni. hahaha

      Delete
    4. Thanks..jelas penerangan ni.. kalau jadi saya buat entry ari selasa nanti...entah jadi ke tak nasi saya nanti.

      Delete
    5. PLease do please do, kalau ada bahan tambahan lagi bagus and sila habaq mai untuk improve masakan campak2 ni yer. Insya Allah... jadik. Cuma rasanya... I tak tau la tekak u yg dah biasa makan sedap ni kan huhuhu. For me sedap sebab I tak boleh nak compare dengan yg real one.

      Delete
  2. woaaaa...walaupon nasik ayam tu mandi tak basah(tayamum kot) tapi memang buat aku terliuq..lama tak makan kambing mandi pasalnya...yang dalam video tu dah lama aku bekenan wat menantu..sempoi apa jj bule pak mertua rock..ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam eropah memang malas mandi, sejuk. Tayammum pun boleh la janji cukup syarak hahaha.
      JJ jadi nantu kau kalu, sian laaa Wazi. Hari2 sambal belacan.

      Delete
  3. tetap nampak menyelerakan walaupun simple .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau time lapar, lagi la selera makannya hehe.

      Delete
  4. Walaupun segalanya ko main campak je, tapi nampak menyelerakan juga....yang paling best tu tukang tumbuk halia..comel sangat....tu yang menambahkan sedap dan rencah makanan......:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa dia pun cakap "perfect". Segala apa yang dia sentuh konon perfect.

      Delete
  5. oiii rajinnye cincang tetek ayam..hahaha...ai tegelak sensorang baca...ayam mandi tak basah tu nampak mcm restoren saba dah..nyammnyammm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena rajin ler kat sini sebab mmg takder ayam yg dah siap dicincang, hehehe.

      Delete
  6. Hehe..ingat sngguh ayam tu x mndi..dan tetek ayam..terkejut masa mula2 baca..haha..ni bru dgr ni..translasi dr bhasa omputih la ni eh..sengih2 je org kt sini.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errr mungkin jugak ayam ni tak mandi, kalau mandi harga mesti melambung naik kan. huhu

      Delete
  7. yg part tgn tu rasenya posing tuk amik gmbr.. haaihh ank sedaro ak ni... gedik x abis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia kan pantang nampak camera.

      Delete
    2. lepas tgk ni patut pelik semacam..
      msk sampi dua tiga menu tunjuk..
      balas dendam or x puah hati x menjadi..
      x klimak org kata.. itu yg byak msak terrr..

      Delete
  8. semangat sungguh JJ menumbuk…
    Dah lama juga beli bahan utk ayam mandi, tapi sampai skrang tak terbuat… dalam lama ada dalam waiting list ni… tgk entry ni, terus rasa membuak buak nak cuba…. moga cepat la dapat seru tu… hihihi
    Burger tu pun nampak mabeles…..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa...cepat2 la mandikan ayam tu, pastu kabor tau.
      Burger ni kalah yg fastfood punya, hehehe buat sendiri kan more fun, kejap jer pun.

      Delete
  9. Ayam mandi tak basah tuhla yg nampak paling best sekali ..sepaha tuh kan sekali hadap kang jadinya..heheh..roti jala tuhkan kalau takder acuan mungkin boleh guna bekas sos kot tuk putar2 takpun tebuk kopi susu..hehehe...
    burger yang nas buat tuh tak cincang lumat kang bahagian dadanya..cuma gitu2 jer kan..tgk u buat tertelan air liur ketekak nie haa...:)

    ReplyDelete
  10. jarang tgk Nas tayang gambar makanan yg dimasak hehe...so seronok ayan gambar2 kali ni...lbh seronok dan lucu tgk anak dara bersama lesung tu...

    ReplyDelete
  11. teruja tgk daging burger tu. buat sendiri eh..? cane buat dia..? selalu dgr nasi arab org buat ayam mandhi. ni nasi ayam pun boleh rupanya.. bagus juga idea ni..
    saya mmg selalu sgt fail menjala. salu tinggal je suh adik menjala. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk balik, ada bahan-bahannya rupanya.. nak terai gakla.. huhu

      Delete
  12. Frankly speaking... kakak suka N3 ini. Sebab Nas tunjuk apa yg Nas masak, tak kisah menjadi tak menjadi kalau tak mentah dan sedap mesti licin. Appearance tak penting yg penting rasa sebab bukan nak bagi org lain sendiri nak makan.

    ps: JJ bersungguh menumbuk. Anak lesung lebih besar dari tangan dia tapi gigih tu hihi..

    ReplyDelete
  13. banyaknya memasak.. roti jala tu mcm lambang McD je.. hahaha

    ReplyDelete
  14. macam sedap je.. macam lazat je.. macam lapar je.. macam nak makan je..

    ReplyDelete
  15. Dah boleh harap anak dara tu ekk...

    Salam Maal Hijrah dari Bunda...

    ReplyDelete
  16. alahai rajinnya anak dara sorang nie :)

    ReplyDelete
  17. lapor lapor..nasib baik dah nak lunch taw..comey hang punya roti jala haha

    btw nk jdikan menantu anak pun takde lagi ni..jdi adik ipar boleh dok?

    ReplyDelete
  18. Pandai lah mama JJ masak...really helpfull JJ...boleh menumbuk dah sekarang...see umur dia muda pun boleh tlg ibu di dapur...kan bagus cm tuh...nanti QI besar sikit mcm JJ, Umi Qi nak ajar dia pelan2 belajar kemas umah dan menolong di dapur.... :)

    ReplyDelete
  19. kalau la u baik hati ulam jantung. boleh tak syerkan cam na u buat ayam cencang tetek ko tu. Buknnya apa. I teringin sangat nak makan burger ayam goreng. daging ayamnya begitu terasa ayamnya. tapi I tak tau cam na nak buat.

    nak selalu gi beli kat kedai burger tu mau bankrap. la kan.. sebab kalau beli satu memang tak cukup. kena beli 3. adoi...

    I rasa dorang wat cam u tu le, pas tu celup tepung goreng then dorang goreng.

    ReplyDelete
  20. Salam Mama Jelita!

    hihihi..walaupun takde rupe spt yg dipikirkan..
    tp tgk saje dah menggoda selera.. mcm sdp je... mcm sdp jer..
    :)

    sesungguh hati jelita menumbuk tu..amvoiii :)

    missss you 2.3.4.5.6 :)

    ReplyDelete
  21. wahhh..banyakknya makanan...hahaha..tajuk ayam mandi tak basah tu lawokk laaa..hahahha..
    gelak sorang2 depan pc ni ha..

    ReplyDelete
  22. tgk menu smua terliur tahu... dah la tgh lapor ni... huwaaaaaa.... suka tgk mama JJ ni... biarlah dok di perantau pun, tp masakan melayu x penah lupa.. bagusnyeee... byk2 menu yg mana JJ suka mkn??

    ReplyDelete
  23. tudiaaa....
    balas dendam ke hapa ni..pnya rajin masak..
    yg ayam masak ala kuzi tu nmpk mebels la..mmg sedap kot mkn ngan ala2 lempeng tu.tp yg pajeri tu kan...hehehehe dah nk macam sambal terung daaa..rs cemana mama JJ?jgn rs cam kari dah la.kekeke

    ReplyDelete
  24. kelantan kalah la mama jj.hehe

    tu dia hebat jugak skill mama jj ni memasak..tabik spring..terliur jugak tgok nasi ayam mandi tak basah tu..dh dua tiga blog dh dok jenjalan ask tayang nasik begini..bg feel suruh sy buat jugak kot..hehe

    jj tumbuk lesung sgt style..comel bangat!dh lama nk buat menantu tp ramai sgt dh yg dok usha si jj ni cmna.haha

    ReplyDelete
  25. Asalkan kena dengan tekak sendiri sudah. Dekat german tu susah la nak cari bahan2 kan. Ayam mandi tak basah pun boleh.

    ReplyDelete
  26. Nas,
    Org tua2 kata, usaha tangga kejayaan, so keep up the good work..

    Tang roti jala tu, haa.. Ni ada satu tips, dulu2 I masuk dlm fruhstuck beutel then potong sikit dihujung beg plastik, make sure lubangnya kecik je, mcm ala2 kita buat piping beg tu, tp tu lah klu lubangnya besar nanti xdpt nk buat mcm roti jala sbb tepung tu mengalir laju pulak ke kuali.. Bila dh potong tu corakkan laju2 atas kuali.. gitulah caranya I buat roti jala ala perantau.. Cubaan pertama dan kedua mmg biasanya x menjadi, inshaAllah yg seterusnya sedap hingga menjilat jari....

    ReplyDelete
  27. as-salam.salam maal hijrah buat mama jj n jj

    wow dapnya.nasi mandi tak basah tu.i pon tak pernah buat tau.
    kagum tgk burger u tu

    siyes, ai tak da calon nak amik jj jadik nantu..
    kalu ada nnti dh jadi junior jj la pulok

    ReplyDelete
  28. Wahwahwah! teringinnya nk mkn smua tu. nmpak sedap! :D

    ReplyDelete
  29. alololo..comelnya budak yg senang berlesung tu..hehehe..geram nur tgk... :)

    nasi ayam mandi tu, nur tgk mmg dah jadi la kalau gitu...pastu nmpk macam sedap je bila tgk ada bahagian ayam yg garing2 tu...terliur..hehehe..

    dan beger ayam tu, pun nmpk myelerakan..selalu beli beger siap dah..nanti nak try buatlah..hehehe

    ReplyDelete
  30. meriahnya makanan semua nampak sedap tahap meleleh air mata.. rajinnya awok.. hehe..

    nasib baik takde anak lagi kalo tak dah book JJ jd menantu.. hahah..

    ReplyDelete
  31. er.. kelantan kalah. *larik tajuk*

    ReplyDelete
  32. fuhyoooo selera tgk nasi ayam mandi xbasah
    agak2 lau mkn nasi ni terus basah x hahahahaha
    ni yg buat eden pun nak try msk gak..bglah resepi woii ekeke

    ReplyDelete
  33. alo..lo..lo..comel menantu den tumbuk menda tu..haha...
    klu Pa'e tgk ni msti senyum malu2...haha..
    wah! penuh dgn rangkain makanan ye Nas..nasi ayam itu sgt menggoda ku...:)

    ReplyDelete
  34. Belasah ....janji bergambar hehe...jadi tak jadi belakang kira.....
    MJ awak lama tk buat kuihkan.... buat le...

    ReplyDelete
  35. sedakkkkknyo nasi mandi tak basah. klu dekat2 rasanya nok jah g terjah tumpang make atek. oh JJ, engkaula perempuan melayu terakhir @Jerman ekk dok numbuk lesung tak sudah

    ReplyDelete
  36. Hebat2> Tepukan gemuruh untuk u. I tak penah masak pun nasik2 yang ala2 kearaban ni. Maybe kena cuba la sebab husband suka. Dia kan kearaban. I je yg kejepunan. Hahah. Kadang2 i rasa u ni mcm i jugak, suka masak simple asal boleh je. Sebab ada org yg kalo tak cukup bahan, tak dpt nak masak sesuatu resepi tu tau.

    ReplyDelete
  37. Bagusla dh ade assistant dapur..hehehe.. eh tak ke si JJ makin chubby?

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...