Saturday, 23 November 2013

Jod Tu Mende?

Kawang-kawang bulih tolong gok, tau dok Jod dalam bahasa Jermeng yang dibaca sebagai Yod, mende gedio gak natang ni. Letih doh kawe gugel, tanyo pok JJ pung dia tak tau mende gok. Owh benda ni dalang kategori protein atau zat makanang. Ha kawe saloh tune masuk channel Ganung banyok wak research atek sakni. 

Ok saya serious sekarang... masa buat check up ritu doctor prescribe buah, sayur dan "jod" tadi tu la. Errr doctor memang tak bagi saya sebarang ubat atau supplement pun, dia syorkan saya banyakkan makan buah jer, which is perfect sebab sebelum ni mmg saya tak hadam nak telan heavy meal, buah jer la santapan saya seharian. Ni duk pulun malay food habisan kes kemaruk hilang selera makan before. 

Back to the topic... setakat yang saya temui dan hipotesis yang dapat saya buat, jod ni berkemungkinan besar adalah iodin. Tapi bila saya cari lagi dan lagi, saya jumpai Yodium dalam web Indonesia, sumber makanan utama yg mengandungi Yodium ini adalah garam berYodium hehehe. Ok, stoberi, salmon, tuna, kerangan.. juga antara sumber-sumber Yodium. Tapi apakah Yodium ini adalah Jod? Hmmm saper pakar kimia kat sini, I malas nak buat pecahan molekul atom atom semua tu, sila jelaskan. 

Cik-cik dan Puan-puan (Tuan pun sekiranya) yang budiman tahu akan Jod, Yodium atau Iodin yang memberi kebaikan untuk ibu mengandung, mohon berikan saya penerengan. Not only that, please also suggest whats good as supplement (food I mean) as in petua orang lama... Thank u so much dearies, lap u all (*.*)

28 comments:

  1. Wah.. kes perlu tindakan ahli bahasa ni. Saya pun nak tahu jugalah apa bendanya jod ni.
    Lojik juga kalau benda jod ni ialah zat besi.. kan ms pgnant banyak kesan kalau kurang zat besi.

    ReplyDelete
  2. bukan yoda star wars ke...jom xchange list wif my blog :
    Azim Aris

    Tak Mungkin Benar

    Muhasabah

    follow ya :)

    ReplyDelete
  3. bila ko sebut pakar kimia, aku terus terbayang makmal haram yang proses methamphetamine..tak tau pesal..hahaha..

    ReplyDelete
  4. haha..lucu gak komen kat atas tu..
    ingatkan pokok jut tu..
    rupanya iodin..
    bukan sumber dia dari seafood ke or jenis kerang..
    tapi kalo akak makan lening jadi gatei kulit..sedihh

    ReplyDelete
  5. errrr.. sy tidak tau apa-apa psl nih.. malah, sy tidak mengambil subjek kimia time skola mnengah dlu :'(

    ReplyDelete
  6. Jod? alamak..dok tahu apo mende tu..hihik..
    Nas, klu kat Malaysia sllu bila Ibu Mengandung depa bagi Asid Folik tu suruh makan.. tak sure sgt utk apa..huhu.. depa bagi i makan je...
    Petua org sllu makan bila preggi : byk kan makan kurma & kismis..insyaAllah...:):)

    ReplyDelete
  7. Oloh!!!!!gapo plok JOD ni. ambo terer jugok kimia ni masa sekoloh & uni (hahaha tekan lif weh)……tapi dok pernoh jupo JOD ni. ikan cod ko? tanya JJ la nanti

    ReplyDelete
  8. sorry nas rak dapek nak nulung..bab2 bhs jeremang nie..takut salah beri info jer nanti takkan haru..kalau yg memberikan kebaikan tuk wanita mengandung yg i tau ion..tp iodin tak pernah baca atau sentuh lak so far..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry silap tulih bkn ion tp iron..heheh..

      Delete
  9. jod.. ce tnya doc tu blik. salah spell ape dia. haha. kalau doc sini dia suruh makan asid folid. kalau petua org. minum jus delima elok untuk ibu mengandung..

    ReplyDelete
  10. cer tanya doc tu semula.. kan lebih mudah untuk faham. i tanyakan my friend kejap ye, ada info kang i share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. my friends' advise sama je ngan mine... clarify ngan that doc... do not assume

      peace!!

      Delete
  11. mmmm..tak dapat nak nolong la.dok pahe..

    tnya doc blk.

    ReplyDelete
  12. Sumpah tak paham.............hahahahahhaha

    ReplyDelete
  13. Saya pun dah ingat2 lupa… maklumlah dah lama tak preggy… hihihi
    Tapi antara yg masih ingat mcm ikan bilis, kerang, dan bayam… Tapi kerang mesti susah nak cari kat jermeng kan?

    ReplyDelete
  14. sory ye jod tu sy tak tau mende.haha..

    klu doc sini mula2 pregnant bagi acid folic je..pastu add zat besi,vit c juga,tp yg ni tak penting sgt since u dah makan byk buah kan..sy pun tak amik vit c ni..just acid folic n zat besi..

    petua lama jus delima la kot..klu sunnah susu, kurma n kismis..

    ReplyDelete
  15. lagila tak faham. klu bahasa medic kat malaysia ni pong i tak paham. inikan pulak jerman dik.... mahap mahap

    ReplyDelete
  16. erm... awat tak Tanya siap2 kat doc tu jod tu apa?

    ReplyDelete
  17. ampun maaf mmg x reti KA benda jod ni... apa yg penting pada KA bila preggie makan makanan2 yang berkhasiat to both ibu & anak

    ReplyDelete
  18. akak pung taktau la mende tu...hehehe

    ReplyDelete
  19. sori jugakk tak dapat nak bantu...

    ReplyDelete
  20. salam mama jelita..

    jod? amende tu? *hehe..bagi soalan balik*

    ermm..tak pasti lah kak..kalau bca rumusan tu.. iodin.. mungkin darah kurang iodin kut..
    mcm mmber kat sini reject derma darah sbb iodin dlm darah kurang *tetiba ckp psl derma drh plk* huhu

    take care

    ReplyDelete
  21. soalan bocor ni dah ada jawapan untuk entry anda yang seterusnya. heheheh.. aku terlambat.

    ReplyDelete
  22. owh.. entri ni la yg dok pening2 tu.. hehehe

    ReplyDelete
  23. JOD xtau mende.. kalo JOB tu deqla tau la... hahahahah... ;p

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...