Friday, 30 November 2012

Sambal Blatchenn

Versi Mat bin Salleh. My husband pandai buat sambal belacan tau..... and sometimes sedap. Tak selalu pun sedap pasai dia takut2 nak letak belacan dan cili banyak2.





Biasanya pakai cili padi semata untuk sambal belacan pujaan hati ni, tapi tok laki tak tahan pedas melampau, so terpaksa mix dgn cabai hijau (itu pun pedas jugak lagi). Dan bawang pun pakai hok besar sahaja, kat sini payah la nak jumpa bawang kecik. Kurang menyengat.... boooleh la buat lepas gian.

Btw, "blutchen" yg sebutan hampir sama dengan belacan bermaksud "helaian kertas" dalam bahasa Jerman. Ganah....ganah!



9 comments:

  1. Oh...duk German rupanya....camne duk Negara org agaknya kan...
    He..he...bagus...bagus..wlu duk mana pun sambal belacan ttp dihatikan...nasty!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe negara orang sama jer cam negara sendiri, buat macam umah sendiri hehehe. yang penting sambal belacan sentiasa dalam peti.

      Delete
  2. wahh sebutan "blutchen" tu same with helaian kertas..hehe.. ganah juga sebutan tu...
    tak lama lagi confirm monster pun pandai makan sambal belacan...haha..mcm mana lah rupa dia bila time makan tu kan?? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nya kalau tak pedas, dia ok jer kot. cheese pun dia bedal, padahal busuk jugak. hihi

      Delete
  3. sedapnya sambal blatchenn. pedas lagi sedap :)
    walaupun kat luar, sambal blatchenn takkan lupa yea.still tekak melayu jugak la ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nik, tekak wajib Melayu. tekak my husband pun dah diMelayukan jugak hahaha. tu la kan, pedas berasap tu paling best.

      Delete
  4. aku suka sambal belacan yg guna cili besar tu..bukan sebab tak tahan pedas, tapi sebab drpd kecik memang dah terbiasa makan sambal belacan yg arwah mak buat..so bila kat kedai2 ada sambal belacan yg guna cili padi tu, tak berapa makan sangat..feel dia xbest sebab xleh makan cili tu sekali dgn belacan..hehehe

    aku buat sambal belacan guna cili besar, goreng dulu baru tumbuk, kawan aku xmakan..dia kata kalau tumbuk dulu baru goreng, baru la dia makan..masalahnya goreng dulu baru tumbuk la yg sedap..letak pulak limau kasturi..pehhhh..xde lauk lain pun aku selera jer makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa lagu tu memang lagi sedap, takpun bakar jer segala bawang belacan sumer tu biar kuar minyak dia, gi calit kat gadis sikit, lebih buat sambal. choiiii

      Delete
  5. BLATCHENN?
    GANAH DEMO..HILIR KEH TU
    HIHI

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...