Tuesday, 27 November 2012

Apple Strudel Simple

Simple ya amat, Monster pun boleh buat. (Tak agak2 la tue).


as always, jangan pandang pada rupa

Resepi ni pakai digestive beskut tu jah. Pakai biskut marie go round pun boleh kalu suka. Cara2 yg konon senang lenang tu:

1 cwn beskut yg dah dismash sampai halus - ini monster buat :p
2 sudu butter untuk gaul dgn beskut

6 biji epal hijau - dikulitkan dikupas dan potong wedges tak tentu arah pun tak kesah, jangan kecik sgt
3 sb gula atau sesedap rasa uol
secubit garam dan sedikit serbuk cinnamon (apa dah nama melayu dia?)
sedikit air

Sudah jelas pun kesimpelannya kan. Beskut tu gaul2 ngan butter, masukkan dlm loyang bakar, tekan2 sikit kasi rata, Reserve sikit untuk tabur bahagian atas sikit yer, atau boleh suruh anak2 smash lagi kalau nak 'kerak' lebih.

In a pot, masukkan epal pieces and the rest, cook until tender. Air letak sikit jer, just tak nak jadik gula hangus semata. once done, tuangkan dlm loyang tadi and taburkan lebihan beskut.

Bake in oven at 180degrees for 15-20mins or until kerak tu brownish, kalau suka hangit, teruskan proses pembakaran :p


that stall behind jual baaaaanyak sweets ;);)


Dulu2 kami suka beli yg dah prepaid pre-cooked tu, tp ada satu ketika macam rasa was was pulak nak makan (my mom cakap kalau was was tak leh makan). hehehe so kena la rajin buat sendiri bila datang kepingin tu.

nak menyelit
Tadi dah letak gambar mommy monster, now letak lagi sekali... tadi gambar separuh ni gambar penuh. (*o*)
pasni takder gambar monster dah, sumer gambar mommmmmmy nyer ok. Ala gurau jer. I sengal now, ngantuk tapi tak leh tdo. Kt tv ada Steven Seagal jer :(

11 comments:

  1. sedap nya yg kt atas tu!...
    betul tu Nas...klu ada rasa was-was better tak pyh mkn...
    ermm... langsing je tgk you Nas..cantik lah...
    nak macam korea2 pun ada... :)
    but monster still comelllll kot...ahhaha...(maklum monster msh byk collagen kan)..kita ni??? kolagen dah berkurangan (I ler tuw) ..hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korea?? Pilak ada la kot.
      Sama la I pun, kolagen hilang ke mana, umur dah masuk 3 ni payah sikit. dah tak elastik bombastik huhu

      Delete
    2. hahaha.. Nas..byk pilak kt Lahad Datu ni..hari2 tgk depa dok minta duit tunggu kita beratur kt ATM..aduii.. takut tau.. ada kes hentak2 cermin keta kta mintak duit...huhu..
      Kolagen takde, takpe monster mewarisi...haha

      Delete
    3. wah daring nyer pilak skang. mmg scary la kalau sampai hentak2 camtu.

      Delete
  2. Replies
    1. I kan mak dara. muehehehe I petite, orang selalu ingat umur I belasan tau. toing toing perasan jap.

      Delete
  3. kurus nya mommy monster. mesti asyik duk kejar monster jea ni.sebab tu kurus jea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha boleh paham jer naper I kurus kan. Serius ni nak kena tambah berat sikit, orang tengok pun kesian kat I hahah.

      Delete
  4. Barulah dpt kenal mama jelita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang jauh jelita dari panggang :p

      Delete
  5. mummy dah tgk
    daddy lak mana?
    hihi..

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...