Sunday, 30 March 2014

Dim Sum Wanton Dumpling Siumai

Apo lagi nama benda alah ni yer... ok maybe setiap nama tu khas untuk setiap jenisnya but for me it is same food family yang juga kegemaran saya. Sama la macam karipap, ada orang panggil epok-epok, currypuff, juga empanadas, kennnn?

Selalu jugak saya buat nya sendiri...from scratch. This time I rajin nak share pictured step by step with uols (I memang kena buat something supaya tak tertidur di siang hari pastu moody). Kalau uols tak rajin, beli jer kulit wanton and sediakan food processor. Kalau tak rajin jugak lagi, sediakan duit and pi beli yang dah masak, berlambak-lambak duk ada.

Kalau nak tengok kerajinan saya, lets get started.


Mula-mula, cincang isi ayam menggunakan machete size bapak (I bawak dari Malaysia ni) untuk memudahkan kerja. Sprinkle salt pepper and garlic powder with a dash of sesame oil and teruskan mencincang sampai lunyai.


Sebelum memulakan kerja mencincang, elok la kiranya buat dulu doh untuk kulit dumpling ni. Menggunakan hanya tepung gandum secubit garam dan air secukupnya, uli sampai tak melekat dan rehatkan ia seketika (nampak macam artistik jer cara I tabur tepung kan, ambik aura yinyang). 


Sambil cincang ayam juga, boleh la potong2 daun bawang dalam 3 tangkai, racik halus sebatang lobak merah dan potong kecil cendawan. Letak la apa2 sayuran, takder sapa kisah. Since I guna cendawan disini, I goreng ia kejap dengan sedikit minyak, then gaulkan semuanya dengan isi ayam tadi. 


Bulatkan doh sebesar ibu jari kaki, leperkan ia. Nak mudah lagi leperkan doh and terap bulat (pandai2 la nak buat canner). Buh inti and tutup macam buat karipap tu ha. Kalau ikut cara saya, tak tutup rapat pun takper. 


Dah siap bungkus semua, boleh la kukus, goreng, rebus atau macam saya... goreng steam. Ini I belajar dari my Japanese friend dulu, depa selalu guna cara ni. Goreng telur mata pun depa buat lagu ni, patut la cantik telur mata kerbau nya. 


Caranya... panaskan kuali dan renjis sedikit minyak, susun dumpling and tunggu sampai brownish bahagian bawah, tak payah balikkan ia, just masukkan sedikit air then tutup dengan tudung... masak la kau situ. Boleh jer buka2 tudung cek dah masak ker belum especially kalau guna doh buatan sendiri ni, ambik masa sikit nak masak since tebalnya tak sekata. Kalau kering airnya tambah jer lagi, sikit-sikit jer tau. I suka guna cara ni sebab ia memberikan kelainan pada tekstur dumpling tersebut 
(vah vah vaji vah). 


Nampak tak dia macam garing dibawah, moist di atas. Haaaa baru la Running Man. 



Nah I rumuskan senarai bahan yang I guna:
Bahan Inti
Seketul dada ayam
1 batang lobak merah
3 tangkai daun bawang
4-5 biji cendawan butang
1sk minyak bijan
1/2 sk serbuk garlic (atau cincang halus 1 ulas garlic)
salt pepper

Bahan Doh
2 cawan tepung gandum
1 cawan air (kurang lebih)
secubit garam

Cara-caranya..... skroll atas (^.^)


*Jelita duk minta nak lagi nak lagi tak cukup. Alaaaahai sayang, mama rajin kejap-kejap nak show off kat blog ni jer, nanti tahun depan la kot mama buat lagi benda alah ni yer.

16 comments:

  1. Owh one of my favorite.Tp ayat last "Kalau tak rajin jugak lagi, sediakan duit and pi beli yang dah masak, berlambak-lambak duk ada" mmg epik.Hahaha!Tp di brisbane ni nan ado atau I yg xtau halal ke tak.Kena jengah gold coast baru ada.

    Apapun lepas baca ni terus dtg idea bikin sendiri.Thank u tuan rumah!

    ReplyDelete
  2. Hahahaha.. rajin sgt ye.. bleh dh jd Chef nih.. :D

    ReplyDelete
  3. Hehehe...lawak ayat nak pujuk jelita..alaaa bila time ngandung memang kerajinan ngalahkan waktu biasa kan..asyik jer dtg idea aper nak makan..
    i mungkin pernah makan kat luar (kat m'sia) tp buat sendiri tak pernah lagi..tgk cara nas buat memang bravo nampak kesadapannya..nak try jugaklah weyyhhh

    ReplyDelete
  4. Menariknya ...teknik masak pula goreng steam. Sihat tu. Ilmu baru utk saya ni
    . Nak cuba teknik ni lain kali..tapi bab uli gandum dgn air secukupnya ni, kurang mahir saya ni. Harapnya menjadila bila try nanti

    ReplyDelete
  5. Tak pernah makan pun dim sum ni… darak sungguh…. hahahaha

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kakak! fav sheila tau.. tapi sheila lebih suka wantan daripada dumpling steam ni. hehehe adoii kecur air liur.. minta pos sini sket ~~~

    ReplyDelete
  7. Salam Mama JJ..

    Wah.. sebegini senang membuat dohnya..
    cma suka mkan dimsum sum ni..
    cantik uols buat.. nnti i iols nk try jgk la..
    nyum3..
    thanks share resepi ^^

    ReplyDelete
  8. ok.. cara you tu I memang suka.. sebab I memang giler dim sum.. kalau I buat I beli je kulit wantan tu. Then ada satu tepung khas untuk dumpling, i lupa nama apa ntah. tapi kalau gi kedai I cakap nak tepung wat dumpling dorang bagi jer...

    cara u goreng kukus tu I tak pernah try agi. nanti nak try la. nampak best.

    then kalau kat sini I suka makan dengan sos Tupai... sos cili yang pedas pedas manis tu.. thanks ye sharing ni.

    ReplyDelete
  9. My feveret dim sum ni. Bley try nnt. Thanks mama JJ. Alaaaaa...sian JJ. TUnggu tahun depan baru mama buat lagi...hehehe...

    ReplyDelete
  10. senang aje cara membuatnya ye.rajin x rajin je kan.x pernah pon buat lagi ni.
    suka jj ye.lambat lg la nk tunggu tahun dpn mama buatkan ye. hihi

    ReplyDelete
  11. tok rajin terai lagi wat dumpling..make pon rasonya tok rajin kut..hehehe
    tapi tengok gambar ni kecur liur jugok..
    simple jerk resepinya..
    hebak mama JJ ni..

    ReplyDelete
  12. Nas..rajinnya hampa..kami ni kena pi dok oversea dulu kot baru nak rajin..hahaha..
    takat dok malaysia ni, amik duit p beli..cerita org malas..hahahaha

    ReplyDelete
  13. macam sedap je tu.... Mak suka nak dumpling bumpling ni.....gitu ke buat kulit dia...Senang banget tu... Cicah sos yek...menggigil makan sudah pasti! hoho

    ReplyDelete
  14. hakhak.

    walau tak pernah makan, aku terliur kak dora!

    ReplyDelete
  15. sabar jea la.suh jj tunggu tahun depan baru dapat mkn.mama jj ni kan..haha

    ReplyDelete
  16. i suka betul dgn resepi2 yg u share. sbb yg i agak2 mampu nak buat. Teknik goreng steam ni pun satu ilmu baru utk i. mekasih daun selasih. ...ok, ini entry last yg i baca kali ni. Berlambak entry yg i tak baca lagi. Rasa macam banyak kerja skolah ni skali lawat ke blog org. Heheh.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...