Tuesday 9 December 2014

Menjawab Ketanyaan

Dari kesayangan semua... 

Ala... bukan apa pun cuma ni suka-suka nak jawap persoalan yang bermain di kotak komen blog ini hehehehe. Yang antaranya... (yang I ingat jer la yer);


Mahal tak barangan kat Asian Shop di sini:
Hmmmm harga dalam Euro, since barangan import kan... mahal la kot sikit berbanding di Malaysia but still affordable. Contoh meggi se-pek 35sen boleh dapat... harga depends on brand la. Dont worry banyak brand dari Thailand yang halal, and some my favourite dari zaman kecik pun (I dibesarkan di Selatan Thailand, remember). Durian se paket isi semata sekali makan puas hati 4.50€uro, much cheaper than yang kami bayar kat Malaysia last year muahahahaa. Some info, dorang buy these stuff through Netherland or other EU countries sebab takleh import direct dari negara luar, tu yang buat terlebih mahal sometimes. Eh susu soya dari Malaysia pun ada tau, Yeos kalau tak silap I. 


Jelita dan bapaknya makan tak durian or tempoyak semua ni? 
Jelita I tak peduli pun dia makan exotic stuff or not (dia sangat suka keropok ikan tapi takder kat sini huhuhu) but... bapak dia ni is hantu segala makanan exotic, cari bini pun yang exotic ajer muahahaha. Ok serious now... yes my husband sangat suka durian, belacan especially... sambal belacan wajib ada kat umah kalau I malas, dia buat sendiri. And nasi goreng kampung adalah kegemaran beliau. Bang... bilis mahal tau, segenggam dah 2€uro, kangkung pun mahal. Ha ni I beli udang that day kan, dia duk tanya petai pulak. Huihhhh ssangat kampung selera dia ni tau. I loike. 


Pedas tak cili habanero yang I tunjuk hari tu? 

Nah skala kepedasan nya, makin atas makin pedas. 

Gigih I re-write the name since tak jelas dalam gambar. And nah again, dari bawah; Poblano, Jalapeno, Serrano, Cayenne, Rawit/ bird's eye, Habanero, and the top one.... Naga. I've yet to try that naga pepper tho. 


Macam mana pantang beranak kat Jerman ni
Yang ni I tak reti nak cerita lanjut sebab I pantang cara I jer la... pantang nampak muahaha. And yang bertanya akan kesahihan pengambilan alkohol dalam berpantang cara sini (ramai yang tanya), pun I tak tau sebab setakat ni I belum jumpa any mom or saper2 yang suggest suruh minum arak untuk panaskan badan whatsoever, maybe ada kot, tapi I tak pernah jumpa, and tak terfikir pulak nak tanya mommies kat sini. I myself dalam sejuk ni tak terasa pulak nk minum benda tu semua.. elok jer badan panas hehehee. Yang I jumpa setakat ni just share tips untuk banyakkan susu, antaranya minum teh cengkih and some other herbs (nnt I share bila I ingat nama Melayu herba tersebut) and malt drinks macam horlicks etc. And.. dorang share about pemakanan la... apa yang ok, apa yang angin. Thats it. Owh ada yang cakap mat salleh ni however put those alcohol in masakan mereka... hmmm one of our best friend kat sini, is a chef... dia pernah cakap dia tak guna arak untuk masak, tak suka... untuk minum jer hehehe. So I rasa it depends on individu, jenis yang suka minum, will just drink however..takleh nak kata secara pukal. Btw Jerman is antara pengeluar beer terbesar and they are proud of it.

Regarding above, beer dijual merata tempat..betul ker? 
Ha ah...betul tu. Even kat kedai kebab milik Turkish yang serve halal food, ada jer beer and other arak dijual (tak semua). So u pandai2 la tak payah nak pandang-pandang jeling-jeling. U tak nak minum u jangan beli. Easy as that. Alaaa kat Malaysia pun berlambak kat speed mart 7e semua tu kan.. tak payah nak terkejut sangat la hak hak hak.


Apa lagi ek persoalan yang bermain di kotak-kotak komen I ni?Tu jer la kot setakat ni. Nanti I jawap lagi kalau uols ada nak tanya apa2. Dah macam kantor pertanyaan pulak.


23 comments:

  1. Ewah.. hari ni entry menjawab pertanyaan pula ya? Bagus, saya suka. Gigih juga ya nak jawab pertanyaan orang yang tebal perasaan ingin tahunya.. for me, as long as kita sendiri tahu bezakan halal haram, di mana kita berada pasti tak ada masalah. Kat sini pun kalau jenis tak kuat agama, macam-macam boleh jadi.. papa JJ tu kagumla.. pandai makan makanan orang Melayu yang ada Melayu sini tak nak makan pun. Memang sempoi la.. boleh geng...

    ReplyDelete
  2. Nampaknya saya kalah dgn papa JJ.... Saya belum pandai makan tempoyak... Tapi durian boleh makan berulas-ulas... Kat sini durian 4 ulas yg besar2 tu 5 pound.... Cukup la satu bekas utk makan kami lima beranak... Budak2 kalau pegi kedai cina memang akan rembat durian...
    Kat sini banyak megi jenama Maggi.... Harga 35 pence sebungkus... Kalau masa sale, boleh dapat empat bungkus dgn harga satu pound... Kira ok, lah nak membeli kan? Lagi murah dari kos nak pos barang2 dari M'sia... hihihi

    ReplyDelete
  3. i nervous ni nak beranak n pantang kt sini. my mil lagi la susah hati. but i tengok ramai je yg ok beranak time winter ni kan.

    ReplyDelete
  4. terjawab dah persoalan iols..haha,,selalu dok tepikir u masak2 tekak melayu, husband u mkn ke...senangnye lakibini se-tekak..hahaha

    ReplyDelete
  5. I nak tau kisah cinta u dengan ur hasbeng.camne kenal pastu leh cintan cintun auwww.puas godek entry lama macam xder jer.hehehehehe .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setujuuu... Mesti Nastyna malu2 kucim nak citer ni kan? kan? hehe.

      Delete
    2. Ha'ah...nak tau jugak...hehehe...

      Delete
  6. ehh best jugak kalu buat segmen hari menjawab soalan gini..nnt nak tanya banyak2 lah..muahaha

    ReplyDelete
  7. Babe, hari ni berapa haribulan? Hehehe.

    ReplyDelete
  8. waaahh somi i pulak yg tak makan doyan fefeeling omputeh uols hahahaha. Papa JJ gemor pulok die ye makanan eksotik siap tanya petai tu. Perghh senang la akak. masak ape2 je papanya makan sekali. Setakat skang, abang piji saye tu makan aje ape yg saye masak kecuali tempoyak dan durian dan mak nenek asasnya durian.

    Oo sana pun ada panggil cili rawit tu. Kita sini panggil cabei burung

    ReplyDelete
  9. Oo. itu soklan i yg no 1 dgn pasal cili tu. Skala ke sembilan tahap pedas dia ye, setangga lebih atas drpd cili burung. Bentuk mcm capsicum, kalau sesape yg tak tau kang ingat itu anak kepada capsicum. Pastu buat stuff pepper. Mesti terkeluar bijik mata lepas makan tu.

    Eh, tok laki u mmg lagi tradisional drpd org melayu sejati. Heheh. Tanya dia, tak takut resdung ke makna sambal belacan tiap2 hari? Hakhakhak.

    ReplyDelete
  10. na,

    bestnya dok sana....kalau compare dengan RM memang rasa mahal....kalau dah dok sana dlm euro memang murahkan brg2 makanan.....na, tak mou miaga online ka? branded stuff? hikssssssss....

    ReplyDelete
  11. advance ni tok laki make petai... i pon tak brapo pandai make ni caner?

    ReplyDelete
  12. lagi soalan yg Nas kena jawab...berapa th masa diambil utk cakap Jerman tu hehe

    ReplyDelete
  13. gigih nauuu jwb soklan satu².. so, mcm mn u jumpa husband u, mcm mn blh kawen.. mcm mn blh duk sn.. haaa, jawab..jawab..hehehe... ok, gurau je.. =)

    ReplyDelete
  14. amboi petai pun makan...bagus2...betul2 kampung punye selera tu...hihi... yg bab arak minum time pantang tu mak mertua kita pun pernah cerita cara berpantang diorang...semua minum arak untuk panaskan badan...MIL non muslim ye...kang ade pulak salah faham...

    ReplyDelete
  15. Ok.....puas hati yg bertanya? Mak tak tanyaaa....hihi

    ReplyDelete
  16. jalapeno tu mcm cili besar kita je

    ReplyDelete
  17. Ok...terjawab sudah persoalan. Tapi pandai lah papaJJ buat sambal belacan yerp ☺

    ReplyDelete
  18. wow, pandai tumbuk sambal belacan sendiri? hebat
    mysoulmate pun x mampu buat diknon

    ReplyDelete
  19. hebat papa jj ni. nik sendiri tak makan tempoyak.tapi durian tu feveret nik :)

    ReplyDelete
  20. Nas bila nk balik malaysia?
    Kalau balik kena jumpa kami2 ni semua tau...mmg nk kenal nas in reality sgt2...

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...