Tuesday, 2 December 2014

Tart Telur Pavlova Tajadi D'berlin

Saper suka Portuguese Tart, atau nama komersial nya yang lain Egg Tart, Macau Tart, Egg CustardPutart (ini mengarut). Hmmmm Pucuk putart..... teringat pulak satu pantun;
Pucuk putat layu
Pucuk pauh kembang
Duduk dekat malu
Duduk jauh bimbang
Hahahaha pantun dulu-dulu yang selalu didendangkan my nenek. Comel kan.

My tart 

Cubaan pertama Allhamdulillah menjadi, turn out just the way I like. Lembut sangat fillings nya tak manis sangat. Pernah sekali tu my ipar beli somewhere here sungguh rasa jauh dari yang I biasa makan dulu. Oh dulu I suka beli yang kat Tesco ada kedai bakery tu, sorry lupa nama nya tapi sangat sedap pada tekak kami. Family tok laki I ni sangat suka kan pandan balls tu jugak, yang dijual kat booth parking tu. Selalu borong semmmuaaa yang ada macam dia sorang nak makan. 

Resepi untuk rujukan sendiri;
4 egg yolk
2 eggs
1 paket vanilla pudding pre-mix
1/2 l milk 
1 cup sugar
pastry puff (nextime I nak guna yang buat sendiri)

Prep the pudding as per instructions on packaging, turn off the heat and add eggs. Pour in the pastry and bake. 

Terhasilnya tart ini rentetan kegagalan pavlova hahahaa. Pavlova ku menyerupai telur dadar youuu... hampagas sangat. I kan... as most of u already know, memang suka masak... especially benda baru tapi yang simple-simple jer la. When it comes to recipe yang kena separate the telur putih telur kuning... haaaa memang I fail terus. 

Gambar pavlova yang tak jadi tu I tak sempat snap sebab kalut buat post mortem dengan tok laki sambil menilai boleh makan ker tak ni, cer letak cream apa jadi, letak pulak kiwi apa rasa... hahahaha benda pelik kan, harus la kami laki bini teruja. I siap paksa tok laki untuk ingat balik rasa dan tekstur pavlova yang dia pernah makan kat mana-mana sebelum ni, sebab I myself.. tak pernah sentuh, rasa or lihat secara nyata...seumur hidup ku ini. Hahahhaa sila gelak ramai2. Kesian I tau. 

Anyway, thanks to pavlova..jadi or not still habis kami telan. And alast... terhasil la tart ini. Danke schön. 

27 comments:

  1. Samala kita, my arwah nenek pun sokmo berpantun gitu mengusik anak cucu.. tetiba teringat kat arwah nenek pulok..

    Ai, syabas tu.. projek paploba tak jadi, tak berputus asa, cuba pulak benda lain dan mabeles jadinya.. ai, rasanya egg tart kat kedai kek di jusco au2 yang paling sedap di tekak saya ni.ai.. makan tak cukup sokmo..

    Wah. Next time buat lagi dengan kulit pun buat sendiri ya

    ReplyDelete
  2. nyumy nyumy..kalau dapat makan sekali lagi la seronok..:)

    ReplyDelete
  3. Akak memang suka tart telur ni... beli bahan.. jadi tukun akhirnya

    ReplyDelete
  4. Tart menggoda Nas:)
    Tapi ada yg lagi kakak suka baca N3 ini sebab your tok laki very understanding and cooperative dalam bab merasa dan komen food yg dibuat. Apa lagi bila habis dimakan mestilah happy kan:)

    ReplyDelete
  5. Pertama kali dengar pantun tu ... :D
    Suka juga makan tart telor tapi tak pernahlah pula membikinnya sendiri ...

    ReplyDelete
  6. kenapa lah my nenek never dendang kan pantun ni? First time ai dengar pantun ni....
    Ai pula suka tart telur kat KFC tu dulu2.... Tak tau skrang ni ada lagi ke tak... Kalau beli 6 keping tu, mmg tak nak kongsi dgn orang... cepat2 beli dan sorok dalam bilik (hahaha, punya la buruk perangai...)
    Good idea... Saya biasa letak kuning telur lebihan pavlova tu dalam telur dadar jer... Nasib la telur dadar terlebih keras bila musim pavlova in d house... ekekkek
    Ai baik, tak gelak sikit pun.... Cuma tersengih depan komputer sajork.....
    Buat pavlova mmg tricky sikit tang nak pisahkan kuning dan putih tu.... lagi satu semua bahan yg guna kena kering...

    ReplyDelete
  7. Wahhh mama JJ sekarang pandai baking la....yummmmm tart telur tu one of my family faveret...kami tau beli ja...nak buat malas hehehhe...any way thanks mommy jj for the nice recepi...

    ReplyDelete
  8. wahhhh .. hebat la tu dah boleh buat wlupun kurang rasa sikit .... kami ni dok beli kat bakery je ...

    nice blog .....

    ReplyDelete
  9. wahh3 menarik...next time boleh la buat pavlova dgn telur putih, telur kuning bikin egg tart ni...

    ReplyDelete
  10. my mom suka!.

    cer try cari kat youtube cara nk separate the eggs. ada cadang guna botol kosong.

    ReplyDelete
  11. 1st time dengar pantun tu...
    saya pun tak pernah try buat pavlova tu lagi...sian kan

    ReplyDelete
  12. menarik pantun tu kak.

    eka suka tart telur tp suka yg macau egg tart ke portugis egg tart tu.
    Mmg sedapp.

    bab pavlova, rasa dia mcm mashmallow pon ada. masa akak asingkan kuning dan putih tu pastikan xde sikit pon kuning telor. mmg renyah skit banyak bekas nak guna hehehe

    ReplyDelete
  13. lama x wat egg tart..dulu penah wat 2x kut..lama dulu ms anak dua hehehe
    bila ntah roh baking2 ni nak muncul..sejak ada anak kecik ni baking sgtlah malas..masak pun ala2 simple je huhu

    ReplyDelete
  14. Nampak macam sedap, seumur hidup kte, kte tak pernah makan tart telur tu. Since kte termuntah lepas makan puding karemel, sampai sekarang kte jd fobia dgn dessert yg ada telur :) hihihi

    ReplyDelete
  15. nak gelak jugak..hihiiihiiii..
    try la kak..insya'allah jadi tu..zee pon kali ke-3 kot baru bebetul puas hati..yang pertama lebih kurang jer kuncup cam telur dada..
    bab tart ni tak pernah try..aritu lebihan telur kuning gi goreng cam telur dadar..last2 masuk tong sampah sebab hanyir bebenor..kenot telan..huhuuu

    ReplyDelete
  16. sedapnya nampak egg tart tu dear. yummy sangat

    ReplyDelete
  17. Sedap plak tgk tart telur tu. Tak pernah buat lagi ni. Pavlova lagi lah tak pernah. Peram resipi jer lah.

    ReplyDelete
  18. SA nak suruh adik SA buat la...ye la..memandangkan SA ni x reti baked kan...so harap kan adik jer la...

    ReplyDelete
  19. saya pun suka baking..kalau resepi judah ringkas lagi suka..yang rumit2 tu kena tunggu anak2 tidur baru buat,,nanti pening kepala dengan ada yang nak makan nak meyusu nak tepuk(tidur)

    ReplyDelete
  20. Putart I memang tak pernah cuba ^_^ Rajinlah you ni. I jealous. Rasa macam nak duduk di obersi je supaya lebih berdikari, rajin main masak-masak kat dapur sebab bila tekak nak something yang unique, yang you can only get in Malaysia, made in Malaysia, kenalah usaha lipat kali ganda. Takkan asyik nak beli tiket kapalterbang je, balik kalau teringin. Eh, ni komen pasal sapa ek, you ke I ? Keh3x.

    I selalu terliur kalau tengok kawan-kawan tempek resepi tapi I tak pernah terliur nak buat. Itu je masalah I. Okey, I nak pergi ke entri pavlova you pulak!

    ReplyDelete
  21. ehhh, msk xmenjadi tu xpe..pastu blh improve mn yg kurang.. at least u mencuba..x mcm i, mencuba gak, mencuba cari resepi, print n simpan dlm laci.. khatam!! (dibaca malas)

    ReplyDelete
  22. Bitte sehr! *ceh macam terror skiping Jerman padahal aku gugel. Terharu tak dgn effort i?

    Sian pavlova jadi mr loba loba. Asalkan tart telur ni menjadi pun dah okay. Mekasihi la sbb selalu share resepi yg senang yg rasanya mcm tergamak utk i cuba. [wp sampai sekarang tak cuba2 lagi]. haha.

    ReplyDelete
  23. Wahhhhh terer sehhhh....hihi...
    Okje lebih suka makan portugese tart dpd egg tart....tp yg ni mcm roti tart jer hihi.....

    ReplyDelete
  24. serius sy ni ni asyik bca aje cara mmbuat pavlova.tp sndiri buat blm pernah.sbb nk buat pavlova sensitif benor gayanya.

    tlur putih n kuning sikit pon x blh bcmpur.
    bkas nk guna jgn ada sikit pon air..

    xpa xlist jadi bnda lain jnji perut kenyang kan

    ReplyDelete
  25. saya pula teringat nenek sy selalu ckp "cucu puji2kan" bila cucu2 dia degil tp dia xmrh pun hehe

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...