Tak perlu any sos pencicah, dah sedap sangat dah enak dimakan begitu sahaja.
Nak resepi? Nah hambek!
Lobak putih aka radish
Lobak merah
Taugeh
Semangkuk kecil isi ayam
2 ulas garlic
Kulit popia
Lobak putih dan lobak merah disagat-sagat dengan sepenuh tenaga takyah nak lemah lembut sangat la. pastu ambik isi ayam cincang-cincang sampai hancur. Ambik pulak bawang putih tadi letak jer atas papan tu then ketuk dengan belakang pisau sampai lunyai. Puas hati?
Grab the kuali hentak dia atas dapur panaskan minyak.... sampai panas tau!
Campak bawang putih dalam kuali tadi, ambik sudip tonyoh2 dia lagi kasi serasi dengan minyak tu, kaut isi ayam tadi campak jugak dalam kuali, bantai2 la kasi tergoreng semua. Dah tunggu apa lagi... masukkan la lobakan yang dah disagat tu, kacau la!!! Ha dah layu belum? Kalau dah masukkan togeh, gaul rata tutup api terus. Kang togel togeh aku.
Fuh penat la marah2 ni, pi rileks dulu ambik napas, satgi boleh gulung popia. pepandai la gulung tu yer. Kenapa marah-marah ni pun I tak tau, overexcited kot popia sedap sangat (^.^)
ni dh kenapa garang sgt ni??
ReplyDeleteni klu buh tauhu ckit, sodap gak ni...
mesti lemak berkrim sbb ada santan tu..
ReplyDeleteSantan.. dik?
Deletesimple and yet so yumm kan.. akak pun suka yang cam ni.. letak lebih kan sikit lada hitam. cam best je..
ReplyDeleteassalamualaikum kak.. lama sheila tak buat popia..heee terliur tgok gmbar...
ReplyDeletenaper la chef bekeng gi tu more hari ni? owh, baca last ayat baru tahu sebabnya :)
ReplyDeleteSaya suka makan popia, tapi tak berapa rajin nak buat... Tunggu balik M'sia lah baru makan....
Eh... bekeang sangat chef. Terang tok abis ni chef.. jadi kalau buat, maknanya siap inti ni, gulung2 n sekali lagi selam itu popia dalam kuali ke? Spartan tu gapo? Kawe fenin ni..
ReplyDeleteuols ni ada masa nak masak2 bagai2 eh
ReplyDeletebagus lah uols ni
iols xde nak masak2 sgt..kdg2 repeat lauk tu gak
iols skun sibuk ngan bb...bb nak menetek je..kdg2 angkut sekali dia tgh masak2 tu huhu
so tgulah dia bso skit boleh lah nak masak pelbagaian haha
hahahahaha ngape nak marah ni masak popia ni. tahulah popia ni tengok pon sodap kak. Hahahaha.
ReplyDeleteApakah Jelita menggemari Popia kak?
hahaha... ko masak ke ngamuk kat dapur?
ReplyDeletelast aku masuk blog akak ialah pada 15 ogos lalu. sah2 ni gua kena manndi bunga dah (untuk naikkan semangat nk update blog, agagaga!)
ReplyDeletecuti cuti boleh gulung popiah nie kan
ReplyDeleteMacam ko mau mengamuk saja ni nast.... rilek bah ko hehe
ReplyDeleteKakak suka stim aje bagi lembut kulit tu terus makan - sedap ni
ReplyDeleteTak payah goreng lambat nak makan hihi... (jimat minyak pun juga)
lapaaaaaaa...
ReplyDeleteMacam tak percaya jer sedap hehe ...
ReplyDeleteohh...faham...faham....kalau tekak tu teringin makan ikan masin pun sodap kan MJ
Salam Mama JJ & TT
ReplyDeletesedap ke? sedap ke? hehe.. alhamdulillah.. kalau dah airtgn sendiri harusla sedapp..
cma tak pernah buat popia homemade.. buleh la try versi akak ni..nyum2..
thanks share resepi
I sangat sangat suka kuih yg ada sayuran. Mesti sedap nih. Bak satu
ReplyDeleteNampak sedap. Simple jer resipi nya. Tapi tak pernah buat popia lagi.
ReplyDeletesimple..tp kenapa macam marah bebenaor nampaknya ni...hehehehe...sabar2...
ReplyDelete