Haaa mari mari mari beraya umah kami. Semangat nak buat makan-makan macam raya kiter lak kali ni, walhal bukan apa sangat pun.
Dimulakan dengan pembelian daging-dagian dari kedai Turkish, ini banyak ni stok untuk sebulan pun... mana mampu kami nak hadap semua ni sekali makan kan. Rutin pembelian kami macam biasa la.. ground beef yang paling utama... pastu ada goulash atau bahasa kita daging tetel kalau tak silap saya, then ada ayams and lamb and haiwan2 yang seangkatan la. Eh ayam turkish ni memang jenis baka besar lagu ni eh? Sorry gambar close up ayam takder o_o
Ini mousaka.
Mousaka ni hari sebelum raya kot saya buat, tah.. lupa dah. Ini sebelum dibakar... cantik jer kan, tapi ada sedikit silap kali ni, saya nak cuba tips yang my mil bagi that day yakni guna sour creme, selalu saya guna susu jer. Dah masak tu macam pelik pulak, terus saya confuse... "Eh mother cakap guna sour creme ker.... yogurt ek?"
Haaa ini watak utama dia. Kepak ayam berempah, satay ayam siap cucuk, cevapi papa JJ, yang paling kanan dalam periuk tu adalah kuah kacang sedap aum aum. Pastu ada some red sweet paprika, ini semua kita bakor!!!
Flash kamera kuat sangat macam pelik pulak kuah kacang saya tu kan, yang sebenarnya tak pelik langsung, sedap macam yang kat kedai satay famous. Betul ni, even saya guna short cut buatnya.. guna peanut butter hihihi.
Owh ada jugak beberapa cebisan beef steak. Yang lonjong tu lah cevapi, macam meatballs jer tapi dibentukkan lonjong dan harus dibakar, makanan tradisi Bosnia (I rasa la kan... lebih kurang burger burn abang bakar la kot rasa dia, walau saya tak pernah lagi merasa burger tu, tapi saya agak la). Ko tengok bawang ngan timun tu... tak senonoh lagu tu bapak budak ni la potong lagu tu, konon nak ngikut arahan I cakap potong dadu, tapi... ah malas la nak bebel.
Ini beskut Almond Berlin bersama model seksi yang banyak menyumbang tenaga dalam proses pembuatan sampai kena mandi. Pada mulanya nak buat almond London la konon... lesson learnt, never make cookies without enough ingredients or measurement. Haaa kes pandai2 lagu tu la jadinya beskut kami, seb baik dah lepas raya. Tapi sedap la cookies ni weh, banyak tu skali hadap jer depa dua beranak.
Sini depa panggil cookies tu "kekse". I selalu confuse bila JJ minta cookies, I ingat dia minta kek. Macam that day pulak masa chat dengan cikgunyer arrange birthday party Jelita:
Me: Here is all bonbons and cookies for the kids, am gonna bring the cake later.
Teacher: More kekse? These here already a lot, more than enough.
Me: Ya... but just one more birthday cake. Errr... a cake, not kekse.
Teacher: U meant Kuchen?
Me: Yes!!! Kuchen!! What cake?? Haha am such an idiot. *roll eyes
Dah.. itu jer la makan makan raya kami. Sedih.
Salam Nas.. "itu je makanan raya kami"?? nampak macam banyak juga tu..semua menyelerakan... hehe.. kena lagi masak sendiri memang puas hati lah kan... JJ rajin tolong mama buat biskut almond Berlin ceksi JJ... hehe..
ReplyDeleteops! yg Mousaka tu teringin nak cuba... :)
Assalamualaikum kakak.. walaawehhh terliur tengok kuah kacang yang mengoda tu even guna short cut peanut butter. acilahhh. hihiii nampak meriah gak juadah raya akak sekeluarga.. nak rasa yang bakor2 tu, boleh pos ke Malaysia? ahhahahaa
ReplyDeletewahh.. beraneka lauk pauk.. kuah kacang tuh mesti yummy kan?! alamak.. terus terasa lapar nya perut nih.
ReplyDeleteberplastik beli lauk..banyak tu..kalo stok sebulan okey..kalo stok seminggu cam terlebih okey..hihi..
ReplyDeletesiap ngan satay lagi..raya ni tak merasa satay lagi..haishhh nampak gaya nak kena carik ni..
yang ape tu lonjong tu dah macam kebab..harus sedap tu pekena ngan blackpepper sauce..
seksi yeww model cookies..
salam aidil fitri maaf zahir batin Nas. bahasa depa macam nak english tapi bukan english memang bole konpius. semangatkan becookies ada assistant sexy :)
ReplyDeleterajin betul hemak JJ n tipah tu.. siap satay bagai.. iolss order je.. wakaka.. bapak pemalas hemak Danish ni..
ReplyDeletekekse dh mcm kokse pulop..
Kreatif juga Nas ni. Kakak tak pernah terfikir pun peanut butter boleh dijadikan kuah kacang. Nampak marvelous tu. Pandai! Apa cara pun still kira ada juga celebrate Raya walau jauh di perantauan..
ReplyDeleteTu anak dara seksi kena mandi lepas tungkus-lumus jadi chef ye:)
Mama JJ... lagu mano nok buat kuah satay short cut tu? share la nanti dgn orang yg kurang rajin mcm saya ni... selalu buat kuah kacang tak berapa menjadi... last2 kena makan sorang2... sedih tau.... sob sob...
ReplyDeleteOwh, kuchen is cake... so u mmg cakap campur2 la bahasa german dan english dgn cikgu2 JJ?
1: teringin cevapi tu... menarik untuk dicuba
ReplyDelete2: sila syer resepi guna peanut butter, sbb aku x suka peanut butter, kot2 lps ni berubah pendirian
3: itu model bogel.. ala2 pesta bogel kat teluk bahang.. hehehe
Meriah dah tu..ada keluarga tercinta disisi tak yah sedih2 kan. . Siap ada assistan comei dan seksi he he ..
ReplyDeletepernah tgk chef 5 rencah 5 rasa buat kuah kacang guna penut butter tp,x pernah try pon..
ReplyDeletexlist ada juga kan.
jadi le dari tak da.. ye dok :)
byknya lauk berplastik2 tu..
kemahen cekci jj
Nmpk sedaplah satay tu nast ... tp yg kuah satay tu tak pernah pulak tau boleh shortcut guna peanut butter ... hehe mcm nak try jak ni
ReplyDeletetakdelah sedih pun..ini pun dah byk makanan rayanya..sedap2 pulak tu..terliur pulak nengok
ReplyDeletehihiii....
ReplyDelete