Wednesday, 12 June 2013

DIY: Pencuci Pinggan Mencuci Segala

Cara seronok membersih perabot dan sekitar rumah, hatta jamban juga.

Dengan menggunakan cecair pencuci pinggan mangkuk ayun, buh sikit dalam spray bottle campur air dan spray la satu umah, lap and tadaaaa. Those yang dah tahu and gunakan cara ni, bravo u ;) those yang baru tahu, u are wellcome and those yang tak tahu and tak mahu tahu, bravo juga.. I pun tak kesah mak esah ooi.

Mereka yang ada anak kecik especially faham la kenapa saya menggunakan spray buatan sendiri ni instead of pencuci yang dijual dipasaran. Not only kewangan-wise, but its more to kepuasan dan ketidakraguan hati mengetahui bahan yang digunakan selamat dijilat kekanak. Ok am not saying pencuci pinggan tu selamat di-consume teguk glup glup, but we use it to clean our tepak hidangan kan.

Other than that, bahan perabut pun takla rosak kena sental habisan pakai benda ni. Persekitaran pun tak menjejes berbuih merata, kang ada yang berenang kuak lentang atas daratan time mama mencuci.

Efektif dan praktikal. Dengan itu, boleh la menari-nari sambil mencuci rumah bila hati penuh keriangan. Itu sahaja ceramah saya pada kali ini, kita jumpa lagi di masa dan waktu yang sama. Adios amigos, ciao bella i bello, tschuss.


*Cecair buatan sendiri ini juga dipanggil all purpose cleaner.

Update Nota Tambahan
Campuran ini tidak disyorkan untuk lantai, unless u guys wanna bilas many many times... not only its slippery yet floor surface wont look that nice anyway, macam kusam gitu kaler dia nnt. For lantai I use mix of cuka makan, water, and few drops of essential oil ( I posted this recipe a while ago). Happy trying ;)

For toilet, can use this dishwasher mix kat area luaran mangkuk jamban, sinki and the rest, bahagian dalaman tu kena sental pakai Mr Taf aka Mr Muscle hokkay hahah.

57 comments:

  1. ingatkan adalah gambar JJ dok tersengih mencuci perabot bagai dgn pencuci serba guna tu..rupernya cerita kosong tanpa gambar..hehe...xper..kak zu layan jgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tangan kaki penuh berperang ngan dia, tak sempat nak snap gambar la kakzu.

      Delete
  2. cecair buatan sendiri ? tak sangka awak ada kepakaran tersembunyi .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha mesti pakngah berkerut2 muka baca ayat hentam kromo saya ni, tadi pun hampir2 terpost "buatan orang". Patutnya "campuran", ker?? huhu

      Delete
  3. wow, idea baru untuk cuci2 perabot sempena nak dekat raya ni, takyah dah nak main buih2 bagai pasni. nice akak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, tak payah nak usung jemur segala perabot, bak kata JJ "psst psttt" jer, done. hahha

      Delete
  4. Pernah terbaca about that somewhere..belum cuba lagi..but since u dah buat promo nie tringin gak..heheh..
    btw nas yr area not affected by flood yg dok haru biru kat jerman tuhker?take care yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Please do... best tau benda ni, senang sangat, mmg ramai yg buat gini.

      Thanks dear for ur concern, Alhamdulillah flooded area tu sangat jauh dari tempat kami, so far we are safe here. Tu la makin hari makin naik airnya, maybe nextyear harga makanan naik kot sebab those are plantation area.

      Delete
  5. akak pulak,utk wangikan rumah...tambah sedikit pelembut pakaian dlm botol febreeze hehe..misalnya downy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pun saya guna kak, untuk wangi rumah tapi saya campur dengan baking soda sikit. Best kan sembur2 ni especially kalau lepas goreng ikan, terus ilang bau.

      Delete
  6. baguih betoi idea tuu..kakakakaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang harus dishare di sini ;)

      Delete
  7. kreatif rupanya mama JJ ni yea...
    Nur selalu lap perabot2 guna kain lembab je..
    lepas ni boleh ikut cara mama JJ...
    wangi sikit dok... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu2 pun I guna kain lembap jer jugak Cik Nur, tapi kesan degil hasil palitan jari kecil si JJ ni payah nak kuar, so kena la sedikit "pelincir" and dishwaser liq comes out perfect for this;)
      (Macam iklan tak ayat)

      Delete
  8. nory plak biasa gune sabun pencuci baju untuk cuci segala...kalau sabun basuh pggan habis, selamber je amik sabun baju ...cuci lantai pon guna sabun baju...hahahaha...jimattt dan sanat efektif...kuikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabun baju sangat licin untuk lantai, especially jenis laminat macam kat umah kami ni, tapi kalau takder yg lain, mmg saya pun bantai sabun ni jugak hahaha.

      Delete
  9. eh otak kita samalah bravo
    aii pun pakai sabun cuci pinggan mangkuk hanyun hahaha
    cuci arr semua perabot tv dapur bilik hakta semua sekali lam umah tu
    senang dan jimat..hahaha
    pakai cuci sabun cuci pinggan ok lagi x bau kuat sgt
    lau sabun cuci baju..hahahaha kuat woooooo..berbuihhh hakta nak ilang buih tu..jenuhhh hahaha

    asal aku byk gelak ok skun aii blah thx :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa u gelak sebab happy jumpa teman mencuci bersama. Mmg jenuh nak lap kalau sabun cuci baju. Hati2 jalan sambil gelak tu yer.

      Delete
  10. heheh..ketinggalan lah yer ila nie..lum pernah try..hehe..pasni sure jimat dengan pencuci pelbagai guna nie..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum kak. perghh terbaik. boleh apply juga lepas ni. bagusnya, memudahkan dan tak membazirkan duit suami. nice idea sis :)

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Sangat dialu-alu kan kak, especially with kids around yg suka tonyoh2 muka kat semua permukaan ni. huhu

      Delete
  13. hahahahaa... aku pnh guna sabuh basuh baju cuci pinggan n lantai...

    x pulak tpikir nk guna sunlight camni....


    nnti aku bawak rakyat g beli n guna camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah buh banyak, sesudu dua jer. Rakyat mesti suka dapat membantu sembur menyembur gak nnt hihi.

      Delete
    2. hahahaa.. suka tu mmg suka... pastu suka-suka dia p menyembur sesuka hati....

      Delete
  14. Wah ok juga bah tips ni....nda payah beli sabun cucian lantai, jamban, sinki....guna sunlight jak...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi jamban kalau bahagian dalam nyer tu harus la pakai yg pembersih jamban punya, this one too mild for that.
      Selamat mencuba.

      Delete
  15. Salam Mama Jelita..
    wah...hanya guna pencuci pinggan mangkuk utk cuci segala bagai kt umah..
    baru tau.. nnti buleh praktik kat umah cma plak..ho yeah!

    ReplyDelete
  16. kena tukar dr paste ke liquid la lepas ni..
    Tak pe, tak salah beralih angin kan... yg penting jimat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jimat masa, tenaga, dan wang hengget. Hehe

      Delete
  17. Yesss... best cuci lantai guna pencuci pinggan. Nak beli pencuci lantai tu selalu je malas. Tapi kalo guna utk cuci jamban boleh hilang ke kekotoran tu? Huhu.

    Jelita pekaba?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau untuk lantai kena mop betul2 kang licin pulak, jamban I use untuk surface dan penutup and sekitar nyer, untuk bahagian dalam tak berkesan yang ni, too mild kan.

      Jelita Alhamdulillah, makin "sihat". How are u la? How is Luth?

      Delete
  18. Hehehe.. terbayang lah plk Mama JJ nari2 ngan JJ smbil bersih2kn rumah..

    -Chips-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila bayangkan dengan lebih imaginasi, siap terbang2 ada lampu lip lap ok. hahha

      Delete
  19. Replies
    1. Bukan rajin dear, bab mencuci ni nak tak nak wajib buat hoho.

      Delete
  20. hurm... betul jugak tu. nape lah tak terpikir ek..

    ReplyDelete
  21. wah! boleh cuba ni Nas...selamat utk seisi rumah...kan? hehe:)

    ReplyDelete
  22. menyinggah sini setelah lama menyepi .. rindu JJ dan mamanya.

    ReplyDelete
  23. Ceramah nampakkkk...hehe
    Dah koje kita itu atenya ye MJ.... hehe Tapi jangan pandang sebelah mata,...sat lagi kalau MJ dah cerita pasal financial., engineering jangan terbeliak pulak kome ye! hehe

    ReplyDelete
  24. wahh... menarik ni.. boleh dicuba.. tp utk yg malas membasuh camne pulak? ada tak mesin pencuci yg mencuci sendiri.. hahahahahaha...

    ReplyDelete
  25. idea yg bagus jugak ye... tak terpikir pun... tq nastyna...

    ReplyDelete
  26. ahkak suka yang part tak kesah mak esah ooi..kiki
    btw good sharing :)

    ReplyDelete
  27. haha..saya gelak2 ja baca tahu..hehe.. mama busy ya..hehe..its okay bha.. :) saya pn busy jga.huhu

    ReplyDelete
  28. eh eh mama cikna pun ajar macam ni jugak. dari mencuci rumah sampai la kereta memang guna pencuci pinggan mangkuk. hihihi..

    ReplyDelete
  29. tgh bayang kak sedang mencuci rumah sambil menari-mnari.. hehehe

    ReplyDelete
  30. nik baru tahu. boleh try masa pindah rumah nanti. mmg nak kena cuci semua..hehe
    lagi bagus kalau blh mencuci sambil menari2 ..haha

    ReplyDelete
  31. pernah try juga Nas..cuci tingkap guna p.pgn magkuk hehe..

    ReplyDelete
  32. baru tau ni...

    hehe. maklum la tak pernah kite nak kemas-kemas rumah ni

    :)

    ReplyDelete
  33. Kreatif! Jimat dan selamat.

    Saya guna yang ni untuk rumah saya, http://www.vitaminsuci.com/search/label/dish%20wash

    ReplyDelete
  34. Nice.

    Jemput baca

    http://rehanswardrobe.blogspot.com/2015/02/cuci-pinggan-mangkuk-bertimbun-dengan.html

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...