Thursday, 20 June 2013

Agar Tak Agak

Its hot hot hot over here, 32 darjah celcius most of the days sampai si JJ naik ruam, cemar peluh omputeh kata. Then that day ternampak Cik Hainom Okje buat agar-agar gula merah tu kan, punya la terliur menggelungsur jer di tekak sejuknya... imaginasi ku semata.

Semalam. Tanpa ragu tanpa muthu... I godek apa agaran yang bisa dibikin since I still have serbuk agar-agar dalam peti gobok. Actually my favourite adalah spesis pandan bersantan, lantas call my mom. Settle... JJ tolong catatkan resepi segala, tapi malas nak keluar tengah membahang untuk dapatkan pandan, I ubah plan, buat style gula hangus instead.

Godek-godek ketung ketang dengan JJ sibuk pukul telur, mama pukul dia, JJ buang telur, mama lempang dia... maka siap la adunan agar-agar berkenaan, tunggu sejuk dan beku jer. I ni bukan jenis reti sabar, kalau boleh nak tunggu tengok proses agar-agar tu mengeras. Papa JJ tarik kami ke playground sebab dia kesian tengok I kejap-kejap cek dapur kejap-kejap cucuk periuk, plus dah redup sikit time tu.

So, balik dari main-main terus terjah peti, cair loley loley macam pengat jer.

Di manakah silapnya? Adakah kerana I main taruk jer air tak ikut sukatan, atau sebab JJ yg kacau kacau kacau?

34 comments:

  1. hihhiihih...cair loley...lama tak guna bahasa tuu...hihihhi..cair loley sebab terlajak air ler tuu...mmg kalau hok jenis serbuk kena sukat air... wah sana n sini sama kes yer...very hot..panas siap dengan jerubu lagi...

    ReplyDelete
  2. Oh no...pernah terjadi padaku jgk sblm nie..gara2 rasa expert, main hentam taruk air jer..last2 jd macam dadih cair..moral of the story..kena ikut sukatan jgk air dan aga2 tuh..cuba lagi yer..:)

    ReplyDelete
  3. ni mesti air tak ikut sukatan...hahahhaa...
    takpa, asalkan buleh makan jugak..
    panasnyaa 32 darjah celcius...take care ....

    ReplyDelete
  4. mama yg boh air tak agak,jj yang di kambing hitam kan..klu tak suker pos jer jj balik mesia kak zu sudi jagakan...hehe

    ReplyDelete
  5. hahhaa.agar-agar tak jadi lah Nas?..takpe lah, janji masih boleh makan..hehe..oh JJ, mung dok kacau mama buat agar2 ko?...hihi..
    Nas, FYI : Lahad Datu pun 32 darjah celcius...panas giler!

    ReplyDelete
  6. Cair ke agar2... mesti terlebih air ni tapi janji masi boleh makan kan....

    ReplyDelete
  7. hhahahahahaha.. gelakkan dia.....

    pernah try buat aga2 y dua lapis tu, konon nk bagi kat surau, ada anak yatim datang buka puasa, sekali kepala dia sampai bawah... ada la selapis nipis cam kertas kat bawah.. hahahahahaa.... dah buat punya pasal, hantar le jugak.

    kalau simpan pun, siapa nk makan. i x makan agar2.. sebab geli kat tekak..

    ReplyDelete
  8. peti ais rosak kut..kui3x

    sini 35C ok giler panas kat luar tu huhu

    ReplyDelete
  9. hihi.. banyak air kot sis.. pastu tgh panas peti ais pun x nak beku :p

    ReplyDelete
  10. Ya Allah... adik ku sayang... kesiannya tak menjadilah tu. Ini mesti terlebih air bukan salah JJ. Beli lagi serbuk agar-agar masak balik, jgn buang yg dah dibuat tu sayang. Tambah aje serbuk agar-agar insya-allah boleh bekulah lepas tu...

    Jgn putus asa buat lagi sampai menjadi

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum. akak tak buh gambor ke? nak tengok rupanya...

    ReplyDelete
  12. Mana gambar agar2 nya, nak tengok ☺☺. Mungkin terlebih air kot. Tak per, practice make perfect.

    ReplyDelete
  13. terlebih air la tu agaknya..

    kat shah alam ni berjerubu dan panas,tekak pun dah terasa perit ni ha

    ReplyDelete
  14. Salam Mamam Jelita..
    huhu.. great wheather! kat mesia ni bahang coz jerebu samapis akit2 tokak den..

    hehe.. kira okeyla cair..cma pernah uat sampai keras kedenkiang.lempaq ke dinding pun tak berkecai.. bwahaha..

    tapfer..nnti kita try lagi hee.. :)

    ReplyDelete
  15. Gambar please... Agar2 terlebih air kot. U lempang JJ for real ke? Hahahah. Mcm comel je insan kecil muka innesen tu kalo kena lempang.

    ReplyDelete
  16. terlebih air ler tu hehehe, hentam ajelah !

    ReplyDelete
  17. cair loley.. ha kan doh tubek loghat kelate dio...hihi...xpe dear.. cuba lagi nanti.. yg cair loley tu camne? menggelusur di tekak sejuknya x?

    ReplyDelete
  18. cair loley pon bolehhh..tak payah kunyah da..hehe..i penah buat agar2

    ReplyDelete
  19. lebey air kot.

    tak pa. lg senang nk mkan.

    masa dok jb rapat ngn sorang akak ni, orang klate. suka sangat buata agar2 santan tu. ciksu nk buat kim salam le. hihi

    ReplyDelete
  20. saya pun kalau buat agar2...fail!hukhuk!

    ReplyDelete
  21. haishh nak salahkan JJ jugak tu..hihih, maybe terlebih air or agar2 still panas suam dah taruk dalam peti pun tak boleh jugak..takpe nanti buat lagi, pastu bagi ahkak rase :)

    ReplyDelete
  22. takpe..makan guna sudu hehe...ataupun masak semula..biarkan lama atas dapur tu..

    ReplyDelete
  23. rasanya terlebih air kot.. belasah jer, janji rasa ok.... kalau cair loley loley tu, org tak panggil agar2, tapi pangil dadih....

    ReplyDelete
  24. nak jawab pun tak tau.tak expert sgt bab agar2 nie..yg pastinya klu cair edap je hirup.huhu..en suami klu sy buat sebelum keras tu beliau hirup dulu..beliau mmg ska benda yg lembik2..haha

    ReplyDelete
  25. cair kee..?
    terlebih air kot..?

    sejujurnya, Nur sendiri tak pernah buat agar2..heheh
    tapi kalau cair soley, senang la nk mkn..
    sekali teguk je..licinkan.. :)

    yg penting sedapppp.. :)

    ReplyDelete
  26. hahaha.. kesian JJ jadi mangsa tau. mungkin terlebih air la kot. nape tak ikut sukatan dia? alaaa frust JJ xdpt makan agar2.

    ReplyDelete
  27. hehehe..cian jelita..mamanya yg terlebih air bah tu hehe

    ReplyDelete
  28. Haha...chef yg terer ni biasanya mmg dia agak agak je nk bikin ...untung sabut, jadi le haha....
    So apakah pengakhirannya agar agar tu MJ....tak de hati nak alter ke hehe....

    ReplyDelete
  29. erm macam nak nasihat mama u ni erk JJ?? Kakak cantik pun tak pernh buat agar2 hahaha buat puding jagung reti la

    ReplyDelete
  30. I boleh masak apa je yang mian campak campak dalam periuk tu, tapi kalau buat agar agar or puding I memang fail ok!...

    see my entry tak pernah pun ada part masak agar agar. hahahaha.... klau ada yg ready made yg tu le I dok pulun buat. sebab for sure akan menjadi. hahahaha...

    cair loley ek? kalau I sebut je. Cayaq Cheroi...

    ReplyDelete
  31. Eh thanks yer.. jawab juga ko yer kat my GA. really appreciate tau.
    cayang kamu mmmuah...mmmuah...

    ReplyDelete
  32. lamo weh tok make beledo...

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...