Friday 15 November 2013

Doh Roti Canai

Atas permintaaan saudari El dan saudari Wantie, laju2 ni I update jam 6am ssebelum bersiap ke kelas, katanya urgent nak immediately kan hahaha.

Untuk doh roti canai, I tak sukat betul-betul, ni agak2 jer yer, tapi yang penting doh tu nanti tekstur dia sama macam cuping telinga, yg tempat tindik tu. Haaa itu keanjalan yang kita nak. Tips ni I dapat dari my MiL yang menebar roti depa sebesar meja makan.


I tengah peknenkan JJ masa ni, tolong my MiL buat pita, sama macam murtabak kita tapi lain bentuk (sempat lagi lari topik)


So, bahan-bahan nyer, u agak2 la yer untuk portion sendiri, ini pun I letak lebih kurang:
Setengah kilo tepung gandum
Satu cawan air (lebih kurang 300ml)
Secubit garam
Secawan minyak masak


Letak separuh minyak masak dalam tepung bergaram, kacau2 ngan tangan sambil curah air sikit2. Uli la pelan-pelan sambil tambah air sehingga mendapat tekstur yg macam cuping telinga tu, tak terlalu keras, tak terlalu lembik, kalau still melekat, teruskan menguli tapi renjis minyak sikit2 sampai tak melekat lagi. Thats how I do it la, memuaskan. Restkan kejap doh tu. Then bahagiakan depa, eh bahagikan depa besar bola tenis, buh minyak kat tangan,ambik sebijik doh tu, uli dengan cara tolak2 ball tu ke dalam ke dalam. Canner nak explain, u tau la kannnn :D:D

Siap, boleh tebar atau tarik2 jer. Jangan lupa renjis minyak.

Harap membantu and selamat mencanai.
Actually semalam I buat sekeping jer roti canai, selebihnya murtabak. Hehehe tu yang semangat JJ makan.


46 comments:

  1. wahhh...nak cuba jugak lah...mana berhasil...hehe...boleh makan roti canai buatan sndiri...
    Selamat ke class Nas....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah, kan orang kata, belum cuba belum tahu. Tapi kalau ada kedai mamak kat sebelah, elok pi beli jer, tak kecah dapur setakat u nak makan dua beranak hihihi. Eh tapi boleh jer cuba buat ngan abang Pa'e, tengok la kot2 dia ada bakat ;)

      Delete
  2. Sungguh kakak tak sangka org Jermany pun pandai tebar macam kita ye. Lagi lebar dan besaaaarr!! Itu kalau makan satu family kenyang tu Nas:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually my MiL Bosnien kak, haaa besar satu meja ni dapat sedulang mmg untuk satu family la, tapi dorang bakar, tak goreng cam kita.

      Delete
  3. maceh byk2 uuu...
    nti lau jd nak wat roti telurrr..n nak wat kuah parpu hahaha..dah mcm2 dah lam palahotak ni acara wiken nak tebar roti canai..ok ok iols makesure yg doh tu mcm cuping telinga yg bertindik tu..annnnnjalllll hehehe..thx again..xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuah parpu tu kuah dhal ek. Hehehe semoga menjadi la, ala kalau u dah biasa kat dapur, kacang jer ni. Yang penting, cek keanjalannya ;);) hehehe

      Delete
  4. Ha ha ha. Budak ni ... dah la baca citer harian dia buat kita terbahak-bahak. Kali ni keanjalan bancuhan roti canai disamakan pulak dengan cuping telinga tempat letak anting-anting. Memang nakal betul mama si JJ ni.

    Apapun mak cik memang tehibur baca blog anda.

    Makcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe terima kasih Makcik, sudi baca rapuan saya.. Besar hati saya dapat buat kalian terhibur. Dorang yang cakap doh tu kena macam tu, bukan saya pandai2, saya ni yang menurut kata sahaja hehe.

      Delete
  5. wahhh..nak cuba jugak lahhh...first taim dengar petua keanjalan macma cuping telinga tu..
    good info lah...TQ Nas sharing2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama, tau sikit saya share sikit, berat sama dipikul, roti sama dicanai ;)

      Delete
  6. mak yati rajin gak buat roti canai sendiri, tp tak penah pun nak belajar dr mak hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala kalau anytime boleh mak buatkan, saya sendiri pun tak hingin nak belajar hehehe.

      Delete
  7. tip sama ngan mak i. peh.. lama xmakan roti canai mak. t nak suruh buat. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa sneang gitu, nak makan jer, minta mak buat. Bertuah :p

      Delete
  8. thanks..thanks.. ni kira sambil uli sambil picit picit cuping telinga la ni. ate nak bagi teksturnya sama kan..kan...simple je bahan bahannya. moga bahan bahan yg simple ni tak menjadi bahana la nanti kan...

    rasanya bahan bahan tu semua ada kat dapur. esok I nak try. tak de tempat luas nak tebar tebar. ok. set tudung poyok besau ada. kalau menjadi, I buat entry k.

    walawei.. menguli ni kang boleh tercabut bulu roma eden nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa gitu la kekdahnya hehhehe. Jangan kang satu tangan duk uli telinga, satu lagi picit2 tepung dah. Bahan2 basic jer guna, takder extravaganza bagai.

      Delete
  9. yeahh... share resepi menarik..thanks... oowhh itu la wajah ur mil..nmpk muda lagi eh... mama JJ masa tu pun lain jer.. comei... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer..inilah my MiL, dia cergas ligat orangnya, taklah muda mana pun tapi jenis tak reti duk diam. Mama JJ memang sentiasa muda ;) comey sokmo muahhaa.

      Delete
  10. wah dorang lagi canggih caranya nas..boleh cuba, cuma i thin byk sgt minyak kalau compare ngan yg kita buat ikut style bubuh gula serta susu yg biasa tuhlah kan..tp tak tahulah ..itu pandangan kasar jer..jgn sentap yer nas..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U dah pernah tengok yg mamak buat? Itu lagi la berenang dalam minyak, ate...nama pun roti canai kan. Hehehe Tapi minyak tu pun tak pakai semua, just reserve untuk renjis merenjis dipilis ;) Tapi kalau u rajin menguli, letak sikit jer minyak tu pun dah ok, tapi kena uli lama la.

      Delete
  11. Uih jadi je kan .. Eka kalau bab uli2 doh2 ni memang fail. Hahaha.

    kalu buat benda lain, boleh jadi. klu ni, asyik bantut je heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dulu lagi la, usahkan menguli, nak goreng nugget yg dah siap bersalut tepung tu semua pun jadi hangit diluar, mentah didalam :D sokmo.

      Delete
  12. mak aihh. besarnya dorg tebar roti. sebesar meja makan. btw nape dorg gulung tepinya tu? alamak blurr le

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh cara dorang, bubuh inti kat tepi, then gulung, pastu potong buh dalam dulang. Gulung sampai habis then bakar. Rasa lebih kurang murtabak jer cuma hak depa ni jadi berlapis2 la roti tu, nipis jer.

      Delete
  13. Ala.. u kat sana makan lagi sedap sedap :p

    ReplyDelete
  14. Ada resipi roti canai..boleh tebar2 roti nanti ni..hehe..letak sdin tentu lg sedap ni..kalah roti canai mamak..nak roti canai bleh? hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I tak suka sardin , tapi roti canai sardin I suka, boleh? Hahaha sila sila tebar, kalau dah jadi nnt sila tayang please, nak jugak curi ilham pelbagaikan roti ni.

      Delete
  15. bila baca cuping telinga tu, cepat2 nur pegang telinga..kekeke
    senang je bahan2nye yea..nanti nur nak try la..
    bukan buat roti canai, tapi nak buat murtabak..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya kan... from my experience... buat murtabak lagi senang dari buat roti canai kosong. Serious. Selamat mencanai yer Cik Nur, jangna lupa cuping telinga, itu penting ;)

      Delete
  16. haha... saya baca entry ni dan terus buat,,, gembiranya hati dapat tgk doh yg diuli sdiri... esok baru nak buat murtabak atau roti canai.... agaknya sedap ke tak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opkos la sedap Cik Aisy, sila sila buat, memang puas hati tau, kalau terkurng sikit dari yg kedai pun, still yg buat sendiri jauh memuaskan hati :D

      Delete
  17. suka roti canai garing garing pastu cicah kuah dal + sambal ikan bilis.

    tak pernah mencanai.cuti skolah ni bolehla mencanai.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambal ikan bilis bisa dibikin, senang aja, tapi... kuah dal tu. Leceh kot, ker senang jer CikSu? sebab saya tak pernah buat sendiri lagi kuah dal, tapi saya suka. Makan ngan nasi beriani pun fuhhh sedap.

      Delete
  18. cuping telinga? cm tu eh? hahahaa. so nanti buat kna pegang cuping ar tuk mndapatkan hasil yang memberangsangkan?!!

    ReplyDelete
  19. Mcm senang je.. tp kalau nak buat kena google the best dhal recipe. Hehe

    ReplyDelete
  20. sambil baca entry ni, sambil pegang cuping telinga nak anggarkan kekenyalan tu… bagus juga petua ni, baru tahu…
    kalau teringin makan murtabak, saya guna kulit popia jer… belum sampai seru nak menguli doh sendiri...

    ReplyDelete
  21. Tqsm utk resep ni. Lama x mencanai sebenarnye. Plg malas nk berminyak2 ni. Betul skang ni.klu sbt nk roti canai lari beli je. Neway slm utk. Jj dari ka n adik yer

    ReplyDelete
  22. Pergh..... rajinnya menantu mami....hehe...Ni bukan hantu ni, ni mmg betul betul manusia....haha.... selagi kat sini ada jual roti canai segera MJ, nampaknya belum teringin lagi OKje nak menebar...apatah lagi besar meja tu hehe

    ReplyDelete
  23. memang tak reti buat doh roti canai...tgk yg nie cam senang jer..

    ReplyDelete
  24. pic tu tu dia tebar roti penuh semeja,,mmg terbaik la menantu misali..

    roti canai ni klu pandai tebar mmg sedap arr..sy punya resepi tak guna minyak,konon roti canai sihat la sgt padahal tak reti nk tebar.muahaha..

    ReplyDelete
  25. salam Mama Jelita..

    ecece..mcm masuk kelas memasak plak.. curlasss..
    time rajin nk try menebar. nk try.faiz suka nau mkn roti canai..

    ReplyDelete
  26. *rasa cuping telinga kemudian berkata ooooo...

    ReplyDelete
  27. bagusnya.semua buat sendiri kan.ptt la jj makin bam bam.mama dia msak sedap2

    ReplyDelete
  28. tolak tolak ke dalam...ok i paham....hihi

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...