Tau kan benda Rhubarb ni (sorry lupa snap gambar yang sebelum masak, gugel la sendiri pada yang tak tau, yang tak nak ambik tau...meh sini I lempang meh) sejenis tumbuhan yang rupanya macam keladi tapi kaler pinkish and masamnya... macam buluh belimbing, eh terbalik.
Selalu orang buat desserts dengannya.. sorbet la, pie la etc. And me... I pun buat jugak. This is why I love Spring so much, so many fresh fruits and veggies coming along huhu. Semalam pi kedai ngan Jelita nampak benda Rhubarb ni terus rembat, balik umah google resepi. Last year I pernah buat Strudels tapi... papa dia sorang jer telan sebab masam amat I tak sanggup.
Ini kali... I cuba resepi dari sini. Tang last buat topping tu my both hands dah cramp habis (yer agak lawak), boleh bayang tak jari2 tetiba keras kejung so I tuang jer semua sekali harung atas tu, tak kuasa nak belek2 dah. Memang la sakit tapi I dah tegal biasa.
Baru keluar dari oven masih panas and nampak keras jer permukaan tu kan, memang la pasal gula perang ngan butter jer I tabur atas tu. Actually I sendiri tak sabar tengok hasil dia sebab resepi ni quite new to me, tak guna oil or butter kecuali untuk topping, adunan pun kental semacam tapi since tuan punya resepi dah mention macam tu.. kita tunggu dan lihat saja.
Apa ni? Kan I cakap masamnya rhubarb ni macam belimbing buluh tu, so I dengan gediknya merebus nya separuh dan goreng ala sambal hitam pahang. Sedap giler ok, rasa hampir sebijik kalau tak ambil kira tekstur dia yang lebih soft. Bilis pun takder tapi bedal.
My Rhubarb Cake setelah dipotong sebelum masuk mulut. Tak nampak macam kek kan, lebih kepada roti. Is this what people called bread cake? Scone? Apapun ia, sedap giles wei. This time I boleh telan sebab rasa masam tu dah balance dengan manisnya topping gula.
I tak sure la kat Malaysia ada ker tak Rhubarb fresh, kalau dalam bentuk dessert sah ada I pernah makan. Btw kalau nak buat something like this, can always guna berry or something, tak letak apa2 pun sedap jugak dah. Kami breakfast pun dengan ni jer pagi ni.
Ingredients dia sangat menarik, meh I share sikit kat sini yer... nak tengok cara pembuatan lebih lanjut, please visit the website yang I mentioned earlier.
Untuk Cake:
1 cup sugar (I use 1/2 cup jer)
1 ts baking soda
1/2 ts salt
2 cups flour
2 eggs
1 cup plain yogurt (I use sour cream mix with milk)
4 cups diced rhubarb
See... tak pakai butter or oil, and very simple kan.
*Last week punya cerita.
nampak menarik :) sesekali cuba yang baru kan..
ReplyDeleterhubarb-1st time tengok dalam martha stewart show. xtau plak rasanya masam.
ReplyDeletehi kak, sorry tau, kita dh layan n3 akak smpai 1 april 2013 dh. ada je cerita bikin gelak sorang2 dlm bilik pas habis keje. hiuhiuhiu. tq anyway. salam kenal :)
alis
org melaka.
Rhubarb. First time dengor nii. Nampak mcm sedap. Teringin pulak nak rasa. hehe
ReplyDeletebenda baru bagi zee..tak pernah dengar pon apatah lagi tengok dan makan..hihihiii..
ReplyDeletenak kata scone, scone pon tak pernah makan..
nampak sedap banget tuh..
rhubarb pernah tau masa main farmville dulu-dulu...
ReplyDeletehikhik
dah google..ghuper dia macam batang celery..x reti la sebab x pernah makan..eh kat mesia ada jual ke?
ReplyDeleteAssalamualaikum kakak, walawehh terliur siot. fuhhh nak rasa sikit kak..............
ReplyDeleterajin bebeno masaknye.... xpenah jumpe lagi rhubarb ni..masa mula2 baca ingat rhubarb tu sejenis daging or ikan... T__T
ReplyDeletex nah rs dua2 menu uols tu
ReplyDeletebak sini tapau kat iols nak rasa hehe
aumm nampak sedap sangat.. lg2 tgh lapar ni..tp malas nak buat :((( cemane tu..
ReplyDeletechuu muqhlis
tak pernah makan pun sebelum ni.. ni la baru tau nama makanan tu. hahaha..jakun tak.
ReplyDeletebukannya apa.. familly kecik I ni susah sangat nak makan bread... makan roti benggali je..hahahaha...
waaa gigihnya mama JJ memasak...yess..lps bersalin nanti takleh makan mcm2 ikut selera mulut ja kan..
ReplyDeletefirst time dengar nie Rhubarb...mendalah tu lagilahhh ila xpernah tengok..heheheh..ayookk..kene google nie =)
ReplyDeleteMeh hantar sebekas kat org sini...hehehe...nampak mcm sedap jer.
ReplyDeletesalam mama JJ..
ReplyDeleteOOOOOOO.... pernah tgk sayur Rhubarb ni..tp tak terpikir pulak rasanye masam..*kecoq lioq*
nmpk sedap.... on nom nom nom...
Rhubarb. first time nik dgr. kalau masam2 tu nik kurang skit.hihi..tapi sedap jea tgk gambar ni..huhu..terliur
ReplyDeleteKalau rhubarb boleh ganti belimbing buluh utk buat sambal hitam, maknanya belimbing buluh boleh la ganti rhubarb utk buat dessert ni kan? Kan? Aku tak dpt imagine betapa masam menyengatnya masam dia tu. Huhu.. Nangesss
ReplyDeletemasam sangat ke?
ReplyDeleteada lagi tak, nak jugak rasa.nak buat emmmm..
saya tgk rhubab (ejaan salah ni) dalam astro..afc..kat sana femes kan sayur ni?
ReplyDelete