Nak kata daging sangat pun tak, more to tulang sebenarnya...berbalut lemak tepu.
Bosan jugak asyik sup or singgang jer, kalau papa JJ dia suka buat bean soup dengan daging part ni. Memang sedap tapi I bermasalah dengan kekacangan ni, boleh makan sikit jer la. So papa nyer bean sup tu duk berlambak dalam freezer sebab dia sorang jer makan hehehe.
So... untuk kali ini I masak dia dengan balsamic vinegar.
Berasap-asap tulang ku
Perap ketulan daging berlemak tu dengan salt pepper and paprika powder, sambil tu panaskan periuk dengan sedikit olive oil. Masukkan daging dalam periuk, goreng until brown all sides, add in 3 ulas garlic dipotong kasar, then curahkan balsamic ke dalamnya beserta sedikit air dan sesudu gula perang dan seranting rosemary. Tutup periuk dan biarkan sehingga daging empuk.
In the meantime cuci bersih 3 batang lobak merah dan potong bulat setebal 2 inci. Agak2 daging dah empuk, buka periuk dan masukkan carrots tadi, let the carrots cooked and done.
Tada.... lemak tahap tertinggi tetulang itu
Daging bertulang or any piece u got
3 ulas garlic
salt, pepper and paprika powder
a dash of olive oil
4 sudu besar balsamic vinegar,(can alt with worchester sauce if like)
1 sudu besar gula perang
3 batang carrot
setangkai rosemary, nak letak herbs lain pun boleh
I hidangkan together with mashed potato.
This is my simple way mashing the potato, just lecek potato yang dah direbus empuk dengan garfu and whisk (sebab I tak suka kalau gebu, fine sangat. Ada ketul2 kentang tu lagi sedap for me). Dah agak2 hancur baru tambah butter and milk, jangan kacau banyak sangat nnt gluey jadinya (pengalaman is the best teacher).
Sajer buat banyak mashed potato in hoping to have leftover.
So that I can make this bebola kentang. I made it, ikut resepi Kak Kamsiah tapi I curang, I tak buh cheese kat dalam tu but just potong2 kasar tabur kat atasnya. At least Jelita still ada pilihan sebab kadang2 dia ni suka betul cheese, kadang2 langsung tak jamah.
terliur tengok bebola kentang tu je...daging tengok2 gitu je...
ReplyDeletenampak best, boleh cuba nanti sebab en hubby suka style masak2 cenggini !
ReplyDeletesuka...sukaa....suka.......
ReplyDeleteAssalamualaikum kakak, alamakk terliur dah ni.. waduh2... nak buat rasa malas pula. hihihiiii
ReplyDeletetak pernah masak tulang mcm tu...biasanya sup,singgang atau masak bersama nangka/pisang muda..
ReplyDeletekentang tu je eka suka hehehehe.
ReplyDeletegila betul dengan mashed potato. Tapi eka penah rasa mashed potato sedap skit dr kebanyakan fast food kat Popeyes. Banyak lak tu.
ALA, TAK SUKA LAH KITA
ReplyDeleteKITA MMG XLEH TGK DAGING ADA LEMAK2 LEKAT KAT TULANG NIH
KITA LAPAR TAU
terliur tgk tulang2 lemak tu....
ReplyDeleteLaparrrr...kecur ailio iols tau.
ReplyDeletePergh....ni kalau okje bedal tulang bersalut lemak tak hengat dunia confirmed darah naik ni MJ hehe .....
ReplyDeletePapa JJ jugak yg untung makan daging sensorang yek!
sedap yer. buat cicah roti panjang pon sedap gak kan... kuah dia je kena ubah kasi pekat2 sket. adehhh.. sabooo.. x smpai 2jam lagik! setonirrojim sgguh bila pose2 tgk tulang pon telan elio gaks. haish!
ReplyDeletesedapnya .... tulang tu tang berlemak yang bestnya . Rajinnya mama masak .
ReplyDeletesedapnya lahai
ReplyDeletesuka jj dpt mamam ye..
wahhh...sedapp tulang tu... rajin nya mung masak....hihi
ReplyDeletebebola tu kalau pa'e nampak msti nak jugak tu.....:)
daging berlemak tu I surrender, my hubby suker le kalau daging berlemak tepu gitu.
ReplyDeletebebola kentang tu I nak boleh... suka giler..
bebola kentang tu yg i tengah peram nak buat. rasa cam tak begitu rajin lagi buat masa skrg. balsamic tu rasa masam ke.
ReplyDeletesedapnye mash potato...
ReplyDeleteni yang nak masuk kfc carik ni
salam mama jelita..
ReplyDeleteuuuu..sedap.. sedap..
bila nk try la buat ni..
Nampak sedao je tulang yang Nas masak ni. Banyak bahan letak tu pasti sedap rasanya..
ReplyDelete