Tuesday, 1 April 2014

Puding Roti Pisang

Puding roti bodo jer tapi buh pisang, rasa dia... macam pisang yang dikapit french toast, just not so oily.

A very quick mix and throw desssert I prepared yesterday sebab papa JJ call cakap dia dah otw home, awal pulak dia I tak masak apa pun lagi.

Simbah jer semua


Sedap hokeh


Bahan:
6 keping toast potong kecil
3 biji pisang pun dipotong-potong, opsss someone curi sebijik so I tinggal 2 biji jer huhu
3 sb gula pasir (versi tak manis)
3 biji telur ayam dara, hehehe
1/2 liter susu segar
2 sb butter / marjerin
some brown sugar untuk topping

Buh roti dan pisang yang dah dipotong dalam bekas bakar, bancuh semua bahan lain and curah atas roti tu sampai tenggelam, tak tenggelam kalu tambah jer susu, then tabur brown sugar last.

Bake 180degrees for around setengah jam, cek jer dah masak ker belum. I tak letak any vanilla essence whatsoever sebab rasa pisang masak ranum kami itu dah kuat. Au natural.


Kami santap ni after dinner (chicken mushroom with butter rice) semalam, lebih dari separuh gone walau dah kekenyang buntalan and the rest we have for breakfast this morning. Jelita loves it.


*Dibuat, dimakan, dan ditaip di suatu hari minggu sudah.

16 comments:

  1. nyum nyum.. kalau main campak campak saya sangat suka la nak membuatnyerrrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum, walaupun main resepi campak2.. sheila tak berjaya lagi buat ni. adehhh teringin nak buat dan rasa puding roti pisang ni ~~~

    ReplyDelete
  3. Sedap tu, teringat roti jerman ni sedapkan, haha buat i terpikir dua tiga kali telur ayam dara tu heeee, dulu kat rawang popular dengan ayam dara, skang dah jarang nampak. Jelita dah ngap pisang tu ek. Lecker :)

    ReplyDelete
  4. kalau rajin,buat sos vanilla...lagi best hehe

    ReplyDelete
  5. Main campak pun sedap bah aku tengo.... nda lama makin bulat lah ni si jj dan mamanya uppssss.... hehe

    ReplyDelete
  6. kemainn ayam dara pon dah betelur yekk..hahaha...menjejes ailio tgok

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Dah lama tak buat puding roti. Bebudak ni tak berapa suka sgt. Ibu dia jer yg hover makan. Nak try letak pisang lah nnt.

    ReplyDelete
  8. lama dah tak buat puding roti hokeh.....heheh.... Sampai expired roti tp tak buat buat jugak hehe...apakah sebabnya tu...Sila teka!

    ReplyDelete
  9. okey.

    aku penggemar pisang, dan aku dapat bayangkan sedap die...

    babai

    ReplyDelete
  10. ssh nak wat dessert kat umah ni
    sbb iols sorg je yg mkn
    sedapnye mkn puding time sejuk2 ni

    ReplyDelete
  11. salam mama jelita..

    wah..one of my peberet puding.. tp tak pernah taruk pisan..selalu letak esen pisang jer.. mesti lagi nyum3... :)
    tenkiu share resepi... ^^

    ReplyDelete
  12. rajinnyer mama jelita masak.main campak2 mcm tu pun sedap.sungguh nik jeles.nik masak btol2 pun tak rasa sedap.kalau campak langsung tak ada rasa..haha

    ReplyDelete
  13. Yeyyy... aku nak try buat guna pemanggang ajaib.. haha... mesti mama JJ menyirap je sbb aku dr dulu dok pemanggang ajaib, pemanggang ajaib. Sebenarnya masalah domestik aku ni ialah oven aku rosak sbb terlalu lama cuti tanpa gaji daripada sebarang activity baking.

    ReplyDelete
  14. simbah je ye.
    sng dan pantas skali
    mesti jj yg amik sebiji pisang tu kan .hihi

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...