Friday 22 May 2015

Jeruk Bawang Jawap Tulis

Hihihi that day kan I cerita pasal sos cuka Murtabak Bosnia kan.. jeruk bawang eh nama dia? I tak tau nak panggil apa, so panggil sayang jer la, voleh?

Ni kalau tanya papa JJ panggil apa ni, nanti dia jawap "kami takder panggil-panggil, kami makan jer terus" (ö,)

Nah merah menyala kaler, tak letak sebarang pewarna tiruan ok... merah datang dari bawang tu sendiri. Kiter happy sangat dia merah cantik macam ni, sanggup tu pergi kedai cari bawang kaler merah semata-mata nak sos mencuka. Jom nyanyi... semeeeerah, semerah bawanggggg... owk owk owk owwww. Or versi lagu Senja Nan Merah.. up to u :) Bawang Nan Merah muahahaha. 

I research banyak jugak resepi untuk jeruk bawang ni, tapi I buat yang paling mudah la opkos.. just larutkan gula dalam air panas, buh garam sikit and masukkan bawang and cuka. Keep for few hours supaya keluar merah tu... noice. Owh ada yang minta tunjuk cara-cara buat Murtabak Bosnia... itu leceh sikit nak rakam gambar main ngan tepung semua, walhal mudah sangat caranya. Nanti-nanti la ek, kalau nak cerita tanpa gambar step by step macam tak fun (ngada2 sangat ni :p)

Ok nuff about murtabak bercuka bawang, ni my sister cerita pasal my niece si Eisya yang muka dan perangai serupa JJ tu, dia ada exam bebaru ni:

Mami dia: Macam mana exam tadi? Dapat jawap ker tak?
Eisya: Tak jawap la Mami, orang tulis.

Terdiam Mami dia. Pandai kan korang.. kecik-kecik dah meloyar (°,°)


25 comments:

  1. ohhh begini ropa jeruk bawang you all ye Nas.. klu kt Sabah ni rasa nya colour dia mcm kuning2 skit makan dgn murtabak kedai mamak..haha.. senang juga cara nak buat tu..nti boleh lah nk cuba sndiri... amboii sepupu JJ tu pandai dia jawab kat mami nya... haha

    ReplyDelete
  2. Jeruk bawang ni biasanya makan dgn murtabak kan..tapi akak tak pernah makan..sedap ke ?

    ReplyDelete
  3. owhh ingatkan merah2 tu sebab bubuh pewarna..hahahhaa..

    ReplyDelete
  4. orang peghelih pun makan murtabak dengan bawang .jarang la nak jumpa ada kuah gulai tu.tp kaler nyer of crosss la pink.hehehehe.

    FAD

    ReplyDelete
  5. jeruk bawang asli la besttt.. haritu jumpa murtabak jeruk bawangnya tambah sirap sbb nak bagi warna merah tu..x feel lgsung cicah murtabak dlm cuka sirap..ntah pape..(ehh tetiba emo) hahaha

    ReplyDelete
  6. Bawang di sana macam ada pewarna jadi cantiklah Nas. Kalau tempat kita sini pink aje. Bila merah tambah menariklah..

    ReplyDelete
  7. Ceria cuka bawangnya ... Jawapan instant anak2 .. tuh la dia... mak dia pun tak expect ya..

    ReplyDelete
  8. I pun suka gak ni.Skang misi belajar buat murtabak.Hihihi!

    ReplyDelete
  9. Nice lah ..orginal beauty tuh the red kaler..tp i kureng sket jeruk2 bwg nie..jeruk bwg putih u suka tak? dulu2 pun makan kerana terpaksa..hikhik..
    bijaknya eisya...hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeruk bawang putih tu dulu macma tak suka, sekali makan dalam nasi kerabu.. fuhhhlamak. tercari2. hikhik.

      Delete
  10. hahaha...saya pun x pernah tau namanya jeruk bawang, tapi yup, mmg suka makan dgn murtabak.

    ReplyDelete
  11. Cantik merah bawang tu. Wahh...mamaJJ pandai buat murtabak lah. Saya kalau makan murtabak tak reti nak makan dengan bawang jeruk tu. Selalu makan macam tu jer. Haishhhh...rasa macam nak makan murtabak plak. Tekak orang posa kan ☺

    ReplyDelete
  12. Hawtorn serves to reduce sodium in the body. Due to the higher sodium, will be more fluid in the body to maintain the ratio of water with sodium. So if hawtorn reduce sodium, the kidneys will release more urine, which in turn emit a lot of water from your body to retain water ratio - sodium earlier. That way, your weight will drop quickly. http://agenresmigreenworld.web.id/slimming-capsule.html

    ReplyDelete
  13. Mak cik cukup gembira sebab blog ni 'bernyawa' semula. Walaupun hanya gambar dan sebaris ayat, kadang kala gusi boleh bertukar kaler sebab lama sangat tersengih. Fahamkan maksud makcik? So, teruskan bercerita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. WAhhh terharu pulak raser, dapat buat orang tersengih begini sangat cukup bermakna bagi saya. Yesssss, semakin membara semangat menulis :D TErima kasih makcik.

      Delete
  14. hahaahaa... jawapan dia mmg lejen!
    Nas, kami pemalas sket, hiris je bawanga besar tu, gaul ngan gula, garam n sikit cuka, sama je hasilnya lepas setengah jam. x suka berair camni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh I buat banyak sebab nak simpan :D tu yang kena buh banyak cuka bagi tengelam, nak makan baru cedok buh dalam mangkuk. zasss nak kena buat murtabak lagi ni hihi.

      Delete
  15. Wah.. ni kira entry sains makanan ya.. warna merah cantik ni terhasil sebab tindak balas bahan yang dimasukkan.. menarik sungguh warna, nampak sedap.

    Minggu lepas saya tapau nasi kerabu dengan selabu jeruk bawang putih buat makan tengah hari kat sekolah. Sedapnya makan, tapi lepas makan tu mula sakit kepala berdenyut2.. entah sebab jeruk tu ke mmg sebab musim panas..

    Oo..eisya ni anak kakak yang dlm entry tadi tu ya? Bgus la gitu hubungan erat dan ada update sentiasa walaupun berjauhan..

    ReplyDelete
  16. comel la eisya.xdapat bayang anak sendiri nanti cemana loyar buruk dia

    ReplyDelete
  17. ahahaha...budak zaman sekarang, memang pandai menjawabkan...

    nampak cantik jeruk bawang tu,kaler dia nampak menyelerakan..

    ReplyDelete
  18. ni kalo dapat dengan murtabak malaysia pon alrite ni....

    ReplyDelete
  19. Jeruk bawang??? Ermm mmg x mkn la..so x tau apa rasa dia...

    ReplyDelete
  20. Oh, jeruk bawang ni kalau I beli murtabak mesti nak minta walaupun I tak makan selalunya. Adakalanya I cicah-cicah sipi-sipilah murtabak dengan jeruk ni buat rasa. Itu pun very rare.

    Okey, cerita niece you lebih terserlah daripada jeruk bawang ni. Budak-budak sekarang memang dah ditrain sejak pandai bercakap untuk jadi loyar buruk ^_^

    ReplyDelete
  21. Kihkih kelako la papa j . Jawapan die mmg terbaek kikiki.

    Kite paling x suka jeruk ni kak. Lps mkn mesti batuk

    ReplyDelete
  22. JJ ada kazen yg seiras dia? Ye ke dok mu ni? Mcm tak percaya je.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...