Gittewww mukaddimah.
So.. apa perkembangan terbaru yer? Wahhh Malaysia sekarang macam-macam kejadian yer... kat sini biasa-biasa jer, takder apa yang menarik. Cuaca pun so so.. kejap cerah kejap gelap mendung, but temperature dah agak ok, dalam belas belas degrees.. ok la. Pagi2 pakai sweater petang2 pakai shirt jer dah boleh. Seronok la jugak at least dah boleh bawak bebudak ni lepak jat taman permainan lelama.. serap tenaga mentari sementara ada. Si Jelita pun even whole day main kat garden Kita dia tu, still excited bila ajak lepak spielplatz dengan Tipah after Kita.
Best giler buai ni, boleh terlelap-lelap kalau baring dalam ni.
Mama nyer ni pulak.. dalam keadaan suhu yang terasa ala-ala Malaysia ni, mula la tekak terasa nak makan ala-ala sinun jugak. Duk terasa-rasa ikan bakar, nasi kerabu, ayam penyet. Nampak tak, perubahan musim turut merubah kehendak perut pedal huhuhuhu. Semalam buat lasagna untuk bapak nya, I langsung tak sentuh.. tak terliur... duk ngadap belog tengok orang masak-masak masakan kita lagi best.. menjejes ailio.
Dah tu.. kenapa tak buat? Nak buat la ni.. tapi kena merantau cari bahan nyer dulu. Btw, dorang dah tak jual la petai kat Asianmarkt favourite I tu, few times dah tanya.. tak tau la kenapa, petai mahal sangat ker apa. Durian pulak jual sebijik-sebijik dah sekarnag ni, bukan macam dulu dalam tupperware yang isi semata.. takmo la beli sebijik lagu tu, hazab jer nak bedah tak tau apa isi dalam.
Owh weekend hari tu kan, tetiba teringat sambal cuka bawang (sos muratabak tuuu).. selalu kalau beli murtabak, I buang jer sambal cuka tu.. tapi ntah baru ni terasa-rasa nak makan... so apa lagi, gagahkan diri menguli tepung buat Borek, makanan Bosnia yang ala murtabak, but easier to make. Hehehhee sanggup kan semata2 nak sos cuka.
Haha.. saya lak ternampak adik ipar post gambar nasi dengan ikan masin tenggiri letak cuka dan cili padi, teringat2 sampaikan semalam 2 kali makan lauk tu.. saya letak epal cider ganti cuka sb xtahan cuka tu, apa lagi..sedapnya makan... huhu..
ReplyDeleteCuba sediakan sikit2 mana yabg mudah dulu ya..
Hallo JJ , Tipah... erm auntie dah smpi opi sni seawal 6.40pagi..hihi
ReplyDeleteseronok lah cuaca ala2 Malaysia skrg..boleh bawa budak comel berdua tu main kat luar..klu buaian mcm tu auntie pun nak naik..hahaha..mcm best jak!
pergh! rajin tu menguli tepung buat Borek..sedap mkn dgn sos cuka...
nanti balik Malaysia boleh belanja you all ikan bakar, nasi kerabu, ayam penyet+sayap panggang Sabah pun boleh.... :)
assalamualaikum dear.. lamanya x singgah
ReplyDeletesihat anak beranak ?
mesia skrg macam macam hei..
tp ttp juga makan. makanan yg deme sebut tu semuanya best best belako. murtabak kalu kena cari kt pasar malam. hihi.
ni dh x lama lg nk puasa pulak. alahai kejap j kan.
tipah dah setahun la kan ..
seronok je 2beradik main buai...
ReplyDeletewalaupun peminat western, tapi bila masak tetap masak masakan melayu tetap terbaik.
lasagna dengan laksa dan laksam tu betul ke dari satu ketururan ? hehe.
ReplyDeleteseronok dua beradik tu main buai ye...
ReplyDeletehaa teringin masakan malaysia kena gigih lah mencari bahan ye, moga dapat penuhi kehendak perut tu hehehe
muka 2 beradik tu sama..seiras.
ReplyDeletemak budah boleh naik tak buai tu....
ReplyDeleteteringin makanan kg halaman...orang kg pulak teringin nak cuba makanan barat...
bestnya buaian iteww..ditambah budak comel 2 orang tu...
ReplyDeletesini brg dah mahal semua pasal gst sbb petai dah x jual sana kut hahaha
ReplyDeletecomelnya dok dalam buai dua dara tuh..
ReplyDeleteAnak-anak berbuai mama dia dok mengidam rindu masakan Malaysia
ReplyDeleteOK juga Nas padankan masakan sana dgn cili style M'sia barulah harmoni:)
seronok dua beradik Lepak buai dengan cuaca Malaysia..yg dok kt malaysia ni pun pantang org post apa2 jejeh air liur agak.hehe sebut pasal jeruk bawang murtabak tu tak sabar tunggu ramadhan,Bulan posa nikmat dpt makan murtabak cicah jeruk bawang.hehe
ReplyDeletemana resepinya borek?share la sikit..baru berkembang menu Bosnia seantero Malaysia.haha
kemahen beronok² je tipah n jj men buai..semlm bw danish men buai, kejap je pastu sebok suh dukung.. grrrrrrr.. mood masak uols tetap menggunung kan.. bagus²
ReplyDeleteasal comel sangat yg dalam buai tu..hahahaha..suhu belas2 pon aku rasa lagi sejuk dari genting..
ReplyDeleteSalam...dah lama tak singgah sini...dah besar dah bebudak dua orang tu..
ReplyDeletedapat baring atas buaian ni boleh tido ni...
ReplyDeletepetai kat kl pun susah nak dapat skrg kak dora, inikan pulak german....
huuuu
sukanya korang tidur dalam buai tu..aunty pun teringin jugak nie...hehehe..
ReplyDeletei dpt bygkan lg perasaan nak makan itu ini masakan melayu kita ms merantau...tp yg peliknya bila dh berada ditempat sendiri nie keinginan begitu dengan sendirinya terhapus...huhuh
Babe,sedih citer u ni paling sedih bab murtabak tu.Kikikiki.Dah similar kan murtabak ngan burek.Hehehe!
ReplyDeleteGo go mama go!Sejak u start blog balik,I pun jd semangat sama.Isk!Hihihihi
SA kalau makan murtabak mmg x suka cuka bawang tu...macam ermmn x kick...tp dioraang ckp makan murtabak sekali ngan bawang tuh sedap...x pe la..x sanggup nak makn sbb bawang kuat bau dia kan...well..suka tgok jelita adik beradik atas buaian tuh...
ReplyDeleteHai, tetiba kita kat Malaysia ni pulak yang teringat murtabak daging! Walaupun barang-barang nak membuatnya, anywhere pun boleh jumpa kat sini, I tak rajin macam youlah. Beli yes, rajin! Nak buat, itu yang tak berapa nak rajin aka malas sebenarnya! Maklumlah kat sini kalau terliur boleh beli. Hehehe....
ReplyDeleteMungkin orang asli yg petik petai kat malaysia dah bersara kot. Tu pasal dah takde jual kat sana. Sbb utk pasaran malaysia pun dah tak cukup stok petai ni. Heheh.
ReplyDelete