Ni kalau tanya papa JJ panggil apa ni, nanti dia jawap "kami takder panggil-panggil, kami makan jer terus" (ö,)
Nah merah menyala kaler, tak letak sebarang pewarna tiruan ok... merah datang dari bawang tu sendiri. Kiter happy sangat dia merah cantik macam ni, sanggup tu pergi kedai cari bawang kaler merah semata-mata nak sos mencuka. Jom nyanyi... semeeeerah, semerah bawanggggg... owk owk owk owwww. Or versi lagu Senja Nan Merah.. up to u :) Bawang Nan Merah muahahaha.
I research banyak jugak resepi untuk jeruk bawang ni, tapi I buat yang paling mudah la opkos.. just larutkan gula dalam air panas, buh garam sikit and masukkan bawang and cuka. Keep for few hours supaya keluar merah tu... noice. Owh ada yang minta tunjuk cara-cara buat Murtabak Bosnia... itu leceh sikit nak rakam gambar main ngan tepung semua, walhal mudah sangat caranya. Nanti-nanti la ek, kalau nak cerita tanpa gambar step by step macam tak fun (ngada2 sangat ni :p)
Ok nuff about murtabak bercuka bawang, ni my sister cerita pasal my niece si Eisya yang muka dan perangai serupa JJ tu, dia ada exam bebaru ni:
Mami dia: Macam mana exam tadi? Dapat jawap ker tak?
Eisya: Tak jawap la Mami, orang tulis.
Terdiam Mami dia. Pandai kan korang.. kecik-kecik dah meloyar (°,°)
ohhh begini ropa jeruk bawang you all ye Nas.. klu kt Sabah ni rasa nya colour dia mcm kuning2 skit makan dgn murtabak kedai mamak..haha.. senang juga cara nak buat tu..nti boleh lah nk cuba sndiri... amboii sepupu JJ tu pandai dia jawab kat mami nya... haha
ReplyDeleteJeruk bawang ni biasanya makan dgn murtabak kan..tapi akak tak pernah makan..sedap ke ?
ReplyDeleteowhh ingatkan merah2 tu sebab bubuh pewarna..hahahhaa..
ReplyDeleteorang peghelih pun makan murtabak dengan bawang .jarang la nak jumpa ada kuah gulai tu.tp kaler nyer of crosss la pink.hehehehe.
ReplyDeleteFAD
jeruk bawang asli la besttt.. haritu jumpa murtabak jeruk bawangnya tambah sirap sbb nak bagi warna merah tu..x feel lgsung cicah murtabak dlm cuka sirap..ntah pape..(ehh tetiba emo) hahaha
ReplyDeleteBawang di sana macam ada pewarna jadi cantiklah Nas. Kalau tempat kita sini pink aje. Bila merah tambah menariklah..
ReplyDeleteCeria cuka bawangnya ... Jawapan instant anak2 .. tuh la dia... mak dia pun tak expect ya..
ReplyDeleteI pun suka gak ni.Skang misi belajar buat murtabak.Hihihi!
ReplyDeleteNice lah ..orginal beauty tuh the red kaler..tp i kureng sket jeruk2 bwg nie..jeruk bwg putih u suka tak? dulu2 pun makan kerana terpaksa..hikhik..
ReplyDeletebijaknya eisya...hihih
Jeruk bawang putih tu dulu macma tak suka, sekali makan dalam nasi kerabu.. fuhhhlamak. tercari2. hikhik.
Deletehahaha...saya pun x pernah tau namanya jeruk bawang, tapi yup, mmg suka makan dgn murtabak.
ReplyDeleteCantik merah bawang tu. Wahh...mamaJJ pandai buat murtabak lah. Saya kalau makan murtabak tak reti nak makan dengan bawang jeruk tu. Selalu makan macam tu jer. Haishhhh...rasa macam nak makan murtabak plak. Tekak orang posa kan ☺
ReplyDeleteHawtorn serves to reduce sodium in the body. Due to the higher sodium, will be more fluid in the body to maintain the ratio of water with sodium. So if hawtorn reduce sodium, the kidneys will release more urine, which in turn emit a lot of water from your body to retain water ratio - sodium earlier. That way, your weight will drop quickly. http://agenresmigreenworld.web.id/slimming-capsule.html
ReplyDeleteMak cik cukup gembira sebab blog ni 'bernyawa' semula. Walaupun hanya gambar dan sebaris ayat, kadang kala gusi boleh bertukar kaler sebab lama sangat tersengih. Fahamkan maksud makcik? So, teruskan bercerita.
ReplyDeleteWAhhh terharu pulak raser, dapat buat orang tersengih begini sangat cukup bermakna bagi saya. Yesssss, semakin membara semangat menulis :D TErima kasih makcik.
Deletehahaahaa... jawapan dia mmg lejen!
ReplyDeleteNas, kami pemalas sket, hiris je bawanga besar tu, gaul ngan gula, garam n sikit cuka, sama je hasilnya lepas setengah jam. x suka berair camni.
Owh I buat banyak sebab nak simpan :D tu yang kena buh banyak cuka bagi tengelam, nak makan baru cedok buh dalam mangkuk. zasss nak kena buat murtabak lagi ni hihi.
DeleteWah.. ni kira entry sains makanan ya.. warna merah cantik ni terhasil sebab tindak balas bahan yang dimasukkan.. menarik sungguh warna, nampak sedap.
ReplyDeleteMinggu lepas saya tapau nasi kerabu dengan selabu jeruk bawang putih buat makan tengah hari kat sekolah. Sedapnya makan, tapi lepas makan tu mula sakit kepala berdenyut2.. entah sebab jeruk tu ke mmg sebab musim panas..
Oo..eisya ni anak kakak yang dlm entry tadi tu ya? Bgus la gitu hubungan erat dan ada update sentiasa walaupun berjauhan..
comel la eisya.xdapat bayang anak sendiri nanti cemana loyar buruk dia
ReplyDeleteahahaha...budak zaman sekarang, memang pandai menjawabkan...
ReplyDeletenampak cantik jeruk bawang tu,kaler dia nampak menyelerakan..
ni kalo dapat dengan murtabak malaysia pon alrite ni....
ReplyDeleteJeruk bawang??? Ermm mmg x mkn la..so x tau apa rasa dia...
ReplyDeleteOh, jeruk bawang ni kalau I beli murtabak mesti nak minta walaupun I tak makan selalunya. Adakalanya I cicah-cicah sipi-sipilah murtabak dengan jeruk ni buat rasa. Itu pun very rare.
ReplyDeleteOkey, cerita niece you lebih terserlah daripada jeruk bawang ni. Budak-budak sekarang memang dah ditrain sejak pandai bercakap untuk jadi loyar buruk ^_^
Kihkih kelako la papa j . Jawapan die mmg terbaek kikiki.
ReplyDeleteKite paling x suka jeruk ni kak. Lps mkn mesti batuk
JJ ada kazen yg seiras dia? Ye ke dok mu ni? Mcm tak percaya je.
ReplyDelete