Monday, 18 May 2015

Nasi Panas Panas

Selama saya menyepikan diri dari dunia blogging, tidak la saya sepikan diri dari dunia cyber.. masih hari-hari mengadap laptop hihihihi cumanya tengok benda-benda yang tah apa-apa.. layan cerita bukan-bukan. Selain daripada itu, banyak jugak la koleksi resepi masak-masak yang saya cedok dan simpan.

One thing yang saya perasan dalam dunia masakan kita ni eh.. asal siap masak jer "sajikan dengan nasi panas-panas". Yer la.. memang terbaik la tu kan.. but then that makes me think, memang la kalau makan nasi panas dengan apa sekali pun boleh bertambah-tambah sedapnya tu.. cuba makan ngan nasi dingin.. mana sedap boh. Jadi yang terpenting dalam sajian kita adalah NASI PANAS-PANAS. Bukan nasi tangas yer.. no no no :p

Now terbayang nasi panas-panas dengan ulaman dan budu sambal. Tak perlu lauk lain dah.. panggil mertua makan sekali.


26 comments:

  1. Nasi panas2 sedap mkn dgn ikan masin. Wooow. Teringat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. EKna pulak time hujan renyai2 kat luar.. huh! Ikan masin potong cili uwaaaaaa.

      Delete
  2. 106% agree... percentage of agreement must also included GST la... hahhahaha
    Anak2 punn dah tahu nikmat nasi panas... Kalau nasi baru masak tu, laju jer mereka makan lagi2 Aisyah.. Kalau nasi yg dahh perangat, dia kutip makan sutir2... letih nok tunggu dio habis makan.. demand nyer lah anak dara sorang tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha GST di setiap ceruk. Amboi anak dara boleh tahan demand.. hahaha

      Delete
  3. Saya kurang setuju ni.. paling sedap kalau nasi tu panas panas dan dimakan tu bersama dengan keluarga atau kawan kita.. kalau nasi panas-panas tapi makan sorang-sorang, ada masa tak sedap juga.. tak rasa sedap sebagaimana makan sambil bergelak ketawa beramai ramai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ops.. ada sebut panggil mentua makan sekali rupanya.. so, we share the same thoughts.. 106% setuju

      Delete
    2. Kalau dpat makan ramai-ramai, usahkan nasi panas.. nasi dingin pun boleh dedeh patak puyuk hehehehe. Tapi macam kami sini ni.. nak buat macam mana, takkan dapat merasa makan ramai2 kecuali keluarga kecil kami ni.. macam forever alone pulak huhuhuu.

      Delete
  4. setuju nasi panas mmg sedap..sy klu ulam ok...budu tak reti makan sangat.hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu nasi krabu dah terror.. apa kisah takat budu. eh tapi kalau tak kena gaya boleh gatal2 tekak jugak.

      Delete
  5. Ada akaun instagram tak cik nas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu takdop.. ambe ada belog ini jer :D mahap la yer.

      Delete
  6. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dong.. tapi ngak mengapa.. tidak perlu.

      Delete
  7. Yes ulam.n budu sedak sengoti
    Akak ni duk pahang..Kadang2 budu tu gaul dengan tempoyak..yums
    Macam pelik2 je kan..

    **Belimbing tanah tu..kalau perhati betul2 memang buahnya macam belimbing tapi kecik sangat..daun dan bunga pun macam bunga belimbing tapi dia spesis renek.pokoknya tinggi 2 jengkal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh saya pun suka buh tempoyak dalam budu.. tak pelik la kak. sedap giler kot.. alahaiii...merenjis air liur tetiba hahahaha.

      Delete
  8. Assalam MJ.....apa kabo puan ambe? Lamanya tak dengar cite puan ambe.. Ye ....sama je kita MJ, udah merudum mood bw ni sejak kebelakangan ni.

    Nasi panas panas sangat pun tak best weyh susah nak makan. Mau mengelupur lidah hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kabo baik belake cik Puan Hainom :d
      Owh panas2 basah2 tu kan.. mmg ngilu lelangit hihihi.

      Delete
  9. Nasi panas mmm... ikan goreng dgn kicap pun menjadi ...nanti tak cukup pulak bila asik bertamboh.. sape lambt tunggula nasi 2nd masak dulu..

    ReplyDelete
  10. hehhe...nasi panas2 klu makan degn apo pung sodap... boleh bertambah2 nasi..hancus diett ku (sangatlah kan dietnya) hahhaa..tapi mmg terbaik lah mkn dgn ulam-ulam sambal belacan..

    ReplyDelete
  11. Betul tu. Dapat nasi panas² dengan telur & kicap pon dah selera.

    ReplyDelete
  12. hoih..makan nasi panas-panas dengan ikan pekasam,mentua lalu konpom tak nampak...hahahah

    ReplyDelete
  13. nasi panas-panas mkn dengan pekasam, buh kicap..perghh, sedap!!

    ReplyDelete
  14. Makan ramai2 nasi sejuk pun jadi sodap kan nas.....

    ReplyDelete
  15. Kalau makan beramai-ramai, nasi panas ke suam-suam kuku ke, tetap sedap aje. Tapi kalau makan depan mak mertua, nasi panas pun tetiba terasa tak berapa sedap nak ditelan. Entahlah mengapa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tu ngape berdebor sampai gitu kalo makan dgn mak mentua? Buat relax je. Sediakanlah makanan yg 'kalo mak mentua lalu pun tak sedar'. Baru la sedap nak telan.

      Delete
  16. Sedih aku baca entry ni. Sebab sobb sobb. tgh diet nasik ni katanya. Huhu. Rindu nasik panas2. RIndu nasik lemak panas2.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...