Hari tu ada ini....
Sekampit beras seleher kambing
Pikir punya pikir apa mau bikin, lalu jadi ini.
Nasi beriyani disimbahi kari kambing
Beriani tu... I gunapakai rempah yang dibawa dari Malaysia tapi masak ikut kesukaan sendiri, arahan suh buh banyak rempah I taruk separuh jer, pandai2 kan... end up hambar jer rasa, berani sangat.
Kari kambing tu.. haaaa ni nak ceghita. I sejak2 selsema that day dah kureng selera makan. Now dah baik selsema selera pun kembali la kan, mula la duk teringin nak makan itu nak pulun ini, yang antaranya adalah kari kambing Indian style.
So berketipak ketipak ketipung la saya di dapur, guna 3 keping (buat sikit jer dulu takut tak sedap), tu pun belen panggang untuk papa nyer JJ nyer birthday ehheeee.
So, the no nonsense kari kambing ni sebab I tak main banyak barang. Eh I tau uols buat kari lebih marvellous dari ini tapi I nak kena catat jugak resepi yang perantau-friendly ni, resepi sendiri semata kang esok2 tak ingat.
Bahan-bahan:
Ketulan daging kambing potong dadu
Sesenduk kisaran bawang besar, bawang putih dan halia
Sesudu kecil garam masala
2 sudu besar rempah kari daging
Sesudu besar pes tomato
See... asas sangat kan bahan2 nyer. Kita tumis semua bahan tu then masukkan ketulan daging, goi goi goi, buh air sikit then tutup periuk tunggu sampai masak. Marveles. Memang rasa macam yang kat kedai2 India tu la. I guna pressure cooker so cepat jer masaknya.
Tak percaya? Tak kisah... (^.^)
x ada santan langsung nas? mmg indian kari kaw2
ReplyDeletekambing?? rusuk kambing buat sup sedap wooo
ReplyDeleteAssalamualaikum kak. walaaaahhhiiiiii sedapnya kari kambinggggggggggg ~~~
ReplyDeleteBerselera pulak akak tengok kari kambing Nas ni.. lama tak mencubanya :)
ReplyDeletesenang sangat sangat ni... pasni leh try mengari cam gini jugak..
ReplyDeletedaging fresh tu nampak gebu2..bakar pon sodap..
never cook kambing
ReplyDeletei eat yang already cooked je
hambek ko skeaping
oohhh simple cara masak nya ni Nas.. mcm i yg takde ilmu memasak ni, boleh lah nk mencuba nti..hehe.. JJ suka tak makan kambing?? klu suka boleh geng dengan abg tumpis ...haha
ReplyDeletebaruuuu jer berbuka ngan marinated lamb beli siap kat giant tempoh hari. igt marinated kat giant x sdap.. skali bila makan.. ha kooo.. tepuk lantai terus. mashaAllah punya la sedap. (nmpak x ezzejeret dia disitu) heh.
ReplyDelete#prayforgaza #ramadhan1435 #siapapulaknakbacahashtagko #pelempangnak
ko kena beli kari dari kelantan.. rumah aku.. adabi, brahim semua boo...layan.. x emm.. aku x tau kenapa rempah gulai dr kelantan juga yg sedap. laki aku kata, kalau nak power lagi.. cmpur sikit2, kari daging tu dgn ayam, kerutub, semua lah.. lgi..mmm..
ReplyDeletebaik ko import rempah kat kelantan..
Wow...indian kari ni.....bestnya without santan.....
ReplyDeleteSaya pun sekarang ni banyak juga memasak dlm periuk tekanan. Mudah sebab boleh tinggal je dan tak lama masa masaknya.
ReplyDeleteKari kambing MJ ni nampak sedap la.. kuahnya pekat.
sedap ni.peberet my cik abe.
ReplyDeletesblm puasa hri tu beli gini jga tp ceq buat sup kambing.
blh la nnti beli lagi buat kari pulak ...
mkn dgn nasi beriani ye.. :)
herm...nampak menyelerakan......
ReplyDelete