Thursday, 17 July 2014

No Nonsense Kari Kambing

Hari tu ada ini....

Sekampit beras seleher kambing


Pikir punya pikir apa mau bikin, lalu jadi ini. 

Nasi beriyani disimbahi kari kambing


Beriani tu... I gunapakai rempah yang dibawa dari Malaysia tapi masak ikut kesukaan sendiri, arahan suh buh banyak rempah I taruk separuh jer, pandai2 kan... end up hambar jer rasa, berani sangat.

Kari kambing tu.. haaaa ni nak ceghita. I sejak2 selsema that day dah kureng selera makan. Now dah baik selsema selera pun kembali la kan, mula la duk teringin nak makan itu nak pulun ini, yang antaranya adalah kari kambing Indian style.

So berketipak ketipak ketipung la saya di dapur, guna 3 keping (buat sikit jer dulu takut tak sedap), tu pun belen panggang untuk papa nyer JJ nyer birthday ehheeee.

So, the no nonsense kari kambing ni sebab I tak main banyak barang. Eh I tau uols buat kari lebih marvellous dari ini tapi I nak kena catat jugak resepi yang perantau-friendly ni, resepi sendiri semata kang esok2 tak ingat.

Bahan-bahan:
Ketulan daging kambing potong dadu
Sesenduk kisaran bawang besar, bawang putih dan halia
Sesudu kecil garam masala
2 sudu besar rempah kari daging
Sesudu besar pes tomato

See... asas sangat kan bahan2 nyer. Kita tumis semua bahan tu then masukkan ketulan daging, goi goi goi, buh air sikit then tutup periuk tunggu sampai masak. Marveles. Memang rasa macam yang kat kedai2 India tu la. I guna pressure cooker so cepat jer masaknya.


Tak percaya? Tak kisah... (^.^)

13 comments:

  1. x ada santan langsung nas? mmg indian kari kaw2

    ReplyDelete
  2. kambing?? rusuk kambing buat sup sedap wooo

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak. walaaaahhhiiiiii sedapnya kari kambinggggggggggg ~~~

    ReplyDelete
  4. Berselera pulak akak tengok kari kambing Nas ni.. lama tak mencubanya :)

    ReplyDelete
  5. senang sangat sangat ni... pasni leh try mengari cam gini jugak..
    daging fresh tu nampak gebu2..bakar pon sodap..

    ReplyDelete
  6. never cook kambing
    i eat yang already cooked je
    hambek ko skeaping

    ReplyDelete
  7. oohhh simple cara masak nya ni Nas.. mcm i yg takde ilmu memasak ni, boleh lah nk mencuba nti..hehe.. JJ suka tak makan kambing?? klu suka boleh geng dengan abg tumpis ...haha

    ReplyDelete
  8. baruuuu jer berbuka ngan marinated lamb beli siap kat giant tempoh hari. igt marinated kat giant x sdap.. skali bila makan.. ha kooo.. tepuk lantai terus. mashaAllah punya la sedap. (nmpak x ezzejeret dia disitu) heh.

    #prayforgaza #ramadhan1435 #siapapulaknakbacahashtagko #pelempangnak

    ReplyDelete
  9. ko kena beli kari dari kelantan.. rumah aku.. adabi, brahim semua boo...layan.. x emm.. aku x tau kenapa rempah gulai dr kelantan juga yg sedap. laki aku kata, kalau nak power lagi.. cmpur sikit2, kari daging tu dgn ayam, kerutub, semua lah.. lgi..mmm..
    baik ko import rempah kat kelantan..

    ReplyDelete
  10. Wow...indian kari ni.....bestnya without santan.....

    ReplyDelete
  11. Saya pun sekarang ni banyak juga memasak dlm periuk tekanan. Mudah sebab boleh tinggal je dan tak lama masa masaknya.

    Kari kambing MJ ni nampak sedap la.. kuahnya pekat.

    ReplyDelete
  12. sedap ni.peberet my cik abe.
    sblm puasa hri tu beli gini jga tp ceq buat sup kambing.

    blh la nnti beli lagi buat kari pulak ...
    mkn dgn nasi beriani ye.. :)

    ReplyDelete
  13. herm...nampak menyelerakan......

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...