I is pantang makanan dibuang, even kerak nasi sekali pun akan ku hadam selagi boleh dan malas la masak yang lain selagi makanan yang sedia ada belum habis, tak pun I re-create new menu using the existing food, yang penting jangan buang makanan.
Tu la kadang2 terlebih kuantiti bila memasak, kadang2 ada family member yang tak berapa lalu nak telan, kadang2 ada yang tak reti bahasa asal boring jer, masak.
Kali ini terjadi lebihan bekalan mashed potato, side dishes masa mengambing itu hari. Sedikit tamak that day dah buat beriani pun still nak sediakan mashed potato (kan birthday event, berlebih sikit kononnya). Cut it short, I transfer ia menjadi begedil ayam yang sangat laku, kejap jer licin pinggan. At first risau gak boleh ker jadi begedil sebab benda ni kan sedikit soft and dah mix dengan milk and butter jugak. Takper la... belum cuba belum tau.
Sedap rupanya begedil ayam ni
Bahan:
Semangkuk mashed potato
Segenggam daun ketumbar - minced
Sekeping dada ayam direbus dan racik halus
Bawang goreng
*Telur untuk menggoreng
Gaulkan kesemua bahan and perasakan dengan garam pepper. Celup dalam telur yang dipukul bertalu-talu dan goreng till brownish. Done.
Banyak jer benda lain yang boleh dibuat dengan lebihan mashed potato ni antaranya bebola kentang, donut kentang, giler kentang hohoho. Or gunakannya untuk memekatkan kuah stew ker pasembur ker... apa2 jer selagi tak memudaratkan perut.
Uols pulak, selalu kitar semula macam mana? Share la.
Kreatif juga Nas.. kitar semula makanan...hehe.. klu i ni sllu nasi jelah yg di kitar semula..buat jemput2 nasi.. tak pun lebihan ayam yg berkuah- bersihkan, then goreng mcm biasa..boleh lah juga telan.. :)
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, rajinnya! sheila jarang nak kitar semula sebab lately ni sheila kuat makan. ahhaha ku bedal licin kak. hahaha memang sedih kalau tengok ada lauk2 yang terbuang. selalunya terbasi je, sebab tu buang. ahhahaha terliur tengok rupa begedil ayam akak tu. tapi sheila kurang suka sejak mengandung. sebab alahan ;p
ReplyDeletexdan nak kitar, licin dh sbb klu msk mmg ngam² je.. hehehe.. btw, uols sgt kreatip..
ReplyDeletehihi..nampak pun menarik dah tu sis....boleh try gak ni
ReplyDeletekat peti es saya byak makanan recycle yang dibekukan..hahhaaa..
Akak tak boleh makan nasi kitar..nanti migrain dan gastrik..selalu kitar sambal belacan yg tak habis dengan menggoreng sambal tu.. goreng garing2
ReplyDeleteSedapnya bergedil...lama xmkn..ni yg teringin nk wat ni...
ReplyDeletebetul tu selagi boleh dikitar kita kitar aje yg pnting x memudaratkan. hihi..
ReplyDeletedah hbs pantang ke mommy ?
contoh dan post kejadian
ReplyDelete-popia basah PPRT yg sedap, belen satu buat mkn sahur. post kejadian: perut memulas namun redha.
-reja roti buat eskrim goreng dibuat puding roti kismis. post kejadian: sedapnya x rasa mkn reja roti langsung. ahak ahak
-kuah lemak lodeh smlm buat berbuka. post kejadian: tambah air asam sket, pecah telur, nk makan ngan nasik panas2 dan sambal goreng bilis.post kejadian: masih pre sebab belum berbuka yet.
maapkan saya tuan tanah, komen mcm buat n3. ihiks
tgok ni.. boleh pergi jauh ni..
ReplyDeleteada isi ayam, patoto meach yg dah gebu.. harus sedap.
Buat masa ni tak sempat nak kitar semula lagi. Sbb biasanya mmg masak seciput je utk 2 org. Kalo tak habis jgk, simpan, esok panaskan balik, makan sampai lebam.
ReplyDeleteBegedil ayam ni mesti ada rasa lagi creamy drpd begedil biasa kan? sbb dah letak susu semua. Dah start puasa ke Mama JJ and Tipah.
Sedapnya bergedil ayam tu. Dah lama tak buat bergedil. I pernah uat bergedil sardin. Recycle sardin yg tak habis. Pon sodap ☺☺
ReplyDeleteUcap Salam Aidilfitri , mohon salah silap dimaafi,
ReplyDeleteTerkadang kita bicara dan menitip kata, Yang terkadang mengguris rasa, Walau menyepi seketika, Ingatan itu tetap ada. Terima kasih terus menyokong KA , Selamat hari raya, maaf zahir & batin dari KA sekeluarga
Setakat ni saya mmg jarang masak banyak benda kentang ni. Jadi tak setakat 2 biji tu tak sempat nk dikitar semula, sekadar rebutan anak2.. apa pun boleh dipraktikkan resepi ni. Ayam grg lebihan budak berdua ni selalu sya buat nasi goreng je. Lain kali nk try jdikan begedil pulak
ReplyDeletetula..kalo ada makanan yg tak habis memang kena cari idea untuk buat apa..sayang kalo buang camtu je..
ReplyDeleteakak suka bergedil..hehehe
ReplyDelete