Wednesday, 16 July 2014

Ayam Cendawan Bersos Mentega

Gitewww tajuk Melayunya... kalu kok Kelate nama dia Chicken with Mushroom in Butter Sauce. Another resepi simple yang sedap, cepat dan foolproof. Ada yang tengah lapar kat luar sana? Nah tatap gambor ni sampai leleh.




Bahan Marinade:
3 keping dada ayam
1 sk garlic powder
1 sk paprika powder
1 sb worchester sauce
1 sb olive oil
1 sb flour
salt pepper

Bahan Sos
Cendawan butang
1 labu bawang besar
1 cup buttermilk
1 sb butter

Perap ayam dengan bahan marinade.

Panaskan kuali dengan sedikit minyak, goreng ayam kejap jer bagi garing both sides, ketepikan.

Dalam kuali sama, masukkan cendawan yang dipotong nipis, minyak kering? Takper... then masukkan bawang, tunggu sampai layu and air dari cendawan akan keluar sendiri. Add in butter and butter milk. Kacau sekata then masukkan ayam tadi. Reneh kejap then boleh hidangkan dengan steam veggies etc.

This dish already full with flavour, no need much other stuff to enjoy it with.

*Dah lama dah buat post yang ini tapi lupa nak publish, heishhh. Banyak giler entry in my draft, dalam 70 hokeh.

18 comments:

  1. Assalamualaikum kak. hoilaaaa sengaja tau meliurkan kita ni. arghhh seksa tekak ku. hihiiiii

    ReplyDelete
  2. uiks...punya sadap (org Sabah ckp).. hahaha..lapar tau Nas nengok masakan mung ni..hahaha..klu rajin, boleh lah nak cuba buat...:)
    *wahh! banyak tu draf dpm 70..perghh!

    ReplyDelete
  3. uishhh nampak sedap..dalam blur2 tak tau nak masak ape ni dapat la jugak idea..

    ReplyDelete
  4. seb bek masakan putih2 ni kurang geamr... tekak cili la katakan... :D

    ReplyDelete
  5. haiii lemah nafsu hehe...mushroom tu cheq hantu..ngap :)

    ReplyDelete
  6. Cam terasa lemak berkrim ayam cendawan bersos mentega tu ... nak meleleh air liur tau

    ReplyDelete
  7. simple and look yummy.... harus cuba ni.. tapi lepas raya la... bulan puasa tak berani cuba resepi baru takut tak jadi.. kesian pula nanti nak telan masa berbuka

    ReplyDelete
  8. nyum nyum.. lauk mmg sedap bila campur dgn cendawan..

    ReplyDelete
  9. la...senang je rupanya.
    Eleh.. senang macamana pun entah tahun bila la sVs nak buat.

    ReplyDelete
  10. Wahhhh. Tq la berkongsi resepi. Nampak sgt sedap.

    ReplyDelete
  11. perghh..nasib baik tgk da malam. tak tergugat sgt iman...perut tgh penuh.
    tp nmpk sungguh nyummy! kena cpt2 try ni.

    ReplyDelete
  12. Snap gambar tu rapat sangat.Sekali pandang ingat lasagna.Biasa la x baca habis pastu buat andaian sendiri berdasarkan gambar jje.Kikiki.Kdg2 masak simple2 mcm ni sedap dia berganda2.Phew!

    ReplyDelete
  13. Thanks for the resipi mamaJJTipah. Sungguh menggoda nafsu makan ku ini.

    ReplyDelete
  14. memang meleleh.. kemain tajuk resepi dalam bahasa kelate :)

    ReplyDelete
  15. Ini pun senang ni.....ok2 I dh amik recipe....u mmg saje bg meleleh kan....

    ReplyDelete
  16. Ini macam makan boleh tak cukup sepinggan.. hihi.. sempat masak macam2 dgn anak kecil tu

    ReplyDelete
  17. simple tapi kalau mkn ni mau tak ckup .tunggu apa lagi mamanya smntara tipah n jj tido.cepat cepat up entry yg tertangguh tu ye :)

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...