Kat KL dulu nak makan apa pun senang, pi jer cafe atau restoran mana2 just order.... murah dan yang pasti, halal!!! Kat sini, kalau dah tahap kebulur masa keluar, baru la makan kat kedai. Tu pun most of the time order salad jer. Benda lain macam tak lepas nak telan. Ngeeeeeee. So, that day teringat plak kat Swedish meatball yg Ikea tu, so godek2 resepi, trial and error... jadik la benda ni. Monster makan dengan effect "nyum nyum", so I dont need other opinion, sah sedap :p:p
macam banyak
ini jer yang tinggal posing lam pinggan
First time prepare artichoke, so much trouble yet so worth it
Meatballs nyer lebih kurang sama with the prevoius version, cuma ada adjust sikit.
Lagu ni kawe buat:
300gm minced beef
1 big onion, 2 garlics (grated, sebab takdak lesung and malas nak blend)
1 egg
1 cup breadcrumb
salt & pepper
2 spoon oil
Gaul sumer sekali godek2 sampai sekata, then buat bebola. Goreng until brown all sides. Tak perlu masak semua pasal pasni nak campak dalam sauce and masak lagi sekali.
To prep artichoke.
This time gatai pi beli yang fresh, nextime malas ah... pakai yg dalam tin tu lagi senang.
For artichoke, cut all the hard part, belah 4 and rebus sampai lembut. Then kikis ambik yg lembut and edible tu jer. Even yg tengah dia tu even lembut tapi tak leh nak makan sebab macam rerambut jer. I buang sebab takut monster tercekik nnt.
For Creamy sauce:
2 spoon butter
2 spoon flour
1 cup milk
Melt butter,add flour and milk. Kacau, bila dah tak berketul, add artichoke. Season well, lastly add meatballs yang dah digoreng tadi.
Serius sedap. Even tak letak benda aticoke tu pun dah sedap dah sauce ni, just gantikan dengan cheese atau cream untuk naikkan lemak. heheeee
tp ok juga kan..dapat tambah skill memasak.
ReplyDeleteye la nak makan daging2 nih takut tak halal kenala masak sendiri kan
itu la kalau was was payah jugak.
Deleteape kata mama JJ pindah malaysia and dudk dengan sya.. nanti mesti sya boleh gemuk..nak tak nak tak??
ReplyDeletebaru perasan, mama aryan pun ada sini
ReplyDeletekeciknya dunia