Friday, 5 October 2012

Burgerdil

Nama mau komersial maaa. hehehe pasai when I say "begedil" pun, depa sini duk panggil Burger jugak. Logik gak pasai rupa pun macam burger, potato burger.

burger kentang aka begedil
Bahan:
4-5 biji kentang (rebus dan lenyek)
1 labu bawang besar (potong dadu kecik)
400 gram mince beef (potong ler kalau rajin)
1 biji telur (untuk adun sekali ngan daging kalau suka, tak letak pun takper)
1 biji telur (untuk celup before menggoreng)
Salt and pepper
Oil for frying

Goreng bawang dan minced beef separuh masak. I prefer to goreng beef first tanpa minyak then only letak bawang pasai nanti minyak dari beef tu akan kuar sendiri (pandai ini beef). 
Bila dah agak2 layu bawang, tuang terus dalam kentang separa lenyek tadi. Season well. Pecahkan sebijik telur dan godek-godek bentukkan bulat leper. 

Letak sikit minyak dalam kuali, celup pepiring (kalau bulat namanya bebola, so this one pepiring :p) dalam telur dan goreng la sampai brown on both sides, atau sampai hangus macam saya buat. 



2 comments:

  1. wah..nampak sedap bergedil mama ni..

    ReplyDelete
  2. pepiring? comel sgt lah namanya ,hihi

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...