Lucky me the Asian Mart dekat umah ni stok segala macam bijirin dan kekacang. And bubur kacang hijau has always been my peberet.
Rasanya saper2 pun tau camner nak sediakan kacang hijau ni. But I tend to forget sometimes, so here for future:
2 cawan kacang hijau (rendam for hours kalau nak save boiling time)
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
Secubit garam
Rebus kacang hijau dengan air secukupnya, Normally letak air melebihi paras kacang and biar sampai separuh kering atau boleh cek kacang dah lembut or not. Time rebus ni boleh letak garam sikit.
Once kacang dah lembut, masukkan kesemua bahan, and let boil for a while. Pandai2 la tambah air or gula depends nak cair or pekat, manis atau masam.
sangat suka..tambah2 kalau mkn sejuk2 sedap ;)
ReplyDeletekalau panas2 suka cicah roti minum air tea oo :)
sedapnya
igt kecik2 duly tanam rendam kacang hijau dlm besen utk jadi tauge ;)
ReplyDelete