Saturday, 13 October 2012

Bubur Gandum Cha Cha Gunting

Can already tell by its name. Macam-macam orang panggil bubur ni, haku jer tak dan nak panggil, makan terus. 

Kalau nampak cam tak sedap, cer tenung lapik berlingkar tu lelama,  hipnos sikit. 

Bubur paling simple dan sesuai untuk kami yang baru belajar masak ni, sedap pulak tu. Kalau kat KL dulu senang boleh beli jer yg pasang-siap kat kedai balik umah rebus terus, siap kaler-kaler lagi. Kat sini mana nak dapat, so kena la usaha sikit. 

Bahan doh:
Tepung gandum (tak penah sukat lak banyak mana, main taruk jer)
Air, atau air pandan.
Garam

Untuk penyudah bubur:
Santan atau susu
Gula melaka, gula biasa pun blh


First, adun tepung tu sumer jadik doh tak cantik pun tak per. Then potong kecik2 panjang pakai gunting and make sure tabur2 kan lagi flour so tak melekat. Masak dalam air panas, kalau terapung2 tu masak ler tu. Angkat masukkan dalam air sejuk. 
Tuang santan atau susu, gula dalam periuk, biar menggelegak then I masukkan cha cha tadi.

1 comment:

  1. kreatif
    bila di rantau orang, tetiba jd pandai masak kot
    kalau di negara sndiri, main tunjuk je

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...