Thursday, 27 March 2014

Redakan Pedih Ulu Hati

Selalu tak jadi kat uols? I myself dah tau kalau I makan something, or how I makan something... perkara ini akan terjadi. Time pregnant ni lagi la, mudah betul kena. Yer.. I know the tips, ikut la sunnah  Nabi makan.. that is the best way anyway.

Other than that, I nak share cara yang selamat untuk redakan ia. Ginger Tea, Teh Halia. Ia nya juga adalah selamat untuk preggers wieeee.


This is my ginger tea


Actually kalau ada halia fresh kat dapur tu, can just slice it up and taruk jer dalam air panas. I ni... halia memang tak lama kat dapur so stok pasang siap dalam paket macam ni memang nak kena selalu ada untuk masa kecemasan seperti hari ini. 


*Semalam I makan teresek jantung pisang dengan banyaknya, and dah tau dah hari ni mesti kena punya. 
*Again nota kaki... am sharing what is good and works on me.

16 comments:

  1. Memang berkesan untuk saya juga. Walaupun cukup tak suka dengan baunya tapi tetap paksa diri minum juga kalau kena rasa tak selesa yang amat bila pedih ulu hati...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak, selalu gak terasa pedih ulu hati.. tapi tak pernah cuba halia ni.. in shaa Allah, nak cuba. thanks kakak (",)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah so far tak pernah lak rsnya terkena pedih ulu hati nie wpun ms peknen dulu makan kalahkan hantu raya...
    btw mana dpt jantung pisang kat german tuh yer..supermarket pun ade jual yer...
    psttt nanti kalo ade jatung pisang jgk mmg nak cuba buat jgklah...:)

    ReplyDelete
  4. Ai kawan...sihat ka?huhu..lama x snggh sini..maafla..mood bertapa x abes lg...T_T
    Semoga mama jj sekeluarga sentiasa sihat eh ^_^

    ReplyDelete
  5. Salam Mama JJ..
    yep.. ginger n tea is the best solution kalau 'keanginan'
    time preggy mmg perkara 'harus'' akan kena.. hihi..
    thanks sharing..
    take care bebeh :p

    ReplyDelete
  6. tiap hari rasanya kena...tiap kali kena makan buah dari peti sejuk..baru kurang sikit...lepas ni boleh try buat air halia

    ReplyDelete
  7. Eka memang selalu kene. Sebab ade gastrik. Selalunya eka makan gaviscon je. Tapi nanti nk try racik halia tu

    ReplyDelete
  8. take care dear mama JJ :)
    halia ni memang banyak betul manfaatnya kan

    ReplyDelete
  9. I masa pregnant anak ketiga kena pedih ulu hati dari 1st trimester sampai 3rd trimester. Sangatlah hazab. Makan pedas sket, mulalah. Nak mkn gaviscon memang tak lah sebab tak sedap....hehehe...

    Ok...untuk next pregnancy blh try klo kena lagi...erkkkk...hahaha...

    ReplyDelete
  10. masa namee preggy haritu pun selalu. xtau kenapa.skang pun kalau pagi minum air kosong pun pedih. apa kehee la.T_T take care kak !!

    ReplyDelete
  11. sangat sangat sesuai untuk saya la yunk....tapi nak juga letak honey sesudu..

    ReplyDelete
  12. iols lau letak halia dlm makanan ok lg
    lau minum..iols x boleh telan hahaha
    tp halia mmg bagus tuk kesihatan lgi2 ms dlm pantang

    ReplyDelete
  13. Bagus utk buang angin ni......
    Tak berapa nak mkn jantung pisang sebab mesti lepas mkn rasa kembung perut....

    ReplyDelete
  14. I selalu kena ni. Sama la. Masa pregnant gak. Tapi pedih ulu hati ni gastrik ke? Ke heart burn? *i dah start bertanya macam budak 3 tahun.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...