Thursday, 27 March 2014

Bingka Beras


Never know mudah giler nak buat kuih bingka yang sedap ni. Masa duk godek-godek jamu mata kat gugel image di suatu petang, ternampak nya and terus "order" hehehee.

My Bingka Beras, so simple yet so sedap.

Nak tengok resepi yang mudah giler tu please klik here and u will be directed to Kristy Gourmet. I tak letak tepung kacang hijau or jagung sebab takder stok, the rest ikut jer resepi dia.

I tak tau sebenarnya how u suppose to enjoy this kuih, cuma masa makan tu I tetiba teringat kat tahi minyak (saper tak tau benda ni pi balik kampung please), I rasa kalau ada benda taik minyak tabur-tabur atas tu mesti lagi kaw.


16 comments:

  1. datang tgh2 malam dijamu dgn bingka beras… tapi betul la, kalau letak taik minyak atas tu, lagi la kaw rasanya….

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak, wahh macam sedap je. tahi minyak tu bukan kole kacang ke? hihiii confius ah. singgah menabung inti sini ~~~

    ReplyDelete
  3. Bingka beras ni kalu makan sedap gak. Org tetua memang suka bingka2 ni. Takde gigi ngap ngap ngap terus hikhik

    ReplyDelete
  4. Kakak perasan sejak JJ nak ada adik ni mummy dia rajin betul masak. Macam-macam resepi dah kakak nampak walau memboyot tapi aduhai rajinnya mengalahkan chef..

    Alhamdulillah sihat itu yg kakak suka.

    ReplyDelete
  5. Tabik spring kat mummy JJ... akak ni seumur hidup tak pernah 'membingka' lagi

    ReplyDelete
  6. Ya Allah pas satu2 uols baking/masak bagai
    x tau nak ckp ape dah
    sooooooooooooooo rajin pehal haaaaaaaaaaaaa
    ok jap lagi iols terbang kat berlin
    bagi no. alamat umah uols..ada umah kosong x sebelah uols tu
    cer tya cer tya
    hahahahahah desprate sgt dah ni ekeke

    ReplyDelete
  7. Tahi minyak ??? Apa benda tu.. org jakun ni x tahu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahi minyak terhasil bila kita masak santan..masak sampai jadi minyak..minyak kelapa..yg minyaknya naik keatas..yg bahagian bawahnya tu dipanggil tahi minyak...

      Delete
    2. Ooo br tahu......thanks kak :D

      Delete
  8. Salam mama JJ.
    bingka beras?? selalu dengar binga ubi.. etc..
    nmpk sedap.. nnti nk p tgk resepi.. ^^

    ReplyDelete
  9. sangat sangat sesuai kalau makan time berpantang. kalau time patang breakfast ngan bingka beras ni ler... sambil minum air kopi...

    kalau tak de taik minyak, I gireng bawang pastu taburkan kat atas bingka ni sekali ngan minyak minyak sekali. minya sikit je la.. ngeee

    ReplyDelete
  10. rajinnya mak buyung membingka....bengkang beras mmg sedapp..

    ReplyDelete
  11. tgh pregnant ni rajin betul mama jj masak ye..macam selalu pulak bukak blog ni nmpk gambar makanan..dh teropong belum adik jj apa jantina..adakah girl juga?sbb org kata klu suka msk anak girl..org kata je la..klu dpt adik boy lg best kan jj

    ReplyDelete
  12. tak pernah makan la
    tahik minyak pon tak tau.aiseymen

    ReplyDelete
  13. kalo gini panggil bingka ke? U ready ye, i nak tanya ni... apa beza bingka, kuih talam dgn koleh? Sila jawapppppp... Hahaha.. I suka koleh kacang. *ada u tanya?

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...