Tuesday, 22 October 2013

Pelan-pelan Tonyoh

Gigil tangan ni baru balik dari kelas (singgah beli barang dapur punya la berat kalau tau tunggu JJ boleh sumbat semua lam stroller tak payah nak gigih pikul dua plastik bag besar huhuhu nak nanges) now lepak2 tunggu jam 2 untuk kutip budak monster dari KITA. Nak buat apa pun malas skang, petang sikit baru nak masak spaghetti sebab penat sangat ni malas nak masak banyak-banyak lauk. See, orang Melayu kita ni makan mewah kan sekali hadap 5 hingga 6 jenis lauk, mat salleh makan apa jer... sandwich, burger... pizza, pasta... Eurrghhh kesiannn deme.

Anyway.. second day kelas still berjalan lancar, hari ni ada budak tu malas bangun (selalu dia yang awal kejutkan mama). I dah siapkan semua pun dia still terbungkang last-last 5minit nak pukul 7 I kejutkan dia tukar pampers tukar baju tak sempat minum susu terus pakaikan kasut jaket dukung dia ke sekolah. She is good, ok jer dengan mamai-mamai tu angkat tangan pakai baju sendiri semua. Aunt Lyd sila kagum. Tapi memang, she is a morning person, jarang sangat dia nak buat onar waktu pagi. So far sekali jer sebelum ni I cuba kejutkan dia... I buka selimut, dia tarik selubung balik, grumpy (terus I doa jangan la kau macam ni kalau dah belasan tahun confirm kena hanger). Hehhe sekali tu jer la.

Sometimes sorang-sorang dia lepak living room tengok tv dalam gelap pagi. But... once mama dah bangkit, mula la drama ada jer nak itu ini, tu yang kekadang I cakap bagus I tidur sepanjang hari kalau gini gaya nya.



Lesung batu ini sangat berguna, walau bukan untuk tujuan memasak.. still beguna untuk melekakan someone sementara mama busy di dapur. That day I minta dia tumbuk bawang, berkali-kali tukar tangan kiri ke kanan, last-last give up. Haa rasakan. Nak sangat, kadang tu I duk tumbuk sambal dia punya jengah nak tengok sampai kepala hampir masuk dalam tu. Mama pun banyak guna, malam-malam tak leh tumbuk kuat-kuat takut jiran komplen... kita tonyoh pelan-pelan. Masih semangat berlesung kisahnya. 


Itu jer la laporan saya untuk hari ini. Pssttt saya sangat menghargai anda anda dan anda yang baik hati click click benda alah nuffnang ni, sangat appreciate. Tapi tak perlu la uols teruskan, I appreciate, really... tapi.. tu la, tak payah la klik klik situ. Eh I dari dulu lagi selalu klik klik u guys punya tau.. tapi tu la....susah I nak explain, anyway, thanks guys.


52 comments:

  1. ahhaha...comel JJ buat lagu tu..dah pandai tumbuk lesung...teringat kecik2 dulu Pa'e pun suka tumbuk lesung kt dapur dgn babah dia...haha...
    good girl JJ... tak cerewet bangun pagi...hihi..same lah dgn abg pa'e tu, jarang juga dia meragam pagi2 buta..sllu dia bangun, senyum2 pastu buat hal sendiri...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aman jer pagi2 bila dorang pandai buat hal sendiri kan, hahaha kalau la sepanjang hari macam tu. Ni kadang2 dia nak tengok kartun favourite kat tv, bukan 24jam tayang that kartun pastu bising bila tak dapat.

      Delete
  2. Hahaha,
    Ni baru darah melayu..
    Bagus JJ,
    Teruskan usahamu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benda tak luak, selagi tu dia nak menumbuk, selagi tu mama nyer pun alu-alukan.

      Delete
  3. wah...x lama lagi terer ler jj buat sambal belacan...

    nas ada pehtua ker nk suruh anak senang bangun awal...anak kzu punyalah susah nk bgun pagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi kakZu sampai dua kali enter komen ni hihihi. Saya takder petua semua ni Kak, dah nature budak ni suka bangun awal, syukur jer la saya walau kadang2 saya merayu minta nak sambung tidur kejap hihihi. Tapi yang penting cukup tidur nyenyak waktu malam nya, kalau lewat tidur, mmg payah la nak bangun kan, saya pun heheh.

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. xder feel la kalau pakai lesung tapi main tonyoh jer.... ekekekke, tapi perasan jiran pun kena jaga jugak... tak boleh ketung ketang malam2...
    tapi betul la, tgk mat saleh makan simple jer... kalau kita, beria masak bila nak makan... mcm2 ado....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa betul, kalau dapat kelentung kelentang ala bina umah banglo 3 bijik baru feel mabeles kan. Tapi tu la, kalau duk umah banglo sorang2 boleh ler menumbuk sesuka hati, ni kang ada orang datang cek sambal belacan tengah malam tak pasal2.

      Delete
  6. ok.. da click da iklan. hihi

    ReplyDelete
  7. tonyoh jangan tak tonyoh..hahahaah..sgt comel jj tuu dok menonyoh bawang yer..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahha tu dia tonyoh jangan tak tonyoh.

      Delete
  8. Selamat untuk hari kedua ye.. seronoknya dapat rehat dulu 2 jam sebelum ambil JJ... sekejap je kelasnya hari ni?

    Comel je gaya JJ main lesung tu.. kalau dah besar mesti sedap sambal belacan JJ tumbuk tu..haha...ayat tak tahan tul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. My kelas 3jam jer every-week-day, just nice I rasa even a bit rushing jugak balik 2 jam tu tak dan nak buat apa jugak so better I lepak ngadap blog kan hehehee.

      Harapnya JJ teruskan tradisi menyambal belacan walau di mana berada.

      Delete
  9. Bagusnya JJ bangun pagi kalau gitu gayanya.... mummy pun tak payah jadi mcm singa hehe....
    Okje padah malas nk menumbuk MJ.... lagi senang blend...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy pagi2 mmg takder alasan nak menyinga, tengahari sikit la bila lapar baru mengaum hehehe.

      I nak jimat letrik pasai tu menumbuk hahaha. Lagipun blender kami tak leh guna jugak malam2 kat sini pasai kuat sangat bunyi nya, macam mesin tebang pokok. Dah tumpul kot.

      Delete
  10. untunglaaa ade anak dara tlg tumbuk bawang...kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... time nak kaut tengok secebis jer tinggal dalam lesung tu, yang lain semua terbang melayang.

      Delete
  11. ala...comelnya dia menumbuk.
    gadis melayu terakhir

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya sampai ke anak dara la jadi gadis Melayu. hoho

      Delete
  12. masih pakai lesung..? semangat ketimuran yg kuat..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer, masih.... Kukur nyiur pun kalau jumpa I beli. Tau kukur nyiur?

      Delete
  13. Haaa, bagus akak terapkan JJ tolong2 di dapur. Unsur2 melayu gituu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak terap pun dia duk datang nyibuk, bagus pakai tenaga yang tak seberapa ada tu kan hehe.

      Delete
  14. Haa..lumat ke tonyoh pepelan tu..hewhehehe..

    Dapat bygkan betapa gigihnya JJ sambil tukar2 tgn berlesung batu..hehehe..

    sure..confirm cute..! Serius..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau berjam pelan-pelan tonyoh, lumat la ia. Hahahaha nak krem jari tahuk. Gigih si JJ ni, semangat bangga teruja semua ada, lebih gembira dari dapat toys.

      Delete
    2. mohon record video time JJ guna lesung tu..hehehe

      Delete
  15. Jj duduk simpuh cmtu..gaya ayu dan comey tu..ha..takpa..tonyoh pelan2 tau..nanti2 bleh tlg mama kat dpuq dah.. :D

    ReplyDelete
  16. bahaya dekat2 sangat dengan lesung tu .. nanti kena lada kat mata .. mengeluntang !

    ReplyDelete
  17. Itu lesung dari M'sia atau sana pun ada jual lesung ye Nas? hahaha... punyalah kakak jakun ni Nas.

    ReplyDelete
  18. hoiii memalam pun tumbuk sambal gak ke..gigih uols :P
    hahahahah easy tiga easy..apa yg mybbkan dia sbut mende tu eh

    ReplyDelete
  19. wah gigih JJ numbuk samba ....bakal chef in the making ni.....hehehhehe

    ReplyDelete
  20. Bagusnya pagi dia.. susah nk jumpa budak mcmni..hehehe. Rasa mcm agak rare item lak lesung batu di Berlin..

    ReplyDelete
  21. JJ mama punya lesung batu tu beso sangat.. tu yg lenguh tu.. kakak cntik punya lesung batu kecik.seuai untuk JJ. Meh datg umh meh :)

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah baiknya JJ tak banyak onar..senanglah nak kejutkan..yg anok jate sini pun bangun pg mesti ade drama nyer..
    Nas carilah lesung yang comel sket tuh si JJ tuh boleh sama2 berklekang klung bersama2 gitu..heheh

    ReplyDelete
  23. Ohsem lah JJ, main lesung batu.... classic sangat. Menangis Barbie tengok, hahaha

    ReplyDelete
  24. bagus JJ.. dah mama JJ biasakan dia bangun pagi.. tu yg x byk ragam.. deqla time nak bangun pegi keje pun liat jugak tau ...haha.. rajin JJ tlg mamanya kat dapor..

    ReplyDelete
  25. rajinnya cik kak menumbuk ...

    ReplyDelete
  26. tgk JJ teringatkan Adik, pun x pernah nak susah2 kejutkan tiap pagi nak p sekolah since kindergarden lagi, even Along/Angah kata Adik a bit gedik2 tapi for me mmg senang & mudah sgt nak membesarkan Adik sbb die tak byk songeh Hehehehe

    ReplyDelete
  27. cara yang bagus nak lekakan dia .. hihi.. ni nanti bakal masterchef ni :)

    ReplyDelete
  28. alololo
    comelnya JJ tumbuk2..ada tak smbil tumbuk tukar2 tgn tu then lap2 skit mcm peluh kuar.hahaha so cute lah JJ :)

    eh cuba hampa pakai kan Jj inai..mesti comel tgn dia :)

    ReplyDelete
  29. baiknya jj.. harap2 sampai besar morning person la yek.. same cam syukrii. tiap2 pg jd alarm ummi kejut subuh.. hehehe... pandai tumbuk sambai.. ni lah calon menantu pan asian terbaik.. kihkih..

    ReplyDelete
  30. memang lesung batu you tu besar saiznya kalau compare ngan lesung batu umah I. advance jugak JJ ni yer. kalau Aleesya tak de lagi sampai nak numbuk numbuk lesung.

    Tapi part angkut mangkuk masuk bilik air. dah jadi hobi setiap kali mandi.

    bila you ckp mat salih makan simple baru I tersedar. bertapa mewahnya org melayu kan..kan..

    ReplyDelete
  31. bagus jj bgun pagi tak buat hal.ada sesetengah budak tu asal bangun je nangis

    amboi kuat jj excercise tangan tu..tgok gaya tu dah ada..boleh dah reramai isi borang buat menantu.hoho

    ReplyDelete
  32. takpe pasni bley jd assistant mama dia pulak ye

    ReplyDelete
  33. Tukang tumbuk sambal yang comel.....dah besar nanti mesti terror buat sambal ni hehe

    ReplyDelete
  34. wah!!!!kelas toy baru JJ. klu simpan lelama lagi tinggi nilainya ni. tonyoh mek tonyoh!!!

    ReplyDelete
  35. oo.. cemana i bleh terlepas entry ini... Dah la ada sebut nama ai. Macik lyd mmg kagum dah ni dgn JJ. Sbb macik lyd dgn pacik azghul plak jenis culas bangun pagi. Hehehe.. Cemana nak suh Luth bgn pagi kalo papa dgn mama dia tunjukan teladan yg kurang sopan. Heheh.

    Bagus jugak lesung batu ni ye. Bleh buat JJ leka. I suka idea ni. Nnti bleh masuk dalam list toys Luth bila dia dah start menakal time ai buat keja. [sorry sbb I suka eja perkataan 'ai'. Sbb rasa mcm nak eja.].

    ReplyDelete
  36. kecik2 dah rajin menyibuk tolong mama kat dapur.harap sampai besar la mcm ni yea jj..hihi

    ReplyDelete
  37. so cute..lesung di berlin wooww very nice

    http://anakbonda.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. very ohsem..tumbuk lesung di berlin

    http://anakbonda.blogspot.com/

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...