Saturday, 26 October 2013

Nasi Pun Sudah Ditumbuk

Bihun soto confirm u guys tahu kan, nasi tumbuk tau? Ni special hokay. Eh soto ni asalnya makanan Sumatera ek, kami masa kat kampung dulu tak der soto-soto ni semua, yang selalu my mom buat sup-sup atau kuah-kuah jer nama dia. Tak banyak beza pun, even tekak Siam saya  ni sekali sekala mengidam jugak la soto sejak pandai makan ia.


Soto versi saya, bila campur semua hirup kuah terasa macam duk kat Phuket, bukan Riau. I kan nak berdegil itu hari, finally semalam menjadi. Dah alang2 berdegil ni terus la sediakan soto sekali.


And as I said, confirm JJ suka tolong I himpit2 nasi kan. Sah... tapi bukan dihimpit jer, tumbuk terus. Korang ada assistant yang terlebih semangat gini? Takder kan... hahaha tumbuk pun tumbuk la anakku, janji kamu rajin menolong. 


Ini la dia nasi tumbuk JJ. Buruk ruper nya JJ oi.

 Nasi tumbuk ni my mom pun tak pernah buat. Ni kekdah ciptaan JJ. Kami dah makan sikit soto bihun untuk tengahari macam sedap giler, pastu takut tak cukup stok bihun, I teringat la Makcik Lyd baru-baru ni tunjuk cara buat nasi himpit, apo laieee ;)


Ni masa begedil baru masak, punya excited muka. Terpaksa tukar baju pas habis dua mangkuk sup ngan bergedil.


Duk kutip makan bawang goreng, spicy katanya.  


Video JJ kutip makan bawang. Kalau u guys click tengok, sila abaikan suara mama JJ yang macam katun tu ok. Owh kisah Bismillah tu nnt I citer nextime kenapa JJ sebegitu lakunya. 

61 comments:

  1. Rajinnya JJ nii. Geram scha tengok. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama dia pun geram kadang2 bila dia terlebih rajin. hehe

      Delete
  2. mama rajin,jj pun rajin menolong...trliur tgok bergedil tu..tgok org buat macam sedap..sendiri nk buat malas cmno?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yang I buat ni memang sedap, sedap giler ok. Hahahaha gila berlagak tak ingat.

      Delete
  3. sedapnyooo dok nyum nyum spicy tu.heheh….makan dlu baru bismillah JJ ni. heheh!! btw nasi impit ekkkk tumbuk….. legend tu, lama dok buat (org malaya byk yg guna hak instant dah leni).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun masa kat Malaysia dulu tak pernah pulak try yg instant tu, sebab mmg tak pernah berimpit sendiri. hihihi

      Delete
  4. Kalau macam tu mmg nasik himpit.. kalau kelantan nasik kapit.. dikepitnya nasik tu letak bawah guni beras..hahaha.. ermm jj cakap tu bahasa german ke atau baru bunyi2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul...siap tindih lesung segala benda berat la. Rindu zaman kanak2 dulu duk buat pesen ni.

      JJ cakap campur2, Spicy (english), sedap (melayu), auto (deutsch) Renaten penaten (I pun tak tau) heheh tapi mostly dia cakap english.

      Delete
  5. Waw..rajinnya u all ni.. jj ni mewarisi kerajinan mama dialah tu.. rajin masak n masuk dapur.. mi tak sikit bergedilnya dan soto tu...nampak comel je gelagat chef cilik duk atas meja tu... video tu saya tak dapat tgklah..entah apa masalah..di blog lain yg upload video pun saya alami masalah yg sma..sayangnya ..tolongla sesiapa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha JJ rajin sebab gedik, mama rajin terpaksa.
      tak dapat tengok video eh, hmm saya pun tak dapat nak nolong. takper, nnt2 dah dapat boleh la layan, tak penting pun :D

      Delete
  6. Wahhh. .rajin anak dara ni dah pandai tolong mama...untung abg pae. .eh! Haha. .tumbuk pun takpe lah syg..janji boleh makan. .hehe..terliur nengok soto ituu nas...haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung sangat Abang Pa'e tau, mana nak dapat calon rajin macam ni :) hahaha

      Delete
  7. hahaa..monster comel ni buat aku geram je..meh sini kawankn wazzi..

    suara mama jj mcm rancangan astro ceria lah..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt kalau wazi jadi gedik cam JJ kau jangan nak salahkan kami pulak.
      Ceria sangat ker suara aku, bukan lunak merdu macam Dato Siti ker. hahaha

      Delete
  8. aduyaiii malu nya kak zu ngan nas...kak zu tak pernah sekali pun buat soto wlu pun dah kertu begini...mungkin kat mesia ni senang sangat tunjuk tunjuk mengoder kat kedai sajer kot..nak kena ajak abg megat dok kat sudan kot baru haru biru nak mencuba semua makanan mesia agak nya kot..agakkkkk nya lah..hehe

    seronok jadi dak kecik ni kan..boleh lepak kat atas kabinet klu x salah kak zu..anyway suara mama jj cam suara yuna lah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun first time buat soto ni Kakzu, selalu sup sup biasa jer. Kalau dah nak makan, terpaksa la membuatnya hehehe kalau kat mesia mmg tak la saya nak buat semua ni.

      Ha ah dia duk kat atas kaunter dapur, dia kan nak cek tengok segala apa saya buat, daru berdukung baik duk situ, plus lantai sejuk sgt untuk dia duduk.

      Delete
  9. comeinya dia makan bawang goreng ... suara mama dia sedap la ..sesedap bawang goreng itu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawang goreng sendiri, mmg sedap. suara saya sendiri, sangat tak sedap kak.

      Delete
  10. Replies
    1. Nanti if u have time datang la bertandang, I buatkan ni ok. Btw dah banyak kali I cuba taip sms for u, tapi masa nya I takut tak sesuai sebab awal pagi sangat nak sms. hahaha Pssttt I free this Monday, tomorrow. I sms u later, Insya Allah.

      Delete
    2. Monday mmg ngam.. Sbb husband free.. better belah pg sbb nnt by noon kita berdua nk berkejar amik anak pulak..

      Delete
  11. Wii....sepasi..!
    comellah JJ...!
    rasa nak peluk kuat2...hehehe

    Tak pernah terfikir pula cara mcm tu boleh jadi nasi impit..
    kira versi nasi tumbuk ni lagi mudahkan..
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Versi tumbuk ni lagi mudah kalau ada penumbuk profesional macam JJ. heheh

      Delete
  12. sepesel ni soto di perantauan, akak masa raya haji baru ni cadang nk buat tp tk jadi sebab suram je rasa mak baru meninggal 2 weeks before..hurmm..
    btw bila tgk JJ rasa hepi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer la kan.. faham.
      :D:D good to know that at least she can put a smile on your face ;)

      Delete
  13. rajinnya JJ tolong :D hehe.. suka sangat soto :) kalau pandai buat bolehlah selalu buat even duduk kat perantauan kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tak nak kena la buat kalau nak makan, kat Malaysia boleh la tunjuk2 jer kan :D

      Delete
  14. wah, jeles nyer tgk orang jermann makan soto.... teringin nak makan, tapi belum sampai seru nak masak sendiri.... dah la pakar masak soto dah balik M'sia... huhuhu
    Ada juga my pren yg buat nasi impit mcm tu... kalau saya, beli jer nasi impit kat tesco... tak sangka ada jual nasi impit kat tesco UK ni... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow kat sana ada jual nasi impit, impressive. Haaa tunggu apa lagi, menyoto yuk. Hehehe

      Delete
  15. jj..auntie nak sotoooooo...kuah pun jadi le...slurrpp slurpp..hehe...
    spasiii!!..hahhaaha...eh mama jj..suara awk sedaplah...siyes tgoda...kiki..eh siyes tau sedap suara..suara ibu mithali gitewww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuah nyer letak sos cili kicap banyak2 ya ampunn meleleh balik I ni. Hihihi

      Alaaaa u puji melambung sangat ni, kang I nyanyi kang. Hahaha

      Delete
  16. eee..pandainya mama JJ buat soto..rajin tuh wpun kena sediakan pelbagai jenis bahan..tuh yg i malas tu...hehe..tp tgk mama JJ wat tuh dah mula rs terliur nie..
    kemain semangat dak JJ makan bawang goreng yer..kalau budak umah nie jangan haraplan boleh makan..asyik dokkeluar pinggan jer manjang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan pandai sangat pun, tapi endiri buat sendiri makan takder orang boleh judge, ok la. hahaha I buat simple2 cara sendiri jer, main taruk apa ada, asal ada rasa.

      JJ mmg hantu bawang goreng, ada ayam sumer kat situ tak disentuhnya. Abang Aidan tak suka yer?

      Delete
  17. ranjinnya jj.. comey sangat aihh.. geram.. memang kena himpit betul lah nasik tu. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Himpit tersepit nasinya. Mujur tak jadi bubur.

      Delete
  18. 1st time dengar nasi tumbuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciptaan terbaru, JJ boleh patentkan hak milik la ni :p

      Delete
  19. soto best. feveret nik jugak tu. nik suka makanan yg bersup2 ni..hehe
    family nik pun buat gini jugak kalau tak sempat nak pi beli nasi impit yg segera dalam plastik tu..kikiki

    yeayy..dapat dgr suara mama jj.

    ReplyDelete
  20. ohhh nasi tumbuk tu nama lain bagi nasi impit rupanya.. kekeke.. kreatif..

    cikna pun suka sangat makan soto tp kat kelate ni takdok ore jual kot.. xpenah jupo lagi.. hekhek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiut pe suara mama JJ.. auwww.. ;)

      Delete
  21. bestnya ada pembantu!!!hahahahaha

    ReplyDelete
  22. Merdunya suara mama JJ. Takde mcm katun pong. Hahahaha.... Nasik himpit JJ santek sikit dr nasik himpit macik Lyd.

    ReplyDelete
  23. waa...

    buat nasik impit manual...

    kagum!

    ReplyDelete
  24. nasik tumbuk tu buat i teringat masa kecik2 dulu.. tu lah yang kami buat for soto or lontong.. seronok..

    ReplyDelete
  25. rajinnyaa JJ mengimpit nasik..kekekeke...mesti mummynya rajin tu yang mewarisi bakat...
    gigih tumbuk nasik ek..agaknya takder yg segera..huhuh..tapi takper laa..asah skill kann..
    nampak sedap sangat tuuuu....

    ReplyDelete
  26. JJ ni makin lama makin omei ohh... suara mama dia macam emcee oh,hikkk :P

    ReplyDelete
  27. kalau my mom dulu dia impit nasi dengan lesung giling. tak pe la JJ tumbuk pun tumbuk le. janji boleh makan. hahahaha...

    comel sangat si JJ ni. rajin dia tolong U kat dapur yer.

    Anak dara I that day sibuk dok tolong I kat dapur, last potong jari, hambek .

    ReplyDelete
  28. JJ kenapa makin cantik? gerammmmmm

    btw suara you sedap di dengar la hihi

    ReplyDelete
  29. xpernah lagi dengar nasi tumbuk2 gini...huhu biase beli dlm pack siap2...eihhh comelnye JJ ..geram tengok

    ReplyDelete
  30. mama JJ..sedapnye soto!!! hihi..ila pun suka tau!!! JJ suka bawang goreng ker??? hehe..aunty ila xsuka bawang goreng..kalau lam nasi minyak..siap kutip lagi buang..hihihi

    ReplyDelete
  31. rajin betul JJ tolong menumbuk.. ok la tu dear..masok mulot hancus gak...hihi... sdp nmpk soto tu...papa JJ suka x mkn ni??

    ReplyDelete
  32. Ini cara lama buat nasi himpit sis. Dulu kitaorang pon buat gini jenuh woo. Tapi sekarang pakai nyonya nasi impit segera atau brand adabi.

    Ya allah gebunya dia ni. Apa rahsia kesihatan kegebuaan anak u ni. cer kongsi resipi sikit bagi anak gebu geban macam dia ni. Hehehehehe Anak i sekerempengsss

    ReplyDelete
  33. alaaa..vid x bleh view la JJ..nak tgk JJ beraksi

    ReplyDelete
  34. wow..nmpk sedap nasi tumbuk tu.. confirm melt in the mouth. nnt leh try la... kalo guna nasi impit instant, keras la plak...tak best.

    ReplyDelete
  35. alamak comelnya dia...eee..geram sgt

    ReplyDelete
  36. aisehhhh
    ni Ai baru tau versi buat nasi himpit..senang kan.haha
    btw comel lah suara mama Jj plus dgn budak tecikkkk tu..pot pet mcm burung daaaa..peluk cium tuk si Jj skit..cakap anti Ai kiss dia :)

    ReplyDelete
  37. alahai ceq jj oii.. geram ciksu dok tengok kaki dok mengediks tu ;)
    so cute la.

    mama jj.. rambut jj dah nak tutup mata tu. hihi

    ReplyDelete
  38. Faveret mak ni soto......sedapnya weih...ada bergedil lagi tu...pergh!
    Mak OKje dulu masa Okje kecik...zaman tak de ketupat segera mmg selalu buat nasi himpit tumbuk gitu MJ...mmg lembut dan lebih sedap!
    Apa yg biji putih tu JJ makan tu


    ReplyDelete
  39. bukan je dh jd parrot, malah jd chef.. if u xlarat masak, no worries coz JJ ada.. hahaha

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...