Tuesday, 1 October 2013

Bakatmu Itu.... BiarkanlahTerpendam

Bukan salah ibu mengandung kalau bakat anak yang seharusnya dipendam itu, tercungkil tanpa digali. Habis tu nak salahkan siapa? Salah satu mungkin. Heh.





Sejak dia ke kindie ni kan... dah banyak jugak perubahan yang I nampak. Of course la ada pro and cons nyer, for now I nak cerita pasal bakat semulamenjadi-jadi dia. 

Bakat MEMBULI nampaknya semakin menyinar dalam diri Jelita. Anyone remember I mentioned some time ago yang Jelita kena buli and I kurang suka dengan keadaan berkenaan? Haaa ni kena batang hidung sendiri. Pandai buli orang dah dia ni, especially budak2 yang lagi kecik dari dia. Contoh, ada baby tu duduk elok jer belek buku, JJ pi berdiri sebelah budak tu, muka tanpa emosi... kaki pelan2 pijak buku itu. Agak kurang ajar kan, gatal jer tangan I nak cepuk bontot dia time tu tapi depan cikgu kang kata I abuse. 

Selain tu.... bakat JJ yang patut dipendam adalah BERLAKON. Ya Allah makin over acting minah ni lengkap dengan ratap pilu kalah (insert ur favourite primadonas name). Macam semalam I suruh dia pakai balik baju dia, boleh dia buat terduduk tangan tekup muka nangis (pura-pura) sambil geleng-geleng kepala konon tak leh terima apa yang terjadi. Haaaa sikit-sikit menangis ehek ehek uhuk uhuk wailing macam small baby, masa baby dulu tak nak pulak kau menangis macam tu kan Jelita. Tak faham haku. 

Dah la suka berkepit skang ni, asyik nak beriba manjang. Rindu la kot tu kan seharian tak cium ketiak mama. And mungin juga sebab kat KITA dia tak dapat sepenuh perhatian, yer la ramai kan dalam kelas tu takkan cikgu nak hadap dia sorang jer so balik umah pulun habisan. 

Bakat MENGARAH dan MEMERINTAH. Wahhh cikgu kamu terlebih ajar sudah. Ops silap, bukan salah cikgu. Pesen mengarah sesuka hati dia ni memang I tak berkenan. Selalu kena ignore jer la, kalau wek wek wek melalak dapat la lempang sebijik. Eh? Hehehe tak la, joking only. Tapi I memang ignore and remind her to ask nicely then we'll consider her requests.   

Banyak lagi perangai tak semengah dia ni tak larat nak cerita jer. But then overall, she is good. Nampak matured berganda-ganda, nampak jer la.. 

*Walaupun JJ sekolah dari 9am sampai 4petang, makin tak cukup masa sebenarnya I kat umah. Dalam 7 jam ni la I nak buat semua benda, shopping, masak, kemas umah kemas diri. Putar-putar dalam umah tengok2 dah masa untuk pick up dia. I choose to do all these while she's at school so nanti I boleh spend sepenuhnya masa with her, for her. 

**Papa dia pulak kerja, kuar umah 6pagi balik 6petang, so there is no such thing like dating dating manja manja. Sometimes rasa macam rushing nyer hidup ni, tapi apa boleh buat kan... inilah kehidupan.

***Dah lama tak layan "Seize the Day" by A7. Tetiba.

52 comments:

  1. Assalamualaikum kak, Jelita dah macam2 hal ya. takpe, tengah grow up kan. semoga Jelita membesar dengan sihat dan jadi anak yang solehah buat parents, keluarga dan agama. insyallah. comelnya JJ ni. geram kita tengok kak :)

    ReplyDelete
  2. hahaha.. byk jugak ye bakat yg dah diasah sejak pegi skolah ye.. amboihh.. tp xpela.. biasalah tu kan..bebudak nak membesar mmg mcm2 ragamnya.. entah2 ikot prangai mama dia kot masa kecik2 dulu..hahaha.. ;p

    ReplyDelete
  3. part berlakon tu ada kat Naiim sampai sekarang ko. I panggil akai keling. so memang I buat mcm you. Ignore je. lelama baik sendiri la...

    hah.. membuli. I memang tak suka, tapi Aleesya sama mcm JJ suka nau buli. tak larat nak cakap dah. gitu jugak le. kalau tak puas ati mula la nak wek wek org..

    JJ kira pijak buku je.. Aleesya siap uli uli kepala lagi tau. risau I bila dia buat depan parent budak tu.. adoi...

    mungkin lelama perangai tu akan berubah mengikut peredaran masa.

    yes. right nak attention yang terlebih lebih..

    ReplyDelete
  4. Besar esok boleh jd pelakon ni.hehe..comey je :D

    ReplyDelete
  5. perkembangan die gitu yer...

    seharian suri rumah lebih sibuk actually...

    tk boleh nk skip buat keje rumah...

    ReplyDelete
  6. Layan kan jer lah. Nak perhatian dari mama dia lah tu :-)

    ReplyDelete
  7. besar ni memang dia tengah rancak explore itu dan ini. Kita cuma pantau je . Jangan terkejut nanti akan keluar lagi bakat-bakat terpendam yang unsangkarable .

    ReplyDelete
  8. hahaha..banyak bakat jj rupenya..copy paste la tu..hahaha

    ReplyDelete
  9. Boleh lah aunty Syida nak mintak otograph JJ dari sekarang, nanti dah jadi artis susah dah kan..Hahaha...

    ReplyDelete
  10. Nakal ni. Hehe. Tapi rasanya biasakan untuk budak2 yang tengah nak membesar. Tapi kena perhatikan jugak. Jangan sampai melampau sangat tahap bakat dia tu. Hehe

    ReplyDelete
  11. JJ tengah menyesuaikan diri dengan persekitaran baru tu. Jangan risau..tegur slow2 rasanya tak lama lagi bakat semulamenjadi JJ ni akan bertukar kepada yang lebih sesuai..
    Gaya budak bijak mmg macam tu sebenarnya... dia cepat belajar...

    7jam mama JJ duk sorang... bestnya dapat siapkan macam2..

    ReplyDelete
  12. wow.. kecik2 dah pandai berlakon.. heheh

    ReplyDelete
  13. banyak jugak bakat terpendam JJ.. JJ tengah bereksperimen kot.. try itu try ini.. hekhek..

    ReplyDelete
  14. Hahaha..dah keluar semua bakat terpendam ko ya JJ...hihi..byk juga bakat dia tu NAs..bakat yg sama dgn Pa'e pn ada..contoh asyik nak riba memanjang..manja lerr tu..hehe..budak2 yg bergaul ni mmg akan cepat matang....:)

    ReplyDelete
  15. ala..dia buli manja je tuh..at least kita tau dia dapat defend diri dia..darip[ada dia kene buli kan...so sweet je..da pegi skool yekkk

    ReplyDelete
  16. org tua2 katakan (mommy ros blm tua ye)……klu anak mengada2 & perangai ada lebih tu maksudnya dia nak kawan baru a.k.a baby….heheh!!!btw kak Ahdia yg dah besar panjang kat rumah ni pun suka berlakon (tapi shy2 gitu). klu dia dok sorang2 (abg & kakak p sek ugama) mula la berdrama. hahaha!!!so mommy ros sokonggggg sgt bakat JJ tu tapi no no kaki buli ye, kang di lepuk mama ko sajeee je JJ weh

    ReplyDelete
  17. makin besar,makin panjang akal,makin cerdik lah...(JJ tetap comel dlm semua keadaan)

    ReplyDelete
  18. Sekejap JJ dah kian menyerlah kebijaksanaan dia. Tak lama lagi dia more independent tau Nas. Soal dia mengarah itu ini biasalah dah penat seharian di kindergarten dia nak dapatkan mana yg tak dapat sepanjang hari di sana. Itu yg mama jagi mangsa..

    ReplyDelete
  19. sekejap jer kan blh belajaR benda2 br nie..takper nas, anak2 cm JJ masih terlalu kecil nak judge, cm aidan nie sgl mcm perangai ade, kami sabar jer sbb pikir dio lum phm sgt perbuatannyeer tuh..

    ReplyDelete
  20. macma tu lah tugas seharian sbg surirumah ni kan Nas..sangat sibuk..

    Jelita nak adik baru tu agaknya hehehe..

    ReplyDelete
  21. hehehe...dah kluar yer bakat2 semulamenjadi-jadi dia yer...depan mama dia jer tu dia buat perangai...sajer jer JJ nak buli mama n manje2 sebab seharian kat taska kannn..hehe

    ReplyDelete
  22. gud job JJ...gud job... *tepuk bahu JJ*.. matang tu dh layak untuk jd kakak tau uolsss.. apa tggu lg...kekeke..

    ReplyDelete
  23. some of her bakat to nurture, some kene hilangkan.. hahahhaha


    but she is enjoying life, exploring things.


    JJ x ada adik lagi ke?

    ReplyDelete
  24. Banyaknya bakat terpendam....ni mesti menurun mamanya ni....hehehe

    ReplyDelete
  25. budak-budak tengah nak membesar kan :) banyak betul bakat terpendam dia kan :) hihihi

    ReplyDelete
  26. Masa 7 jam tu sempat juga guna utk shopping... ok la tu, ada masa utk diri sendiri :)

    Bila dah bersosial, gitu la jadinya yer? ke mmg dah ada bakat2 tu sebelum masuk KITA?

    ReplyDelete
  27. growing up kids memang depa ni menjelajah diri banyak kot. hehe. takpa, ajar pelan-pelan biar dia learn betul-betul. sekali sekala hinggap penyepuk takpe gak kot. hahaha :p

    ReplyDelete
  28. nahhhhh..dah nmpk sikit2 bakat terpendam si Jelita kan.muahahaha haruss si mama nya lebih tabah lps ni nk menghadapi si Jelita yg makin matured tu ye...
    eh yg part membuli dan berlakon tu betul2 mewarisi mama dia kan..kan..kan

    ReplyDelete
  29. hehehe bakat tak terpendam lah ni... semua dah nampak even kecik2 lagi, macam adiklah ! yg penting kita support them as a parent kan !

    ReplyDelete
  30. JJ dah pandai nak membuli?? kesianlah yer sapa yang kena buli especially mama JJ. hehe

    ReplyDelete
  31. bila dah sekolah byk benda dia dah belajar..maybe sbb enviroment dah lain kan..matang dah dia hehehe
    bab tekup2 muka n berlakon ngis2 tu sejibik mcm alana el..dia pun dah pandai berlakon..cam geram je kan hahaha

    ReplyDelete
  32. rasa macam lama gila tak dengar kisah jj..ala budak2 biasa la,perangai diva dia tu ntah turun dr sapa la kan.hehe..

    bab membuli tu kemain boleh tahan ye awak jj.haha

    ReplyDelete
  33. comelnyer anak Nastyna.. :)

    budak2 mmg dari usia sebegitu lagi dah nampak bakat mereka kn..org terdekat dgn mereka ja yg lebih tahu.

    ReplyDelete
  34. hahaha...tergelak nur baca bila dia pelan2 pijak buku tu...ahahaha..lawaklah JJ ni..

    bab belakon tu pulak, teringin nak tgk cemana dia geleng2 kepala...hehehe....

    nehi..nehi..nehii..!

    kekekeke

    ReplyDelete
  35. singgah pagi baca entry anak ni...hehehe

    ReplyDelete
  36. waa JJ dah taiko sekrg..go JJ go!! buli mama. nanti kakak cantik joint JJ buli mama..

    ReplyDelete
  37. Ya Allah makin over acting minah ni lengkap dengan ratap pilu kalah (rosnah mat aris). Hahaha

    Walaupun dia macam2 tapi i rasa you sebenarnya terhibur betul tak? Kita rasa geram, tapi rasa kelakar jugak at the same time. Part yg pijak buku tu mmg lawak. Betul la tindakan u yg tak cepuk bontot dia depan org. Kan org kata, kalo nak denda anak, kena denda belakang2, jgn depan org lain. Nanti dia malu.

    ReplyDelete
  38. alaaa.. nakalnyer Jelita, terbayang lak muka dia pijak buku tu pelan2.. bahahaha..

    ReplyDelete
  39. dear, can i steal some JJ's pict.. kot² my baby kenan ke muka JJ nt.. noty like her pun ok gak..hehehe

    ReplyDelete
  40. tp budak2 memang suka berlakon....kdg2 dok tgk ank sendiri pun camtu gak...

    ReplyDelete
  41. mcm2 dah perangai jj skarang yea. upload video jj please.lama dah tak tgk dia.hehe

    ReplyDelete
  42. banyak akal budak JJ ni rupanya... good girl

    ReplyDelete
  43. itu sebenarnya dia bijak tau...

    tapi kelako la dia pijak buku member tu..hahaha...mesti comel masa dia tgh pijak tu...ekekek...

    ReplyDelete
  44. Anak kecil memang semakin membesar akan banyak ragam...

    ReplyDelete
  45. gitulah perangai anak kita sekarang yer..lagi besar lagi macam macam perangai timbul..kekadang buat kiter terkezut

    ReplyDelete
  46. Dah lama tak jenguk sini... mishu n JJ story.. nampak nya dia dah makin banyak akal. Wpon letih nak melayan bagus juga sbb ada perkembangan ;)

    ReplyDelete
  47. tumbersaran yang normal buat jj hihihihihi ...

    ReplyDelete
  48. Itu menunjukkan dia normal, absorb and adapt segala :)

    ReplyDelete
  49. Lama jugak budak tadika sekolah 7 jam..dah mcm g keja..hehehe. Tapi seronokkan layan karenah anak? ^__^

    ReplyDelete
  50. ke main jj belakon ye.hihi
    layankan je.mesti sronkk kan

    *thanks..
    cik abe kawe dok encem tapi manis je .hikhok

    selamat malam :-)

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...