Tuesday, 2 July 2013

School Lah

Semalam pagi awal bangun sebab JJ kan ada appointment jam 9am untuk melawat kawasan. Before 9 kami dah terpacak depan sekolah tu, depan rumah jer kan... papa dia yang terlebih excited benornye.

Cikgu bagi some explainations and bawak kami tengok kelas and aktiviti2 untuk kekanak riang di situ, very impressive ok. Ada 3 kelas yang sangat besar untuk fasa umur JJ, each for 20 kids. Semua tersusun cantik towels, jackets, tilams.. ada nama lengkap dengan gambar.

Kids will learn to be disciplined, independent, socialise.. semua la. Makan pun dorang provide, I asked and they dont serve schweine, yer la ramai Turkish kat sini kan. Bertapa la kamu JJ kat sini sampai umur 5 tahun. Kejap jer  tu kan, pejam celik tunggang terbalik, dah habis sekolah... dah balik Malaysia. hehehhee

JJ belum free diapers lagi. umur pun baru nak masuk 2 tahun but she is more than ready for this school, she needs it especially untuk komunikasi. She in fact is the oldest in the group sebab patutnya umur setahun dah masuk sana. So, probably August or latest by September kot JJ starts, still waiting for some paperworks to be done and confirm the fees etc. Very small amount of fees, dia pun mampu bayar sendiri, gomen kan kasi dia elaun bulanan.



*God bless Germany, my heart still in Malaysia tho (^,<)

48 comments:

  1. Assalamualaikum, JJ umur 2 tahun? muka matured, gebu, geram tengok. semoga JJ cepat pandai ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..

      Matured cepat tua hhohoho. Tu la moga pandai nnt, bukan pandai-pandai hehe.

      Delete
    2. cian jj cepat tua..dah la kecik2 kene pegi sekolah..tafer la..balik sekolah main plak ngan mama..kat sekolah ramai kawan..bleh main jugak..hahah

      Delete
  2. Mama JJ,
    She is going 2years old? Omg, the way she talk, acting tak mcm umur dia pun..
    Confirm, lepas masuk sekolah, dia lagi terror bercakap.. Hihihi

    Best of luck JJ,

    Tuk mama JJ, mohon anda stay di rumah y, bukan di pagar sekolah JJ.. Ihikkkss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahha ada kemungkinan mama berkampung tepi pagar sekolah, takpun terpacak bersila kat tepi tingkap dapur sebab boleh nampak sekolah dia dengna jelas.

      Delete
  3. hahaaha... 2 years already old there????

    here if we send at 4 pun too young katanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups sebab umur setahun patut start.

      Delete
  4. kita kat sini siap cikgu suruh cari murid murid sebab nak penuhkan kelas tadika yg lengang..kat sana kena tunggu giliran nak masuk sekolah..

    wah jj ada income sendiri..kalah cik zu ni..acik zu kena gigih buat semperit dan maruku ler pasni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la kan, Dah la bukan senang nak process application kat sini, kena register dengan berapa deparment naik turun gomen offices.

      Mama dia pun kena gigih buat kueh raya jual jugak ni, hehhee

      Delete
  5. wahh..JJ dah start gi school yer..belajar rajin2 yer.. =) tapi tu lah..terkejut jugak ila.. JJ baru nak masuk 2 tahun yer..sangat petah bercakap n gelagat JJ cam dah besar sangat..sangat cerdik =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gaya dia mmg ngalahkan orang besar, mama dia pun kalah.

      Delete
  6. Tak dapat kakak bayangkan JJ ke sekolah hihi... hebat dia ni sebeb jenis ligat tak takut org. Tak adalah macam tadika di M'sia ni ramai lagi yg merembes airmata on the first day go to school.. manja (macam anak kakak no. 2 dulu).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya dia yang nangis tak nak balik umah nnt, syok kan ramai kawan kat umah saper jer ada. Semalam pun dah terus join group bebudak tu datang kerumun dia.

      Rasanya jugak nnt, mama dia kot yang merembes ayaq mata hahaha.

      Delete
  7. JJ dapat elaun bulanan?? wow....camna tu?haha...JJ santek posing!gigit pipi dia!!GRRRRR!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang panggil Kinder Geld (Kid's Money). Takder la banyak, tapi cukup la untuk pampers dia setiap bulan. Untung kalau buat anak banyak2 kat sini.

      Delete
  8. dalam tiga tahun juga la JJ bertapa kat sana.... but good for her :)
    Selalu bayangkan JJ same age Danish, rupanya beza setahun.. mmg gegirl lebih cepat matured compared to boboi...
    hehehe, comel jer... bayar fee nursery sendiri.. mmg banyak benefit duk negara orang, tapi hati tetap meronta nak balik M'sia :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups, dah secure 3 tahun terus so tak payah la every year sign kontrak, dah la susah nak dapat kan.

      Gigirl kan... cepat matured dorang ni, saya pun rasa macam tak pernah ada anak kecik, lahir2 terus besar hahaha.

      Kan... hujan emas negara orang kan.

      Delete
  9. Ha..lepas ni mama JJ beli teropong la pulak. hari hari teropong anak kat Nursery. Oh I still tak boleh bukak minda ni, anak sekecil Aleesya/JJ tu dah melangkah masuk alam persekolahan... Sure dok terngiang ngiang telatah dia kan...

    Malayasia... ada elaun tak tuk baby I. I jeles tau kat sinun baby ada elaun. kui kui kui...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teropong tu sangat afdal hahhaa dari tingkap dapur boleh nampak dengan jelas, nad rasanya suara dia pun yang paling kuat boleh dengar nnt.

      Sini macam2 elaun dorang bagi untuk anak. Terlampau jaga pulak.

      Delete
  10. kalau u tak jumpa teropong kat sana, I boleh tapau untuk u.

    ReplyDelete
  11. seronoknya jj dah g school lah.. mesia xnak wat gitu ke.. jeles seh.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini tax pun tinggi, Mesia kaya sikit nnt boleh la kot wat gitu.

      Delete
  12. Selamat datang ke dunia baru JJ .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, mama dia la kena struggle untuk sesuaikan dengan keadaan baru nnt.

      Delete
  13. nanti amanlah sekejap mamanya kat rumah hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha aman kejap jer, mati kutu rasanya nnt.

      Delete
  14. seronok la jj nti bila dah sekolah dpt ramai kawan2.bestnya blanket semua siap tulis nama.jj dpt elaun apa?kecik2 dh ada duit sendiri dah.hebatnya.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la yang paling seronok for kids ni kan, dapat kawan. Elaun "kid's money", gomen bagi kat setiap anak.

      Delete
  15. JJ nak balik Msia lepas tiga tahun? wah....

    banyak bezanya pendidikan dan kebajikan rakyat di sana kan? JJ nanti cari ramai ramai kawan baru ye...

    pasal elaun JJ ni, saya teringat yang janji PKR nak bagi budak tadika elaun bulanan, kalau tak silap, walaupun tak dibuat tapi agaknya diorang dpat idea drp luar negara mcm nilah kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh takder la lepas 3 tahun, sekurang2 nya lepas dia habis sekolah kot. Insya Allah, kita merancang, tengok la macam mana, panjang lagi masanya.

      PKR mmg ada plan nak buat ek, bagus la. Apa salahnya kan peruntukkan sedikit duit untuk anak2 sekolah. Kat sini mmg dari kecik setiap anak dapat elaun masing2, yang ramai anak sampai tak payah bekerja, guna duit elaun anak jer. Itu yang jadi masalah sebab dah macam ambik kesempatan pulak sebab yang buat tu mostly Turkish, orang jerman sendiri kan tak ramai anak, so dorang komplen la, sebab dorang yang bayar tax.

      Delete
  16. Oooo kecik kecik dah gi school yeh....bagus jugak sebenarnya, kalau kena mcm Okje, mak yang asyik fleksibel memanjang, tak de disiplin hehe... hancur jadinya....

    Bis tu nanti mama buat apa kat rumah? beranak ke? hehe

    ReplyDelete
  17. wah! tak sedar JJ nak sekolah dah....happy lah dia dpt ramai kawan..
    erm! bagus btl kan depa bagi elaun utk kanak2...

    ReplyDelete
  18. eh..bukan aku dah komen ke tadi..hilang plak..wooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu ok lagi. Aku bukak blog ni kali kedua boleh ke dia kata 'Page Not Found' hampeh tul.

      Rugi tul, kena buat paspot cepat-cepat. Dah rugi setahun lambat bukak KITA kat sana. Mama JJ ada kabel tak :)

      Delete
  19. Salam Mama Jelita..

    Wah...alhamdulillah... akhirnya JJ dpt g skoll..teruja jgk mak apaknye.. hihi..
    teratur btl jadual kat taska tu ya..

    belajar rajin2 tau JJ..muahh muaahh muaahh :)

    ReplyDelete
  20. aloo...JJ nak kena pegi sekolah ke..?
    Nur pula yg terasa sedih nak lepaskan dia sorang kat sekolah tu..
    mcm manalah JJ nanti yea...

    Sedih laa...errr...
    =_=

    ReplyDelete
  21. Ishhh asyik 'Page Not Found' jerk camna nih...

    ReplyDelete
  22. suma2 umo kecik2 kan kat sana dh g scul..bygkan umo setaun..
    lahai...mcm mn lah Jj nti kat sana,tp rsnya Jj conpom bleh pnyalah..chaiyok2..Jj kan gud girl :)

    gendu nk tgk aksi Jj lps ni:)

    ReplyDelete
  23. beh kurang mcm nursery lah ye dop
    baguih la gini..leh train JJ dr kecik haaa
    betul tu need komunikasi yg baik mn tau
    balik msia leh jd lecturer dlm bahasa german haha

    eh bila demo kelik msia deh

    ReplyDelete
  24. la sebaya rupanya kita ni JJ hihihi..

    Tak pe tak lama dah tu..kejap je masa berjalan sekarg ni

    ReplyDelete
  25. selamat berschool ye JJ.. jgn noty2 kat school tu tau...jgn buli cikgu pulak..haha.. ;p

    ReplyDelete
  26. Kerajaan sana betul2 jaga kebajikan anak2.. bagusnya..

    wah lepas ni JJ makin petah la..hehehe

    ReplyDelete
  27. wah.dah nak sekolah.kecik2 dah latih pi sekolah kan. makin bijak nanti ni.
    bagusnya kerajaan ada bagi elaun bulanan. sekurangnya diorg prihatin kan.
    untng la.

    ReplyDelete
  28. jj dh msk skolah ye
    blaja ghajin2 ye jj

    ReplyDelete
  29. JJ ! belaja moleppppp dehhh :D

    ReplyDelete
  30. wahh JJ dah nak sekolah lahhh..

    belajar molek.. :p

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...