Monday, 2 December 2013

Budak Pelat "K"

Seperti yang disaran En. Azstory supaya buat kamus pelat versi JJ untuk rujukan sendiri one fine day.. so I nak catat kat sini pelat budak ni yang kelakar bila dengar.

I nak clearkan dulu, kami memang tak guna baby talk with her, in fact dari kecik pun kami tak biasa agah2 dia macam baby baby, but  communicate macam orang dewasa hahaha. Bapak dia lagi la, kalau budak ni nangis boleh dia tanya "what ur bf do this time?" walhal budak tu baru umur 3 bulan, tak leh blah.

Anyway... here kamus pelat JJ versi K.


Tol (cold)
Lari-lari lompat ke sofa tarik selimut sambil jerit "tol tol tol tol".


Tam (come)
"Tam tam" sambil tarik tangan I bila nak minta I ambilkan sesuatu. Kadang-kadang dia berdiri depan pintu jari kuit-kuit (errr tau tak kuit tu apa) panggil I dengan tam tam dia tu.


Topf (Kopf)
Kepala dalam bahasa German. Suka menari letak tangan atas kepala gaya Bollywood tapi disebutnya Topf la, ini dia belajar kat sekolah kan depa belajar melalui nyanyian.

Otay (Okay)
I suka kacau tanya dia ok tak, bila dia cakap Otay of course la I bantai gelak. Dia pun suka tengok I gelok, pastu duk otay otay la manjang. Macam terbalik jer kan peranan mak ngan anak kat sini, memang selalu pun macam ni, I kan baby to JJ.

Tiss (Kiss)
Sangkut bag kat bahu, pakai kasut papa datang jenguk I kat kitchen muncung2 mulut minta Tiss sebab dia nak kuar beronggeng, kononnya.


Tapi... nak kata dia pelat "K" pun tak jugak sebab Kakao elok jer dia sebut, atau Kaka (poo), Car pun ok jer. I rasa dia ni ikut senang, ikut sedap dia jer nak sebut canner, toyoyo jer. Gasak jer la JJ oi.


Pulun kupas buah untuk Mama, rajin nyerrr! Papa dia pulak duk pam suruh I makan laju2 sebab si JJ busy "reload", semput mak kau ni telan limau tau. 


Nah sengih sebijik. 


34 comments:

  1. haishh.. geramnye ngan si jj ni.. comel betul

    ReplyDelete
  2. Comey bila baby2 ckp pelat cmni.mmg sengih2 je duk baca entry pasai jj ni..sbb anak sedara sya pun ada sorang cmni..pelat.tgk baby2 cmni mmg ckup2 menenangkn ari..hehe..jj limau satu..comey pipi dia..hehe.. ^_^

    ReplyDelete
  3. hahaha.. baca pun nk tgelak blum dgr dia ckp otey.. otey pun otey la jj..hahaha

    ReplyDelete
  4. Haa.. seronok dgr diorang cakap macam ni .mmg comel fasa cakap pelat ni..

    . rasanya bukan pelat sangat diorang ni.. cuma belum mahir sebut dengan betul. Masa naim kecil dulu dia ada juga pelat macam ni.. menjelang usia sekarang dia dah banyak berubah sebut betul dan malah perkataan yang dia pernah pelat tu sekarang dia pandai pula ubah jadi perkataan betul..

    ReplyDelete
  5. haha..bagus plak ada kamus pelat JJ ni..besar nti bagi tunjuk dia..agaknya mcm mana nti..haha.. lama2 nti makin betul lah sebutannya tu...hehe..
    suka makan limau, abg Pa'e mintak sikit... Pa'e klu nmpak limau kt market laju je suruh beli...:):)

    ReplyDelete
  6. alahai comelnya pelat..biasa bagi budak macam jj,dh lelama nti dia cakap telus la..

    rajin kupas limau..yg ni pun macam terbalik je peranan mak dengan anak..haha..

    btw sweet la sgt awak ni jj..:)

    ReplyDelete
  7. JJ makin besar dah saban hari,U ! bila nak balik Malaysia,gerammmmm nak jumpa JJ ni,haha.... Si bapaknya tak menahan soalan,haha

    ReplyDelete
  8. tomeinya JJ..!

    agaknya dia main sebut je tu..hehehe

    ReplyDelete
  9. hahaha..... bapaknya x sabar nk ada menantu kot...

    ReplyDelete
  10. Tak sabau weyh nak nengok adik si JJ ni muka sapa le gamaknya.....

    ReplyDelete
  11. Tapi kebanyakan budak mmg pelat K lah MJ.......kenspa yeh?

    ReplyDelete
  12. ok la pelat JJ tu.. kalau pelat Danish, lagi la panjang list nak kena buat… balik sekolah, hari hari nyanyi lagi ba ba black sheep, tapi yg jelas pada sebutan cuma TIPU TIPU.. three bag full boleh pula dia ringkaskan jadi TIPU jer… hihihi
    wah JJ dah pandai kupas limau… well done dear…

    ReplyDelete
  13. eee..geramnyaaa budak tecik comey ni...dapat bayangkan kecomelannya bila sebut2 perkataan pelat tu..kakakakaa...otay..otay...kekkekee...meh nak tiss sket...

    ReplyDelete
  14. hahaha..tergelak membacanya...tp itu normal utk kanak2 seusia dgnnya...
    anak buah akak tak boleh sebut B..bumi akan jadi gumi,bola akan jadi gola..

    anak2 akak kecik2 dulu,bila ngaji...huruf 'ro' akan jadi 'gho'...mcm org tak boleh sebut R tu...dah besar,ok dgn sendirinya

    ReplyDelete
  15. comeynya... bab pelat tu memang kadang kadang kanak-kanak mengalami kan..

    ReplyDelete
  16. huuh..otay otay..tam here..hihihi... comel je munyi

    ReplyDelete
  17. biasalah tu budak kecik lagi x pandai nak sebut betul2
    sedangkan adult pun ada yg pelat tau..haha
    JJ tam tam penang..otay!

    ReplyDelete
  18. samalah KA pun cakap dgn anak2 macam cakap dgn org dewasa tkde nak berpelat2 bagai style budak2 ni.... apapun JJ memey tomey !

    ReplyDelete
  19. makin bulat JJ ...
    comelnya bhs pelat tuh..sib baik mamnya paham kan..

    ReplyDelete
  20. comeyy kan kalau dengar budak cakap pelat ni...
    lagi2 versi pelat JJ ni, dapat bayangkan tahap kecomelan dia time bercakap..
    hehe

    ReplyDelete
  21. Gerammm sangat dengan JJ ni. Misti comel la kalu dia cakap pelat tu.

    Pandia pulak kupas limau bagi mama. aishhh anak dara rajin ni..

    Nanti auntie eka nak tatap muka jj. Kahkahkah. verangan nak anak cam jj.

    ReplyDelete
  22. ala... tomeinye jj pelat. boleh byg lgu mana dia sebut. haha

    ReplyDelete
  23. klu fawwaz dia pelat 'S', susu jadi 'tutu'..santan jadi 'tantan'... selalu kan dok nyanyi kat baby hafiy, pok amai2 belalang kupu2...

    ReplyDelete
  24. Tomeinya. Rajin JJ kopek buah utk mama yer ☺

    ReplyDelete
  25. nak hapai ayat jj la.hihi
    ya Allah kalau la dpt jumpa jj ni, mesti bestkan.. hihi

    ReplyDelete
  26. hahaha... comey la pelat gitu... K bertukar T la eh... deqla masa kecik2 pelat R.. hikhik...

    ReplyDelete
  27. pelat tu menambahkan kecomelan la.. hahah

    ReplyDelete
  28. mesti tomey sangat bila dgr jj cakap perkataan tu kan...

    ReplyDelete
  29. bl dgr bdk ckp gtu rasa comel giler..nak je g kish2 dia smpai ye rimas...ekekeke...tp lau org dewasa pelat gtu mmg kiter bantai gelak tanpa belas ihsan...kejam x...hohoho

    ReplyDelete
  30. mcm anak buah i sebut seposen = tepoten. pastu nama ayah dia burhan jadi burtan. hahaha.. cam comel gile dgr budak pelat bercakap kan. i pun bercakap bahasa dewasa dgn luth, tapiiiii kadang2 ada masa yg i rasa mcm dia kiut sgt so i ckp pelat dgn dia mcm tomel-tomel.. heheh. luth pon mungkin ada kemungkinan akan sebut t banyak sebab konsonan yg dia selalu sebut sekarang tetetetete.,...

    ReplyDelete
  31. hahaha... eh rasa mcm I pun nak kena buat kamus tuk Aleesyanya pelat le. sebab Naiim dulu tak pelat. tapi si Aleesya ni ter lebih K la pulak. Kacha = camca , Katuh = Jatuh, Kachin = licin..

    see.. most of the word stat with "K".

    ReplyDelete
  32. rajinnya kupas kulit buah.....bikin gerigitan bah tengo si jj ni...hehe

    ReplyDelete
  33. abis semua dia bantai T kat depan.. hehe..

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...