Monday, 12 August 2013

Takder Cerita Raya

Yer, takder cerita untuk dikongsi berkenaan raya kami. Bukan tak sambut, cuma ala kadar kami anak-beranak with few friends... baju raya pun biasa-biasa jer, asal cantik I pakai, asal pakai jer I cantik hehhee. Actually I had flu and fever as well on that day, masak pun nothing special. In fact, on the raya day we had to attend a briefing on Jelita's schooling, eksaited nak sekolah weh.

So, hari ini adalah hari pertama JJ mula bersekolah. For this week, sejam jer dia kat sana just suai kenal and biasakan diri with the environment, next week baru la sepenuh masa iaitu bermula jam 8am sampai la 3petang. Hohoho what momma gonna do whole day without u sayang uhuk uhuk, saper nak kacau mama kemas, saper nak nyebok bila mama masak? Heishh kan dah cakap, mama nyer yang akan terlebih emo nnt. Next week mama will be around school together with her, once dia dah betul-betul ok then I wont need be there anymore.

Lastweek after raya juga kami terus shopping barang-barang keperluan sekolah JJ, walau tak payah beli buku pensel, still need other keperluan like baju hujan, kasut but hujan, lunch box and other kelengkapan. Haaa kenapa perlu baju ujan? Sebab kat sini, ujan or panas, kids still have to go out and play. Syok giler ah bebudak ni nanti, btw kat sini tak pakai uniform, so tak pening la nak order tempah uniform bagai.

Other than that, medical check up pun dah buat ritu. Yups, perlu dapat pelepasan dari doctor menyatakan anak anak sihat dan sedia untuk bersekolah. Papers semua dah sign, serious banyak paperwork...persetujuan itu la ini la, which is good. Especially regarding meal, I am so impressed bila a non-Muslim teacher di negara bukan Islam ask us in particular apa food boleh bagi sampai gummy bear tu pun dia tanya boleh bagi ker tak. I mean, they respect our belief. Thats why I wonder how can a Malaysian (or two) can still make fun of our belief back home.

Sorry takder gambar raya, tepek gambar budak gedik ni jer la. 

Aktiviti sepanjang summer yang sometimes cecah 38degrees and sometimes drop to 18. 

Semangat nak main air, now nomore time to spend playing around in water. 

Inilah laman sekolah JJ, picture taken last autumn from my kitchen. Soon, can see JJ there hihi, for sure I can hear her voice from there. 


Guess not too late to wish Selamat hari raya Aidil Fitri mulia. Maaf jika ada salah silap. 

42 comments:

  1. selamat hari raya to u& family..
    wah seronoknya JJ dpt pegi sekolah diawal usia..
    btw nas ..nanti tak susahkan cikgu2 ker nak uruskan anak2 kecik depa tuh..kalau urusan toilet semua dorang tak care? baguskan kalau gitu..tak sabar nak antar aidan sekolah nie..

    ReplyDelete
  2. Eh sama macam Nazif lah, selsema di hari raya aritu..takpe, yg penting raya dah disambut dengan gembira.. tak lamalah tu nak mula sekolah ye, tak tahan yang mamanya dah nak mula sedih tu.....haha... Nanti kita tgk ye...

    Rambut jj nampak dah panjang, makin lawa dan comella


    ReplyDelete
  3. selamat menempuh alam persekolahan JJ dan selamat memakat kasut but .. hehe

    ReplyDelete
  4. selamat hari raye beb..JJ dah start sekolah, aku pon dah start keje..woooo..

    ReplyDelete
  5. tak sabar nak tgk JJ in uniform nya...tentu comel..

    ReplyDelete
  6. selamat hari raya yunk..maaf zahir batin..
    btw mesti mummy dia ekseted jj nak p school kan..all the best jelita =)

    ReplyDelete
  7. kadang2 bila benda y dianggap biasa, orang pandang ringan....

    lupa barangkali isu hormat sesama insan.

    ReplyDelete
  8. mula2 mmg mama terasa gak la kehilangan jj.nti dh lama2 mesti ok..jj dh besar,dh nak sekolah..betapa cepat masa berlalu kan..

    selamat hari raya maaf zahir batin..:)

    ReplyDelete
  9. Ehh..kita sama...Flu di hari raya...
    mmg xde mood langsung..!
    huhuhuh

    ReplyDelete
  10. selamat hari raya buat nastyna sekeluarga dan selamat bersekolah buat JJ..

    ReplyDelete
  11. Yeahhh jj dah sekolah. Selamat hari raya mama jj and family. Rindu dekat awok

    ReplyDelete
  12. tetiba sayu pulak rasa hati..suasana hari raya kat sana mesti x semeriah kat malaysia.. tahun dpn jgn lupa blk malaysia tau..hihi.. yeayy.. JJ dah skolah.. seronok la dia kan..selmt hari raya..maaf zahir batin..;)

    ReplyDelete
  13. selamat Hari Raya. terkesima kejap bila you cakap kena attend briefing on hari raya day. memang tak de cuti le tuk korang for hari raya?

    nanti bila jj dah sekolah. ko jgn le melekat je kat tingkap kitchen tu. hahaha...
    pas ni beli teropong.

    ReplyDelete
  14. Selamat Hari Raya Nas !!
    Sekolah JJ dekat dengan rumah jak yek....memang konpem suara JJ dengar hingga ke rumah...hehe

    ReplyDelete
  15. Yeay!!! JJ dan nak sekolah yer..hehehe..nanti mama nye yg sunyi...seronoklah sekolah dekat ngan rumah..boleh intai JJ main..bestnye!!!

    ReplyDelete
  16. selamat hari raya nas n baby jj, makin bam2 dia :)

    ReplyDelete
  17. selamat hari raya maaf zahir & batin, bila diperanauan mmg x terasa kemeiahannya... jj dah ke sekolah yer?? dkt dgn rumah oklah tu.. janji dia nak pg sekolah.

    ReplyDelete
  18. jj dah nak sekolah ye...mesti seronok nanti

    akak pun dah takde citer raya ni,berdebar mengunggu kelahiran baby baru je nih

    ReplyDelete
  19. Salam Mummy Lala..

    ooo.. JJ sibuk prepare nk start skol ye.. serunutnye!
    JJ nmpk makin tembam la.. geram!hihi..

    Selamat hari raya jugak buat akak sekeluarga..
    maaf zahir batin klu ade salahsilap terasa hati dgn komen cma ye..

    ReplyDelete
  20. wah jj g sekolah dl dr mia laaaa..mia nak g thn depan... huhuhu..
    selamat hr raya... ada masak lemang tak ??

    ReplyDelete
  21. selamat hari raya kak nas, jj and papa jj!
    wow, pasni makin meluas la empayar jj bile dah masuk sekolah. tak bosan macam dulu dah asyik main dengan teddy bear

    ReplyDelete
  22. selamat hari raya nas
    xpelah xde gambar raya
    leh tatap gambor budak sexy ni hehe

    ReplyDelete
  23. Lama tak singgah sini . Selamat Hari Raya buat orang di sana .. selamat bersekolah buat JJ.

    ReplyDelete
  24. wahh JJ dah nak skool.. bestla camtu mama boleh skodeng JJ dari rumah.. hehe..

    selamat hari raya.. ;)

    ReplyDelete
  25. Alolo,sian mama jj.now,dah baik ke?

    Selamat hari raya juga dear :)
    Jj..miss u ;)

    ReplyDelete
  26. Selamat Hari Raya Maaf zahir batin MJ... Nak tengok jugak pic gambar yg asal pakai baju je tantik, asal tantik je raya hehe
    Pergh ...mama banyak masa free ni...

    ReplyDelete
  27. Mama jj leh get ready untuk dapatkan adik untuk jj :) hehehe

    ReplyDelete
  28. hehehe.. senyum membayangkan bila JJ dah ke sekolah !

    ReplyDelete
  29. Apa pesen pakai speck mata mcm tu. Heheh. Pun boleh jugak la JJ. I pon dah bleh imagine nanti i pon akan jadi emo mmcm tu jgk bila Luth dah skolah. Silap2 anak tak nangis, mama yg akan nangis. ceh. Syok la u dpt skodeng JJ dari tingkap.

    Bagus tul cikgu dia. Saya pon selalu dgr org yg dok obersi kata, nak praktis islam kat negara bukan islam lagi senang daripada dok kat negara kita sendiri. Errmm...

    ReplyDelete
  30. wawawa..selamat berskolah JJ oiii... klu mummy sunyi, apa kata ikut JJ g skul gak..kekeke

    ReplyDelete
  31. Salam Mummy Jelita..

    mcm mne dgn pengalaman jelita 1st day school?
    mish u guys~

    ReplyDelete
  32. Selamat Hari raya nas....
    Best nyer JJ dah nak masuk nursery... mesti mama boring tahap gaban lepas ni....
    Tapi betul la, mat saleh ni mmg sgt respect our belief.... mereka sgt particuar bab makanan mana yg boleh dan tak boleh... sgt terbuka utk bincang dgn kita, kan?

    ReplyDelete
  33. JJ dah nak sekolah? hehe :D selamat bersekolah JJ.. senangla kalau dekat ngan rumah.. takdelah risau sangat :)

    ReplyDelete
  34. Salam dari Pulapol ..bila mama JJ nak update cerita terkini . Rindu la

    ReplyDelete
  35. wahhh JJ dah start school ek...
    besarr dah dia..
    mesti lagi bijakk dia nanti...
    hehee

    ReplyDelete
  36. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum kak, wah JJ dah sibuk bersekolah tinggal mama dirumah. heee sian mama, tapi yang bestnya boleh nampak jj from your kitchen kan. heee jj so comel! gebuss :)

    ReplyDelete
  38. selamat hari raya..
    asal pic raya xde?org nk tgk baju raya.ngehngehngeh

    lps ni tdengar la suara minah tu tejerit kat bawah,miss u lah Jelita :)

    ReplyDelete
  39. comey sgt gambar masa dia pegang teddy tu. mcm model cilik pun ada.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...