Sunday, 26 May 2013

Sepetai Papan, Seponcho Selai


Mengarut habis tak tajuk? Tunggang langgang pasai excited, ni semua salah petai. Correction... sepapan petai, sehelai poncho. Gitew. 


Lastweek weather sangat best.. sunny yet not too hot, around 24 degrees. But then these few days ujan renyai2 whole day whole night, temperature terus drop to 10 degress and some places even snowing. Huhuhu inilah spring. 


Yang minah ni semangat berponcho bagai konon-konon nak bersantai tanpa baju since nice weather kan.. tinggal angan2 jer la yang, still too cold to be naked, tunggu summer jer la (sian dia overexcited kadang2 bila dapat tengok perut sendiri sebab most of the time berbungkus barlapis2).


This one is mama's. Hehehe gedik nak memetai, puas selongkar peti kat asian markt, tak jumpa.... sanggup pi tanya "the smelly stinky bean" hihihi and nasib baik kat situ dah sediakan gambar semua jenis sayuran, so tunjuk jer la yang berkenaan. Aunt Liyana, cantik kan petai kami (^,^) Tiga papang 3 euro bersamaan RM kurang lebih darab 4.


*It's her 3rd day not milking, she doesn't want it... dirty katanya. Hihihi mama a bit emo atm. Can petai help in balancing hormone? I wish I wont be affected much by the whore-mone thingy hohoho.

68 comments:

  1. Ahai, day 3 jj tak menyusu? Mmg tujuan mamanya makan petai utk buat jj tak nak ke dia sdiri yg tak nak ni? Ai, tak sangka kat sana pun beriya iya cari petai ye.. Abis, papa jj makan sama tak?

    Jj tetap nampak comel di musim apa pun.. Ai, balik msia la kalau nak pakai pampers je.. Panas sini.. Tdo malam naim selak baju walaupun aircond dh on..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan petai sesajer gatai.. JJ tak nak susu sebab that day I calit sikit serbuk kopi kat situ, sampai hari ni dia tak nak hihihi tapi muka dia macam konfius la, nak menyusu tapi tak nak kotor.

      Delete
  2. Replies
    1. ampeh..2nd..nah royi..grrr..

      jj comel sexy ni makan ke petai?..ada jugak petai tu kat german kan..haha

      Delete
    2. amboi new papa, dah menaip pun pelat2 baby yer. :p JJ telan petai macam takder feeling, well, its just another stinky bean, katanya. hahaha

      Delete
  3. Semangat duk tunjuk petai si JJ tu...makan ke si comel ni? Heheeee
    Sini pun petai mahal... :( 3papan 5hinggit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... kalau dulu2 petai ni makanan orang kampung, sekarang kena ada duit lebih baru dapat merasa petais uhuhu. Dulu2 kat KL wajib terjah pasar malam cari petai, mmg harga agak mahal.

      Delete
  4. hamboi gebunya petai jerman..haha...jelita mkn ke smelly stinky bean..ehehe..kalau makan pengsan la mummy nak tukar diapers ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gebu montoks kan petai nyer, kata naik kapal terbang haha.
      Skang kat sini musim asparagus putih, itu pun kalau makan baunya ya ampunnn, kalah petai.

      Delete
  5. hihihi..JJ makan petai dok?? mahal ye petai kat sana Nas?... babah Pa'e suka lah petai, sy tak makan sgt..hehe..
    cuaca sana kejap OK kejap K.O ye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JJ makan gitu2 jer la, tak familiar dengan taste lagi kot. Kat sini mmg lagu ni spring dia, especially setahun dua ni, tunggang langgang.

      Delete
  6. salam Mummy Jelita...
    Oh petai.. terlihat JJ menayang petai tu tak pasal2 kecur air liur..
    peberet tuuu.. hihihi..

    look nice poncho JJ..mermaid Giteww..chomelsss..
    hihi.xpe JJ. tunggu cuaca ok ckit leh bogel2 kat umah. opsss... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecur liur eh.. hehehe pi cari cepat. ha sian JJ takleh bogel2. hihihi

      Delete
  7. wah kat sana ada jual petai sepapan mcm tu.. kalau kat sini, ada jual tapi yg biji2.. tu pun yang dah dibekukan... jangan harap nak jumpa yg sepapan cenggitu... tapi tak tahu la kot2 da jual cuma kami jer tak jumpa... ekekkeek

    Minggu lepas kat sini suhu drop below 10 jugak, cuma this weekend tetiba keluar matahari :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu pun dijual yg biji2 tu, fresh jugak la. Ni pun kami first time jumpa yg sepapan gini.

      Delete
  8. seponcho selai? apakah? hehe..
    JJ nampak sexy sikit..kat gambar ke 2..kui kui..
    petai tu..sedap.. :)

    ReplyDelete
  9. Bestnya nas dapat jumpa petai yg besar dan padat2 gitu...nanti buat sambal udang ker ikan bilis ker ngan petai yer...
    Cian JJ takdapatnak bersexy spt ikan duyung yer...cukuplah pakai baju ikan duyung yg comel tuh..heheh..enjoy yr petai yer..jeles nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... feeling dia lain sangat dapat petai sepapan gini, touching lebih hahha. Dah selamat dah sambal udang petai nyer UA, puas hati makan, ni ada sepapan lagi nak cecah budu jer. Kat sana payah ker nak dapat petai UA?

      Delete
    2. mmg lansung takder nas..untung nas dpt jgk tuh..:)

      Delete
  10. hai jelitaaa.. comelnya jelita bersleeveless camtu. sebelum ni tak pernah tgk kot. cuaca sejuk lagi eh kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kejap sejk kejap panas ChicNa, tu yg JJ tak boleh nak berseksian kat sini hihihi.

      Delete
  11. waa..ada jual jugak ek, petai kat sana..terubat kerinduan orang msia kat sana..awet muda makan petai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat terubat rindu, lagi2 bila dapat sepapan gini. owh awet muda ker? yg I tau petai boleh kurangkan risiko kencing manis, ni boleh la lambak kan lagi stok petai nak awet muda hihii.

      Delete
  12. kat sana pun ada jual petai.. hehe :D lehla buat sambal udang petai kalo dah teringin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah selamat sambal udang nyer dear D:D hihihi sedap.

      Delete
  13. wauuuu jumpa gak kan petaiiiiiiii...duk jauh dari malaysia mmg makanan malaysia gak kita idam2 kan....sonok JJ interframe sepapan sepetai ehhehehe kelassssssssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayyyyy jauh tul petai ni terbang.

      Delete
  14. Walau jauh di perantauan dapat juga makan petai ye Nas. JJ mesti tak pernah nampak apalah benda busuk ini. Mahal pulak tu. Kalau kakak business petai di sana kayo kakak Nas hahaha...

    psst: Kebun kelapa sawit bapak kakak baaaanyak pokok petai Nas. Tapi biasa kami jual..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kayo la kak kalau jadi saudagar petai kat sini, hahahhaa

      Wah bestnya akak petai berpokok2, nnt leh jeruk banyak2.

      Delete
  15. comelnyer jj berbaju pink....sll berbungkus bagai ..ehe... wahpetai...jj makan petai ker ?..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. JJ makan jer segala. tu la jarnag2 dapat pakai lagu ni.

      Delete
  16. wah!!!!terkuzat aunty ros tgk JJ makan petai (erkk, mama eh?). fresh tu petai jerman, tanam pakai baja apa ekk? kat brunei ni pun susah nak jmp yg fresh gitu. klu musim je ada jual @tamu. kelass org jerman!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanam kat atas bumbung bangunan kot kan kak. hahaha kan, kat KL dulu pun kami ligat cari kat pasar malam, lagi senang jumpa petai kat sini hahha.

      Delete
  17. adooi...

    lagi mahal dari kat KL... nak beli kat KL pun tak menyanggup...

    kalo beli kat sana lagi la kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ptai naik flight, harus la mahal yang. hahha tapi sanggup beli kalau dah teringin.

      Delete
  18. hehee.. rindu petai ye. nasib baik jumpa.. 3 hari? 1 kejayaan ! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... nasib baik ado. 3 hari and counting, so far so good :D

      Delete
  19. owhh petaiii..sedapnya..siyes lama tak makn petai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa tak makan? tak jumpa ker malas cari? makan la makan la makan la.

      Delete
  20. Petai. my feveret tooo three four five..
    ahaksss baru melepas makan petai sepapan dua semalam.

    makan sorang2 tanpa sempat tanya enche hubby.
    >> buat bakor sedapkan .

    huhu, kat sane pun ade jual petai eh, bulat2 dan besar giteww puas makan ni, mencecah dgn sambal kuining... marbeles..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami ni tak sempat nak membakor kak, hadap gitu jer ngan kulit2 satu tangan pegang petai sepapan, satu tangan lagi picit2 lada uuwhhh berdesup meleleh.

      Delete
  21. serius ada juai petai kt sana?dok loading smp dua kali tp pic yg last tu tak keluar2.tak dpt tok petai.huhu..

    pic si jelita tu je dpt tgok..comel jj excited tgok perut sendiri..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serius ni PK hahaha sepapan2 gitu dijual, gemuk2.

      Delete
  22. pic petama JJ tu tersgt la cute.. muahhh !! hihi... gigih ye dia sarung baju gitu..hahahaha.. JJ..JJ.. mcm2 la ko ni nakk.. ehh petai.. ? kat sana ada jual jugak ke? hikhik.. ke deqla yg baru tau ni.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sini mmg ada segala petai budu cencalok lengkap hahah.

      Delete
  23. hohoho, pokok petai kat rumah saya dah berbuah dengan lebatnya.. meh la amek. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tungguuuuuuuu... nnt JJ panjatkan, payah jugak nak pulas tangkai petai ni, lebih kurang tangkai jering jer kan :p

      Delete
  24. So.... berapa papan dah habis petai tu? hehe
    Makan ulam ke buat sambal udang petai MJ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ketiga tiga papan licin Okje, separuh buat udang petai, separuh buat ulam. Ni pun duk pegang kulit petai ambik bau ni (ketagih) hahaha.

      Delete
    2. Amboi! semua resepi dicubanya hehe
      Nak bagi bukti, orang ni datang balik baca jawapan hehe

      Delete
  25. hehehe.. hidup petai!
    Sy xmkn petai.. dlu2 sy ingat petai ni main2an jer.. kui3

    -Chipsmore-

    ReplyDelete
  26. perghhh kt sn ada jual petai..not bad..budu ado x sano deh hehe

    ReplyDelete
  27. lama dh tak menyinggah menjenguk anak dara cun nie..apo nak masak tu dear..sambal udang petai ko?

    ReplyDelete
  28. kat sana pun ada jual petai yek... tak terpikir lak.. hehehe

    ReplyDelete
  29. perghh..beso betul mata petai tu..
    puas mkn tu.... :)

    ReplyDelete
  30. sedapnya petai..nasib baik kat rumah akak pun ada petai,rembat kat umah mentua masa balik kg hari tu..hehehe

    ReplyDelete
  31. Cutenya baju mermaid JJ tu ☺☺. JJ pon makan petai ker.

    ReplyDelete
  32. Wau sana ada jual petai....nasib baik ada, kalau nda kempunan pulak kan....hehe

    ReplyDelete
  33. eh ada petaiii ek kat sana...jelita taw tak petai tu apa???bukan kuaci taw...hehehehe...

    cumellnyer poncho diaaa....

    ReplyDelete
  34. alolo sian jj.. mama tak kasi ye/
    habis jj minum apa.

    ReplyDelete
  35. amboi.. pandai lak dia cakap dirty tu. selama ni tak dirty pulak. kikikiki.. kekadnag budak budak ni suka wat menda yang out of our thinking kan..

    tak pe JJ..ambik semangat dulu. pas ni naked lagi. hahahaha...
    kalau Aleesya boleh naked mcm best sangat. satu rumah main kejar kejar sebab tak mo ber pampers.

    ReplyDelete
  36. makan petai tak ... hehehe anak bongsu KA adik, pencinta petai !

    ReplyDelete
  37. amboiiii..3 euro..hahahaha..xperlah..asal dapat lepaskan rindu makan petai... JJ dah xnyusu yer...big girl dah.. =)

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum.. mahalnya sanaaa.. tapi baguslah tak lupa makanan melayu kita. kerlass JJ :)

    ReplyDelete
  39. ada jugak petai kat luar negara, oklah tu yer... agak² belacan ada x?? bolehlag buat sambal belacan...

    ReplyDelete
  40. auwww...gambar yg first ti cekci comel jea.
    amboi petai dia. besar kot..hehe..agaknya mkn satu dah berbau 1 hari mulut..kikiki

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...