Tuesday, 21 January 2014

Makea Gapo?

Selama berada di kampung, selama tu la I tak pegang senduk belanga, semua pun orang hidang huhuhu indahnya donia. Now dah balik ke pangkal lengan suami di bumi asing, terpaksa la bawakan diri ke dapur...  mood non hado, idea lagi la. 

Yang paling berkesan di tekak masa kat sana was sambal hitam pahang, ala.. ambal belimbing tuuuu. Huhuhu duk rasa rasa lagi ni, menyesal tak bawak balik stok belimbing ke sini (kesuntukan masa dan kekelamkabutan). 

Today I ponteng kelas lagi, jalan adalah terlalu licin untuk diharungi mak buyong, harap my cikgu memahami but later ada another appointment with my gynae, semalam dah buat scan yg ultra-apa-namanya... Alhamdulillah baby sihat dan cargas. 

JJ still berbahasa Kelantan di sini, hihih comel bila dia selalu jawap kat papa dia "mama tok sir", atau offer something "nok?". Indeed, mmg senang untuk dia pelbagaikan bahasa nya tapi mama dia ni yg kurang gigih untuk kekal berbahasa Melayu with her, kecuali time marah huhuhu. Ayat favourite JJ yg lainnya adalah "Sebok". Sorry guys takder video dia kecek kelate sebab asal I pegang kamera jer, dia mula la sebok. 



Gambar ulangan. Sebok kan budak berbaju kelawar ni. 


Bestnya tanahairku yang tak sejuk itu dan kaya dengan pelbagai makanan untuk santapan nafsu huhuhu. Sebungkus nasi kerabu ber ayam goreng baru singgit, kat kelantan jer dapat. And masa first time makan kat warung di KL I culture shock habis ok, later I citer. 

U guys makae gapo? 

38 comments:

  1. Assalamualaikum kak, alhamdullilah. baby inside sihat. yeayy. JJ ni molek sungguh pakai baju kelawar. takleh bayang dengan muka naughty dia tu. hihi. kita hari2 makan sambal kak. hehhe (",)

    ReplyDelete
  2. Alahai dah sambai JB apasallah tak komen N3 kakak katakan ada kat mana boleh kakak jumpa JJ yg comel/montel tu. Dah pandai kecek klate - cepat pick-up JJ ni.

    Rasanya nak balik lagi entah bilalah Nas. Tunggu 2nd baby dah bear macam JJ pulak ye...

    ReplyDelete
  3. Setahun JJ kat kelantan lagi banyak la kosa kata dia..hehehe, budu dia make dok?

    ReplyDelete
  4. alaaa comeynya JJ kecek klate, nanti letak video tau.. peminat JJ ni nak tengok.kekeke..
    lain kali bok balik stok sambal hitam tu ke sana, tahan lama...kekekee..

    ReplyDelete
  5. Heheh..cepat btul JJ nie bertukar2 lidahnya belajar yg baru kan..kalau dok lama2 sikit harus papanya tak paham dah nak cakap ngan JJ ...hehe..
    Sian lak mak buyung kena balik masuk ofis yer..mmg awal2 masih diawang-awangan lagi kan..teringat2 bumi terchenta..

    ReplyDelete
  6. arini make nasik lauk kari nge aye goreng. sedakkk tak ingakkkkk dio punye penangan. hahaha. mamok punya lauk deh.

    kikiki tak lama lagi jj pandai ah kecek klate sokmo

    haritu pertama kali gi klate, fuhh makane sume sedakk. suke kuih2 klate termasuk la lompat tike yg sedap tu.

    sebut sambal hitam, ramai betui kengkawan post kat fb. ada yg siap masak semalam. tapi proses kemain rumit. rebus belimbing buluh 4 jam. Tapi kesedapannye msti sedap kan,

    tetibe rase mengidam sambal hitam. wuwuwuwuwuwu

    JJ, nak gambo JJ lagi hehehehe

    ReplyDelete
  7. bekpes td make nsi kerabu..vavavava...sedap!!!



    macik JJ kemahennn cuci motor pakai bju kelawar.. seb bek bukan bikini.. hahahaha

    ReplyDelete
  8. cepat ja JJ kecek kelate...yes..nasi kerabu,nasi dage..akok..semua yg ada dikelate tak sama walau ada di tempat lain hehe

    ReplyDelete
  9. hehehe..semestinya...makanan kat kampong mmg best!!!!

    ReplyDelete
  10. mesti comel gila kecik2 lagi pandai kecek klate..sweet betul pakai baju kelawar..kelantan mmg makan murah kan..kt kl berkali2 ganda harganya..

    selamat kembali memasak mama jj.haha

    ReplyDelete
  11. Kawe makae bege jah..hehe....huwaa...sambal hitam belimbing tu mmg asal pahang eh??...tetiba jadi teringat plak...dlu hosmet selalu bawak balik...hukhuk...nasib teringat x sampai tahap mengidam..

    ReplyDelete
  12. Nassss...ohhh..auntie miss you JJ...bile baby nak keluar..due bile...take a good care Nas..and you too JJ..

    ReplyDelete
  13. Hihihi. Tok sir yea jj. Hihihi. Pandai!

    ReplyDelete
  14. Kawe makae budu........hehe
    boleh bah lagi ni belajar kecek kelate sama si JJ....:p

    ReplyDelete
  15. Haham.mesti comel budak kecil macam JJ muka minah salleh kecek kelate.. ingatkan dia sepeking habis dgn sepupu2 dia..

    Kalau tak praktis lagi, JJ lupa lagi la nk kecek kiro dlm kelate.. nape tak bgitau Papa JJ, isterinya tu tak biasa masak lepas dah cuti lama.. makanan tanah air kita memang paling best... inikan orang jauh, yg kl kelate mcm saya ni pun rasa lain kaau mula2 balik dr kampung...haha.. kalau Papa JJ dgr, agak2 diterima ke alasan tu?

    ReplyDelete
  16. Makan mee goreng tadi..;)
    Wah..tahniah Nas..baru tau ni..jaga diri ya..

    ReplyDelete
  17. cepat jj belajar :)
    hari ni mkn beger warung je.. :)

    ReplyDelete
  18. JJ memang menten comey sokmo. Kecek klate lg la nmpk cute. Rasa nak picit2 pipi gebus tu. geraammmm

    ReplyDelete
  19. kek mano tu jual nasi kerabu hok seya nti jln2 sane boleh lah pi cari haha
    tp npk JJ berisi skit..almaklumlah food heaven kt kpg haha
    x tunjuk pulok hok barang2 yg bw balik ke berlin

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum
    hai mama jj n jj.. dok wat gapo tuu.. ??.. hihi dok sir kawe..
    alahai camanalah munyi jj cakap tu yew,,tentu comel je mulut dia sebut

    ReplyDelete
  21. Memang seronok di Kg Nas... macam2 boleh makan..di layan pula bak puteri..haha..sabor lah ya ... kat Berlin kenalah rajin kan diri..hihi..
    smlm tak make nas... makan angin je..haha

    ReplyDelete
  22. KA pun kalau balik kg en hubby di kelate nun, mmg hentam make segala jenis makanan, murah & sedap sgt !

    ReplyDelete
  23. sejak kawin tak pernah I pakai baju kelawar. forbidden. hahahaha.. hubby dont like. accept je la kan.

    part makan tu, I still rindu nak makan belut masak padprik. hahaha.. pestime makan kat kelantan la. menda tu memang susah nak dpt kat penang ni.

    ReplyDelete
  24. comei pulak JJ pakai baju kelawar...hihi...

    ReplyDelete
  25. Bunda pernah dengar sambal belimbing hitam tu...tapi tak pernah rasa lagi...kat kawasan bunda ni takder plk orang Pahang...teringin lah...orang kata sedap...huhu

    ReplyDelete
  26. Salam Mama Jelita..
    amvoii jelita.. wat gapo tuh:p eheh..
    mesti tomey bila jj kecek kelate gitu deh

    ReplyDelete
  27. Tanah tumpah darah jugak tempat paling melotop kan MJ hehe....
    kalau duk lama lagi kat kelate sure JJ dah lupa cakap Jermeng hehe

    ReplyDelete
  28. Mesti comel JJ kecek kelate kan. Sambal hitam tu memang sedap.

    ReplyDelete
  29. i guy makan bihun pagi ni. Mmg legend JJ kecek kelate. Comel je tanya papa, 'Nok'? hahaha..
    i faham kesukaran nak shoot video dia kecek kelate tu. Sebab skrg Luth pon dah payoh nak bergambor..

    Rajin budok pakai baju kelawar tu cuci muto.

    ReplyDelete
  30. alahai blh terdengar2 serooo JJ kecek kelate dgn papa dio. btw sebok= sibuk rupanya….ingat tadi sebok=sedih/sebak…..hahaha rosok bahaso

    ReplyDelete
  31. wahh murah eh nasi kerabu lauk ayam rege singgit jer... tu la, tmpt jatuh lagi dikenang kan, hujan batu di negeri sendiri hujan emas di negeri org tp baik lagi di negeri sendiri. apa saja la budak comey JJ tu buat? main air eh? hihi...

    ReplyDelete
  32. mesti cute jer jj kecek qelatey..
    malaysia tengah sejuk sekarang ni :)

    ReplyDelete
  33. wah kecek kalte ye jj.
    sayang seribu kali sayang sbb tak record.

    ReplyDelete
  34. Bz ke? Lama tak update ni mama JJ ....

    ReplyDelete
  35. Uol balik Msia?? bestnyaaaa! Hihi comel sgt si kenit tu basuh main air pki baju kelawar..:D

    ReplyDelete
  36. kat kelantan mmg dapat lagi nasi harga rm1. ok sgt la tuk buat sarapan kan.
    wah.dah boleh kecek klate skit2 yea jj.bagus..hehe

    ReplyDelete
  37. alaaa nak dengar JJ kecek kelate.. how i wish nak jumpa JJ masa u all balik kelate haritu tp takde contact no.. -_-

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...