Ini yang saya buat, I found jantung pisang dalam tin kat Asian shop tanpa fikir terus rembat, it is my darling food.
Saya macam ingat tak ingat cara my mom masaknya so bila tanya En Gugel, dia suru tingu itu Cikgu Wan punyer. Memang kebabom la, even I tak follow handrek perceng (I guna isi ayam jer, tak der keropeh) tapi still dapat cita dan rasa idaman kalbu.
Memang mudah giler resepi teresek ni ok, rasa dia ala rendang pun ada sebab bubuh kerisik (lucky I took some from KL) and sedikit rempah kari, lebur jer semua dalam kuali tak payah tumis bagai, once dah kering sikit boleh la tutup api and makan ngan nasi sejuk pun tak hagak berpinggan habis (ni duk menaip pun boleh kecur liur).
Mine Teresek (for my future reference cos I do rempah-least one)
Setin jantung pisang (tak banyak pun)
Sedikit isi ayam potong kecil
Sesudu bawang merah, putih dan halia kisar
1 sk rempah kari
1 sb cili kering
1 sk biji ketumbar
1 sb kerisik
1 cawan santan
So tunggu apa lagi? Anda punya jantung pisang di rumah? Cepat terjah resepi ini untuk teresek style Kelantan yang lebih detail.
* Didnt even say hye to empunya resepi, malu pulak. So I promote resepi beliau kat sini jer la. Apa pun, terima kasih bebanyak la deh kongsi resepi berharga tu. Payah jugak nak cari.
Resepi dari: duniacikguwan.blogspot
weyhh lah telan air liuq jugak nie..my jantung pisang tuh ade tp dah lama jatuh ketanah..tak sure che asben dah bersihkan ke blom..kalu smalam br jatuh akan kuambil dkrang jgk buat tresek nie...hehe
ReplyDeletemak mertua aku salu masak benda alah ni...
ReplyDeletedan aku rasa pelik, mgkin aku biasa makan masak lemak cili api.
bila kurang kepedasan, selera pun kurang...
ermmm
kalu kat bekwoh,hok ni dicedok dulu...sedakkk wehhh...tengkuk ayam,kaki ayam,pedal ayam...
ReplyDeletemacam sedap je siap masuk ayam.. nak terai jugak la..
ReplyDeleteteresek..? 1st time dengar ni.. hehehe
ReplyDeletemakanan yg jarang dengar ni mama jj.ke tak pernah dengar langsung sy ni.hehe.agak unik jantung pisang dimasak teresek..
ReplyDeletebtw, keropeh tu apa?hehe
Haha.. memang duta makanan kalau datang sini. Makana yg best n jarang saya makan selalu ada. Mama JJ ni memang kreatif. Saya asyik masak yg sama je.. kalau perati bahan tu bukan yang kena susah cari pun kan? Hii.. tapi mat salleh sana makan jantung pisang ni macam mana ya? Menyibuk lak nak tahu hal mat saleh ...
ReplyDeletesaya pun ak tanya keropeh tu gapo? Malu weh kawe dok tahu ni.
Tak pernah makan lagi juadah ni.. tengok ingredientnya ngam dgn selera akak ..
ReplyDeletemavelessssss
ReplyDeleteSalam Mama JJ..
ReplyDeleteuuuu..pernah mkn ulam jantung pisang.. pahit sedikit.. so mmg tak mkn lepas tu..
mak selalu masak buat masak lemak... teresek ni x pernah mkn lagi..
looks nyummy!
suka sangat tapi tak pernah masak... malu la kat you, duduk nun jauh pun dah masak benda alah ni..haish..... tak boleh jadi ni..
ReplyDeletesuka jntung pisang buat krabu atau cicah sambal.kalau versi ni tak pernah makan n try lagi.boleh le try.to skrg tak da jantung pisang kat dapur.
ReplyDeletetengok teresek ni terus tele air liur ni kak kito wei..
ReplyDeletenok jupo ni meme time make gulai jah..pasni leh try wat sdiri..
kalo boh kropek aye lagi la sedap meratah..
Serious tak pernah makan.....wah mesti menggigil ni kalau makan! Lebih lagi ada org tolong buatkan
ReplyDeleteok.yang ni boleh try cuba.tq mama jj :)
ReplyDeletehaahh?? papa JJ pun suka? Maknanya selera berempah dia tu boleh dididik la. U kena selalu la buat temasek ni utk dia. Siap bawak bekal lagi. Heheh.
ReplyDelete