Friday 11 October 2013

Ku Sangka Udang yang Ku Idam, Rupa nya Ikan Kering

I baru lepas bersantap udang masak lemak dengan ikan kering goreng garing-garing dengan nasi panas-panas dengan sorang-sorang takder saper kacau uhh la la heaven giler.

Asalnya... semalam I beli labu kecik sebijik konon nak buat pumpkin soup favourite papa JJ. Dah siap kupas steam semua dah tadi pagi tinggal nak puri kan jer, then baru tersedar yang takder cream. So godek google cari bahan substitute apa semua, tetiba ternampak gambar udang masak lemak labu. Punya I terliur sampai tak leh nak describe ni, terus pi tukar baju pakai jaket kasut semua, berlari ke Asian Mart yang jauh tak jauh, berpeluh ketiak la jugak. I rembat udang rimau ngan bahan-bahan untuk masak lemak, ternampak udang kering kecik-kecik, pun rembat.

Sampai jer umah terus bertukang kat dapur tung tang tung tang tadaaaaa siap!!! Nasi pun dah masak berasap lagi tapi baru nak pukul 3pm, JJ lagi sejam baru I pick up. Papa dia pulak memang lambat lagi la nak balik, I tak tertahan dah ni, terpaksa la cedok nasi sesudu dua just nak try gulai lemak tu jer sedap ker idok. Sekali cedok, dua kali cedok.. terus tarik kerusi tambah nasi keluarkan sambal belacan (gulai lemak I tak pedas in case JJ gedik nak try). Ikan kering tadi pun wallaaaaah, tak masin sangat rangup krup krup, punya layan makan sampai I tak usik pun udang, duk tambah nasi cedok kuah lemak ngan ikan kering jer.

Ni ada lagi lebihan labu steam tengok la kang kalau rajin, menjadi la pumpkin soup. I juga buat bingka labu duk ada dalam oven tak dikeluar pun lagi hihihi. Kenapa la I bernafsu sangat masak sekarang ni kan, entah la sejuk-sejuk ni duk fikir nak makan jer.


*Entry ini sangat tak bermotif, tak perlu komen. Hanya penulis melahirkan kepuasan hati menikmati hidangan  yang memenuhi selera tekak kampung di musim luruh di bumi Berlin. Astalavista Ikenkringggg!!

29 comments:

  1. Serius Nur dapat bygkan mcm mana kesedapan tu...

    dan gulai labu, mmg sedap mkn dgn sambal belacan...org kata, kena gu dia la...

    setiap suapan tu mmg rasa heaven gilakkan..!

    ReplyDelete
  2. baca je pon da leleh air liur... ni kalo ada gambar sekali, mmg kena pi market cari bahan jugak. hihi

    ReplyDelete
  3. pandai penulis melahirkan kepuasan tu pada pembaca hinggakan pembaca duk baca sambil mulut dikunyah kononnya menikmati kuah lemak udang dgn ikan kering.... nyum nyum....

    Ingatkan saya jer selalu jenguk dapur sejuk2 ni... asyik nak menguyah jer....

    ReplyDelete
  4. hebat jugak mama jj ni memasak ye..terbaiklah menikmati keenakan udang msk lemak n ikan kering goring di Jerman..:)

    serius dok baca sambil kecur liur.hehe..

    ReplyDelete
  5. fuhh..aku dapat bayangkan kenikmatan ko tu..lebihkan ikan kering dari udang.hahaha...tapi tak pelik la sebab masak lemak dengan ikan kering memang gabungan sempurna..aku lak teriur..hahaha.

    ReplyDelete
  6. kekekekeke
    sedappp smp menjilat jari kan ;p
    maybe sbb dah lama x makan @ dah lama x masak mbuatkan ia bertambah mabelesss,setuju x?hehehehe Ai boleh bayangkan kenikmatan & kesedapan tu,dan Ai jg bygkan kalo lah mama JJ mkn pkul 350pm..for sure terlupa trs si JJ tekeras dok tggu kat kindergaden..muahahahaha

    **meh la blk msia..mkn kat sini lg puas tau.kekeke (ayat mintak penampor je kan )

    ReplyDelete
  7. sepanjang baca entri ni i tebayang ikan kering..menitik ailio..><

    ReplyDelete
  8. hehehheheheh sedap smp tak pandang kiri kanan :)

    ReplyDelete
  9. Ish....ramai pulak yg degil ye.. mama JJ ni dah bagitau siang siang, tak payah komen tapi ramai juga yang nak bagi komen ye...memang tak dengar kata...

    Haaa... alang alang dah ramai, apa kata saya pun join sekali...cara olahan ayat yang cukup pandai ni, sampaikan memang saya pun dapat bayangkaj kesedapan kuah lemak dan ikan kering ni walaupun tanpa gambar tu... cukup puas.. alhamdulillah kan...

    So, dah buat pumpkin soup belum tu?

    ReplyDelete
  10. Ai pun suka gak labu MJ.....sedap weyh....lama tak makan masak lemak labu...buat pengat pun mabeles jugak tu MJ...

    ReplyDelete
  11. hahahahaha lemak labu sedap woooooooooooo lepas tu makan dengan sambal ikan bilis garing

    ReplyDelete
  12. Tak bermotif pun tetap nak komen juga...hehe
    Memang dah terbayangkan gulai lemak labu dengan ikan kering tu.....emmm meleleh air liur membayangkannya...:D

    ReplyDelete
  13. sedapnyer nas cara you explain tuh dah menyebabkan keinginan membuak2 ..sy pun tak pernah buat gulai udang kat sini..mungkin sbb udang sgt mahal kot tak joli sgt...heheh..ikan kering tuh banyaklah jugak stok tp disebabkan takkena menu yg ngam maka terperuklah ianya dalam fridge..:)

    ReplyDelete
  14. takmau komen apa apa...kak zu pembaca yg mndengar kata haha

    ReplyDelete
  15. tak ada nak komen apa-apa cuma nak bagi tahu uncle dah baca sepenuhnya. cuma nak cakap orang kat Mesia ramai yang gila nak maka pizza. hehe.

    selamat menyambut hari raya aidil adha. maaf zahir dan batin. tak balik mesia ke ?

    ReplyDelete
  16. hahaha...gelak2 sorang baca N3 Nas ni.. yo lah tu, mmg puas hati bila dpt santap dengan penuh selera..masakn sndiri tu...hehe..
    MMg sodappp lerr tu klu smpai bertambah2 nasi...haha

    ReplyDelete
  17. Terliur liur sambil baca.
    Dah lah puasa ni..uwaaa

    ReplyDelete
  18. Dari sebiji labu macam-macam Nas gayakanya. Puas dapat makan dgn sambal belacan dan ikan kering lagi.. kakak pulak jadi teringin sama:)

    ReplyDelete
  19. sedap tu nas...terliur baca entry ni...ikan kering mang tak leh dipisahkan ngan sayur lemak kan...

    ReplyDelete
  20. Terbaik la..Masak lemak udang dengan ikan kering tu memang kombinasi terbaik. Hehe. Tambah pulak dengan cuaca sejuk tu kan.

    ReplyDelete
  21. walaupun xde pic lauk tu..tp deqla dah terbyg betapa sedapnya mama JJ masak.. mesti papa JJ suka mkn jugak kan.. mkn nasik panas2 dgn lauk yg mcm tu mmg heavenlah!

    ReplyDelete
  22. Nak komen jugak. Hahahah. Eh, kalo i pun suka makan kuah lemak dgn ikan masin. Memang sedap sgt. Sambal belacan tu mana dpt? Buat byk2 ke? Skrg adabi dah kuarkan sambal belacan segera. Heheh.

    ReplyDelete
  23. hihi.. nak komen jugak entry ni..tak kira.. hihi

    kalau makan nasi panas-panas, ikan kering tu lah yang paling menyelerakan :)

    ReplyDelete
  24. bkn hang je mcm tu
    aku pun lau dpt mknan mcm tu mmg xagak2 dah nak 2 3 kali cedok..last2 amek budu/sambal belacan ha mkn sorg2..heaven dow haha

    ReplyDelete
  25. hahaha... makan mcm tu sengsorang pun leh bertambah tambah. kalau la makan ramai ramia silap haribulan leh tinggal periuk je...

    ReplyDelete
  26. OMG! Mama JJ...pandai mendekorasi citarasa masakan melayu di Berlin ye...Asian mart wauuuu disana pun ada juai udang kering best sgt2....siap ada sambal belacan lg tuh, bleh bayangkan betapa lazatnya santap labu masak lemak wauuuu....

    Mama JJ...bleh x upload satu pic with u and JJ...close up...nak tgk mama JJ yg lawa nih heheh

    ReplyDelete
  27. hayooo..baca ni rasa terliur ok. tu belum tgk gambar lagi.lagi ikan kering yang rangup krup krup tu.sabar jea la mam jj ni tau.

    ReplyDelete
  28. labu + sambal belacan ibarat aur dgn tebing.mmg mngena la.
    ciksu suka masak lemak labu + pucuk manis makan dgn nasi panas panas cicah sambal belacn ada pulak ikan gelama masin.walaaaaaweh

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand