Monday 19 November 2012

Fish Roll

More like sardine roll, tapi guna fish fillet. Sesuai untuk yang tak suka rasa sardine dan yang tak reti pusing2 karipap, like yours truly here. I suka kulit yang rangup tu, and filling nyer kalau makan ngan roti jer pun sedap. Cuba la...



Oven baked fish roll

Bahan inti
Sekeping Lach fillet atau apa2 isi ikan
1 bawang besar hiris nipis
2 ulas bawang putih hiris nipis
1 biji kentang diparut
2 sudu besar sos tomato
2ts serbuk paprika (blh ganti dengan cili paste)
salt and pepper
Minyak untuk menumis

Tumis the bawangs, once layu masukkan kentang dan isi ikan. Add in sos tomato and the rest, season well. Tambah cili padi potong kalau nak lagi pedas.
*Kalau pakai sardine dlm tin, no need sos tomato. 

Untuk Doh:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak gas masak or 3 sb butter
secubit garam dan air

Gaul tepung bersama garam dan minyak (or butter), kemudian masukkan air sikit2 sambil uli. Once dah sebati elok tak melekat, kira ok la tu. Rehatkan kejap, kesian dia kena buli tadi. 


And then......
Malas nak citer panjang


Bake in oven at 200degrees selama 20mins lebih kurang. Can deep fry if prefer (*_,*)



10 comments:

  1. sodappp nya..
    lapo tgk pagi2...hehe..
    Nas, nti nak cuba buat... abg Pa'e pun suka ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie, Pa'e suka bagus la, cara ni kurang berminyak. Budak makan pun tak sepah hehe.

      Delete
  2. Bestnya, nampak macam senang je nak membuatnya. Cuma cara nak gulung tu, just gulung straight ke atas eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reena, Senang jer dear. a'ah, gulung2 straight camtu jer, orang yg tangan tak berjari macam I pun blh buat haha.

      Delete
  3. salam super sahabat,
    tetap semangat dan sukses selalu ya
    ditunggu kunjungan baliknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye u... salam back. and same goes to u. will visit u of course.

      Delete
  4. nak try jea. mcm senang jea.bahan2 pun biasa2 jea,sesuai la ngan ni yg baru nak blaja msk ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a Nik, try try. ini kira jalan selamat la gulung2 ni, selalu kalau buat karipap mesti masuk minyak kuar2 inti. hihi have fun rolling yer.

      Delete
  5. nak try ni. sebenarnya saya tak pernah buat doh tu sampai jadi. tak tau la apa silap dia. huhu. selalu mcm terlebih air.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand