Hari ini hari minggu, seperti biasa semalam papa kerja separuh hari dan mama terpaksa berseorangan dilayan Jelita. U read it right, mama dilayan... baek punya.
Awal pagi kami bersarapan dengan makaroni bakar buatan dua hari lepas, masih elok bila disimpan dalam peti sejuk. Habis sepinggan besar dua beranak makan. Dua jam kemudian kami melantak pulak nasi carrot dengan ayam masak merah lebihan semalam, masih berbaki kat dapur tu sebab I buat seperiuk besar. Jelita nganga jer mulut tunggu I suap dah macam anak burung tak cukup makan. Duduk kejap, terasa nak makan sesuatu yang manis-manis pulak, lantas ke dapur dan godek apa yang ada.
Maka.....
Ingredients bingka kami yang main taruk segala benda available, dalam bekas adalah Polenta, sajer nak habiskan lama sangat dah terperuk kat dapur ku. Yang tiada dalam gambar; susu segar. Blendkan jer kesemua bahan and campak lam oven.
Untuk tidak menghampakan permintaan si kecil untuk mengemas rumah, nah ambik towel pi lap meja. I know u want it, girl.
Lepas mengemas umah, baru la kita kemaskan diri. She was applying hair mask (my olive oil mixture jer sebenarnya). Kecantikan kan hak milik setiap insan.
Alast, masak sudah bingka kami, masih kepanasan bila kami potong dan ngap uwhh sedapnya. Nampak macam kering kematu jer, actually sangat moist in real life. I kan add polenta, thats why tekstur dia macam kasar-kasar suji gitu... itu yang kita mahu.
Kami dapat makan dengan tulusnya tanpa rasa bersalah walau tanpa papa disisi sebab the night before I dah siapkan his favourite minced beef paprika for his lunchbox. Everyone happy (^.^)
Und heute... hmmm belum terancang. Bagaimana dengan kalian, apa aktiviti di hari minggu ini? Makan apa masak apa?
Dah panjang rambut Jelita kan....makin comel dan ayu...
ReplyDeleteAda je idea ko nak masak kan...bingka jagung tu memang sedap, my feveret...:-)
Sedapnya wat makan petang tu.. buat saya terasa nak makan benda manis jugalah.. meh sikit.. hihi..rajinnya masak ..polenta tu margerin ke?
ReplyDeleteaktiviti hari minggu akak...kelmarin merasmikan 2nd bridge penang..ari ni sunyi sepi rumah...mr hubby hantar anak ke 2 pi U..tak boleh ikut sbb anak ke 3 & 4 bersekolah...dh 21 th dia berkepit dgn maknya..rasa sunyi bila dia takde...
ReplyDeleteSedapnya..share la resepi...boleh buat jugak..xpernah mamam.lagi tu..huhuhh
ReplyDeletesedapnyer bingka tu. tgk gambar pun dah rasa sedap ni..lapar pulak
ReplyDeletejelitaaa.panjng dah rambut dia. rajin tlg mama kemas.
bestnya makan2.. mama masak JJ kemas.. bingka jagung tu sangat menterliurkan.. ~drooling~
ReplyDeleteSedap nampaknya talam tu... Akak masak lomak cili api... daging + serai+kentang... seronok makan sampai lupa nak capture foto... minggu ni repeat sebab minggu lepas depa tak puas makan sebab masak sikit :)
ReplyDeletehari ni tido sepanjang hari...
ReplyDeletetengah hari makan meggi, malam makan mcd...
huhuhu.
Dapnya nasi carrot ngan ayam masak merah. Dap dap.
ReplyDeleteAmboi bengkang jagungnya nmpak sedapppp
wahhh...macam sedap...nakkkkk
ReplyDeleteAssalamualaikum kakak, wahh wahh rajin gila masak. terliur pula tengok. mahu rasa sikit. mohon pos ke Malaysia.. hihi JJ always love to cantikkan diri, hihi ~~~
ReplyDeleteooh, polenta tu suji ke? Dari dulu doko tgk resepi guna polenta polenta, tapi i tak faham-faham. Kretif plak mak buyung ni di pagi minggu. hehehe... Nas, JJ makin jelita la skrg. Nampak dah makin gegirl. Kot sebab bukan musim sejuk sgt kot so dia boleh pakai baju gegirl.
ReplyDeletepolenta tu apa erkk.ala ala butter ke.hahaa.
ReplyDeleteserius nak tau jugak ni.
alahai jj..rajin kamu bantu mama. alhamdulillah
pandai dan rajin masak rupanya mama JJ ni.. :)
ReplyDeleteNur pernah cuba buat bingka, tapi xjadi,..
ni nampak sedap je..elok je..
salam mama jelita..
ReplyDeletewahhh..what a lovely weekend..
cma, weekend lepas was keja and menimba air sbb kena catu.. ehehe..
sedpanya bingka jagung..ada ladi dak?mai sekuali....