Atau as u guys call it, lady's finger. Ini antara bahan kegemaran I jugak and luckily kat sini I still boleh dapatkannya dengan mudah kat Asian Mart, 1 Euro lebih kurang dalam 12biji. Boleh la kan. Kalau kat kedai Turki, depa selalu jual yang dalam tin atau jenis kering, macam dalam gambar kat bawah ni.
Bamija
Haaa pelik kan bendi dorang, kecik-kecik jer. Memang depa petik time baru kuar macam ni, tertanya-tanya jugak kenapa kentot sangat bendi nya, then papa JJ cakap dia pun pelik tengok bendi kita, asal panjang-panjangnya? Heehhe sama-sama kepelikan.
Haaa pelik kan bendi dorang, kecik-kecik jer. Memang depa petik time baru kuar macam ni, tertanya-tanya jugak kenapa kentot sangat bendi nya, then papa JJ cakap dia pun pelik tengok bendi kita, asal panjang-panjangnya? Heehhe sama-sama kepelikan.
Perbandingan bendi biasa dengan bendi Eropah yang kentot, dikeringkan dan dibuat kalung berantai. First time I tengok benda ni kat Sarajevo, my MilL beli. I ingatkan untuk gantung-gantung kat dapur sebagai hiasan muahahha sekali dia masuk periuk la, sedap oh.
Tok sir kawe singge kacey mior kentot, usaha jugak cari yang panjang hehe. Singgang simple giler bendi semata, just tumbuk lengkuas hiris bawang putih ngan cili, rebus jer semua buh asam jawa sikit. Jimat asam keping yang hampir kehabisan stok. Sedap hirup slurp slurpp tapi kena sembunyi dari JJ sebab pedas, kesian I lupa nak asingkan before letak cili (selfish sangat kan mak JJ ni).
*Bosnian panggil bendi ni Bamya (eja Bamija), Kelantan panggil kacey mior. Pakat-pakat albamiyya la kito.
Pic yg first tu ..mmg peliklah tgk bendi mcm tu, kalau tak bagitau tu bendi mesti nur tak tahu tu bendi..hehehe
ReplyDeletebendi, buat rebus, cicah sambal blacan pun sodap..!!hehehe
dan baru tahu kelantan panggil bendi kacey mior...hehe
Hehehe so now 2 points Cik Nur tau ;) hehehe sambal belacan diciciah apa pun meletops.
DeleteLebih ke kacey mior tu? Meh sini sikit.. nak try makan cicah dgn budu..sedap macam kacey mior biasa ke ?
ReplyDeletePelik bentuknya tu. Kalau saya pun mesti nak cari yg panjang juga.. baru rasa betul kacey mior..
Heheh tak lebih sebab tak pernah beli pun yang kentot2 tu, my MiL jer yg selalu beli. Owh nak buat cicah budu, kena kaut segenggam gitu terus baru ada rasa, ni besar kuku jari kelinking jer hahahaha.
Deletesedap nyoh kace mior...
ReplyDeleteowh, boleh ek ganti asam keeping dgn asam jawa? rasa sama ke?
boleh apply jugak ni sbb stok asam keeping pun makin menyusut....
I pun first time buat singge pakai asam jawa ni, sedap..masam2. Rasanya pasti la tak sama tapi boleh la buat sustitute, lagi pulak kalau asam keping nak kena tunggu lama sikit baru ada rasa masam2 tu kan.
DeleteKalau saya singgang memang nak guna asam keping..rasa macam bukan singgang kalu tak bubuh asam keping...
DeleteKan...singgang wajib ada lengkuas dan asam keping kan, baru la cukup syarat, tapi kami di perantauan ni takleh mewah asam keping sangat hahaha so far I duk intai2 kat kedai asian pun tak pernah nampak lagi, tu yg cuba alternatifkan asam jawa.
DeletePerhiasan dr kace miorr..sungguh kepelikan dan belum pernah tgk..anyway kreatif gak..ingat nas nak letak bendi kontot nyer gambar ..teringin gak nak tengok nie..hehhehe..
ReplyDeletetengok singge nas nie tele liur jerlah..u nyer merah pedas gitu mmg best ..i biasa buat ikut style yg mak biasa buat dl..dia letak cili jgk tak tak merah sangat..next ttime my cili masak, nak buat style gini lak..
Bukan perhiasan semata, dorang mmg guna nya untuk masak. Ada atas ni gambar bendi kentot, tak kuar ek gambarnya?
DeleteI rasa cili ni kalau ketuk2 lagi merah dan terasa pedasnya, i potong2 gini supaya senang nak kaut masuk pinggan sebelum dapat ke papa JJ hehe.
heh? ingatkan tuh perhiasan..bendi ker rupanya..mak mcm tak percaya jer tgk balik huhuhu
Deletekami panggil 'kacang lendiaq' sebab berlendir . Abang misai suka ni , masuk dalam kari . Singang pun dia suka jugak.
ReplyDeleteHaaa mmg berlendir, sebab tu saya suka singgang terus leceh nak potong2 ehe. Dalam kari ikan mmg sedap kan.
Deletehuk aloh.. comey lotey kace mior.. kehkeh.. lamo doh tak makey singgang..
ReplyDeleteComey comey sayey nok makey hehe.
Deletei click iklan inti college. *bukan niat nak mintak puji ye. Hanya bitau jek. ngeee.*
ReplyDeleteYg kering2 mcm tu boleh jadi hijau balik macam biasa ke? Ini sgt menarik. Yg ketot2 apa rasa dia? Mcm tak puas makan je kalo cinenot sgt gitu.
Huishh susah susah jer ;) danke danke and u buat I semangat pagi2 ni semua blog yg I visit I click nuff, semmua. Hahaha selalu ikut nampak jer, hari ni extra.
DeleteKalau masuk periuk, dia jadi lembut macam bendi biasa la, rasa dia pun macam bendi biasa. tapi kena letak banyak2 hehe.
Ohh tu lah kn ingatkn hiasan dpr pic yg 1st tu..hehe..rupanya bendi..1st time tgk ni Nas..sedap je tgk you masak singgang tu..sedap hirup kuah tu..Jj mkn lain lh ye..dah mama termasak pedas. .hihi
ReplyDeleteKan... Kami mmg berebut kuah singgang ni, tak cukup. JJ terpaksa la makan lain.
DeleteMemang pelik sangat rupa yang kering tu..Goreng pun sodap ni...
ReplyDeleteGoreng kering ngan telur kan, tapi I malas nak potong2 nak kena keringkan pisau semua tu huhu.
Deleteooo kacey mior..sedapnya sengge nas, wi semakuk nak rasa :)
ReplyDeleteSepoyok saya bagi aklau dekat kak. hehe
Deletemmg pelik la bendi ni..sy tgok pun dah macam aksesori rumah,yg ganting2 kt depan pintu bilik tu.haha..tp klu dh namanya sedap,mesti makan bertambah2 kan mama jj
ReplyDeleteHaaa manik manik tu kan, boleh jugak ni cuba gantung, kot2 boleh halau setan dalam hati hihi.
Deletegoreng pun sodap nih
ReplyDeleteTak Mungkin Benar
Azim Aris
Darah Mengaum
Sodap bonar la kan :D
DeleteKacey mior singge la hok sedak kali tuh.. serius pelik betul bendi diorg.. betul ke bendi tu? rasa sama ke?
ReplyDeleteBoleh kacey mior singge dok tengok kiri kane doh, anok pun tak caro hohoho. Betul la bendi tu, cuma depa tuai awal, rasa sama kalau masak banyak2, tapi nak buat ulam cicah budu tak feel la, macam taik gigi jer.
Deletehahaha.. terbayang JJ sebut singge.. singge..
DeleteKacang bendi ketot bgt tu..skli ngap pun x cukup tu..hee..sya suka klu buh dlm kari..mmg nyum2..
ReplyDeleteJom2 jd jiran sya..sya blnja kek tetiap ari.hehe
kelate panggil kacey mior ekk..baru ai tahu..bagus2 satu perkataan baru kena belajar ni br bleh jd org kelate.kekeke bila tgk bendi sana tu rs mcm mkn x rasa apa plak kan dah ketot mcm tu..yg kita pnya tu kan panjang2 br rs dia pnya isi dlm tu..
ReplyDeletetd kalo mama JJ x cakap yg kering tu ur MIL masak..mati2 ingt gantung buat phiasan kat dapur je.hahaha
Memang peliklah bendi dorang...ketot semacam je.....
ReplyDeleteYang tergantung tu pun, klu aku memang akan sangka buat perhiasan juga sebab dah keras camtu kan....hehehe
lorr..lain macam sungguh bendi negara depa dengan malaysia..hehhee..
ReplyDeletedah macam bendi mutasi...
haihh sedapnyaaaa gambor bawah sekali tu..makan dengan nasik panas, ikan kembung goreng + sambal belacan...terangkattt...
igtkan masak bamia tadi...
ReplyDeletenak tumpang pelik sekali ngan bendi picture pertama tu. ngeeee...
ReplyDeletesuka jugak wat singgang gitu. tapi letak jugak 2 ekor ikan kembung. ambik feel la katakan.
KA anak beranak mmg minat sungguh kat bendi !
ReplyDeletesalam mama jelita..
ReplyDeletehuhu..cma sendiri first time negoknye..
bendi oso my peberet.buat kari or singgang.. perghhhh..
teciknye bendi kat sana ye..?
singgang bendi? pun boleh eh? hihi... deqla baru tau la kacey mior.. kacey tu kacang kan?? mior tu apa pulak? hahaha.....
ReplyDeletememey pelik.pestime tgk.hihi
ReplyDeletekemetot,panjang beno.hihi
peliknya kacey mior hok first tu.. heheh.. kalau singgang tak suka sgt tp kalo masak dalca tu suka lah.. sedapppp..
ReplyDeleteBamija panjang dah tu kering pulak tu sedap ke MJ?
ReplyDeleteweeeeea laaaa. gitu rupo kace miur dio. darak laaaa. btw terbaek la singgang ike ore Jerman. ike gapo guno?
ReplyDelete